Vjerujem da ste mnogo puta čuli kako Mindfulness meditacija može biti od velike pomoći ako želite iskusiti veću razinu unutarnjeg mira. Međutim, u praksi stvar nije tako crno-bijela. Stav koji imate kada počnete prakticirati Mindfulness meditaciju može imati ključnu ulogu u cijelom procesu.

Zato, evo moje sugestije ako želite koristiti Mindfulness meditaciju kako biste “hakirali” svoj um i povećali razinu mira u sebi: Prva tri mjeseca jednostavno zaboravite na unutarnji mir i sve ostalo što biste željeli postići s Mindfulness meditacijom. Fokusirajte se samo na to da stvorite naviku redovitog prakticiranja Mindfulness meditacije na dnevnoj bazi. Suzdržite se od svih ostalih ideja i podsjećajte sebe da samo privremeno odgađate njihovu realizaciju.

Druga stvar, posložite svoje stavove tako da vam “disciplina” bude glavna riječ koja vas asocira na Mindfulness meditaciju. To ćete postići tako što ćete na dnevnoj bazi sebe podsjećati kako je disciplina glavni uvjet za učinkovitu praksu Mindfulness meditacije.

Znam da ovo na prvi pogled može zvučati previše jednostavno, ali kada govorimo o stvaranju temelja za nešto, činjenica je da osnova mora biti jednostavna. Tek kasnije dolaze finese i improvizacije. Bez kvalitetne osnove za promjenu, teško je očekivati održivost te promjene.

Kada to tako posložite, nema šanse da se stvari neće poboljšati.

Možete to gledati kroz sljedeću analogiju:

Zamislite da želite smršaviti i u tu svrhu počnete ići u teretanu tri puta tjedno. Ono što ja sugeriram jest da prva tri mjeseca oslobodite sebe bilo kakvih “moranja” i “trebanja” te ideja o svom tijelu, osim fokusiranja na stvaranje navike vježbanja tri puta tjedno.

Zašto?

Zato što kada vam u naviku uđe vježbati tri puta tjedno, to vam daje polazišnu točku koja vam nudi znatno veću vjerojatnost da ćete brže i lakše skinuti višak kilograma onda kada krenete s konkretnijim planom mršavljenja.

Što je poanta ovoga?

Poanta je u unutarnjem otporu koji se javi kad želimo ostvariti značajniju promjenu. Bez obzira radi li se o većoj razini unutarnjeg mira ili mršavljenju, naš sustav se automatski opire promjeni – i pozitivnoj i negativnoj. Međutim, ako mehanički uvedemo novu naviku – primjerice, svakodnevnu Mindfulness meditaciju – a bez opterećivanja dodatnim mentalnim sadržajem kao što je želja za iskustvom unutarnjeg mira, lakše ćemo “hakirati” svoj sustav i stvoriti naviku koja će nas podržavati u željenom.

“Motivacija je ono što vas pokreće, a navika je ono što vas drži u pokretu.” – Jim Rohn

Ideja iz TT Mindfulness programa.

PODIJELI: