“Ako ne znamo kamo ići, svaki je put podjednako dobar“, kaže poznata izreka. Imati jasne ciljeve velika je stvar i preporuka svakome tko želi STVARATI svoj život – za razliku od pukog reagiranja na događaje iz okoline.

Uzimajući u obzir iskustva klijenata s kojima sam imao priliku surađivati, prepoznao sam obrazac razmišljanja i postupanja koji se poprilično često javlja kod ljudi koji su proaktivno usmjereni na svoje ciljeve. U praktičnom smislu, on se svodi na sklonost k zanemarivanju glavnog “razloga” zbog kojeg su uopće krenuli u realizaciju željenog cilja.

Isti obrazac puno puta sam prepoznao i kod sebe. U mojoj glavi stvorila bi se ideja koju bih poželio pretvoriti u konkretan cilj. Sama pomisao na ostvarenje tog cilja budila bi u meni pojedine pozitivne emocije, stvorila osjećaj ispunjenosti i dala mi poticaja za akciju. Međutim, već nakon kratkog vremena postao bih nestrpljiv i teško bi mi bilo zadržati tu ispunjenost. Umjesto sretnog putovanja, moj put prema željenom cilju pretvorio bi se u grčevito iskustvo, a ispunjenje kao da se “ispuhalo”. Čak i onda kada bih uspio dobiti ono što sam zacrtao, ne bih se osjećao ispunjeno i uspješno već bih samo postavio nove “veće” ciljeve i krenuo u nove pohode.

Ako vam ovo djeluje poznato, promislite o sljedećim idejama…

#1 – Zastanite malo onda kada dobijete ono što želite

Naš um je moćan instrument i jedna od njegovih osnovnih karakteristika jest da teži stalnoj ekspanziji. Zbog toga nedostatni stimulans iz okoline stvara nam gotovo podjednaki stres koliko i preveliko opterećenje. Osoba koja poveća svoj prihod za, primjerice, 30 posto, već za otprilike 48 dana, gledajući iz perspektive financija i osjećaja koje nam budi novac, osjećat će se gotovo podjednako kao i prije negoli je njezin prihod porastao.

Zbog neprekidne ekspanzivne tendencije našeg uma, čim ostvarite neki cilj (a u nekim slučajevima i prije toga), on će vam se učiniti “malenim” i vaša pozornost će automatski biti privučena nečim što vam djeluje “većim i boljim”. Prije negoli kratko zastanete i čestitate sebi na ostvarenom cilju, poželjet ćete novi “veći i bolji” cilj, IMAT ĆETE POTREBU ODGODITI OSJEĆATI SE ISPUNJENO ZBOG OSTVARENOG CILJA i krenut ćete u realizaciju novog cilja.

Imajući u vidu navedenu tendenciju, znajte da je ponekad – dok ne stvorite naviku – potrebno doslovce “prisliti se” primijetiti da ste ostvarili svoj cilj, nagraditi sebe zbog toga i dopustiti sebi osjećati se ispunjeno zbog ostvarenog cilja. To je vrijedna navika koja će vam omogućiti da povremeno usporite svoj ritam, sagledate sebe iz drukčije perspektive i postanete zahvalniji na onome što već imate.

Dodatna literatura: poslušajte tekst pjesme “Uvik ništo fali“ koju izvodi Tedi Spalato 😉

#2 – Vi primarno želite SUŠTINU cilja, a ne FORMU svojeg cilja

Neovisno o vanjskoj formi vašeg cilja – novi auto, novi biznis, realizirani projekt – ono što vi u osnovi želite jest iskustvo pojedine emocije. Primjerice, ako ste trenutno zaposleni u nekoj tvrtki i radite za plaću, dok istodobno maštate o vlastitom biznisu (FORMA), ono što zaista želite jest osjećati se slobodno (SUŠTINA) glede donošenja poslovnih odluka te raspolaganja svojim vremenom (emociju slobode naveo sam samo kao primjer). Vjerojatno je da će vam trebati nekoliko godina da vaš vlastiti biznis dođe do razine koju želite i ako svoj osjećaj slobode uvjetujete realizacijom svojeg cilja, postoji velika vjerojatnost da ćete se dobro načekati, a možda čak i razočarati te u konačnici odustati od cilja.

Međutim, ako ste upoznati s konceptom da primarno želite SUŠTINU, a ne FORMU svojeg cilja i u svojoj glavi ste načisto s tim konceptom, situacija se mijenja. Kada shvatite koja je to dominantna emocija (SUŠTINA) za koju vjerujete da će često biti aktivna u vama ostvarenjem željenog cilja (FORME) vrlo brzo ćete prepoznati brojne načine kako se već DANAS možete započeti baviti aktivnostima koje vam stvaraju emociju (SUŠTINU) koju priželjkujete ostvarenjem cilja.

Ako sebe desetak puta u danu u podjednakim vremenskim intervalima zapitate “Zašto želim ostvariti svoj cilj?” velika je vjerojatnost da ćete vrlo brzo prepoznati dominantnu emociju (ili emocije) koje se skrivaju u pozadini vašeg cilja.

Čim započnete s novim aktivnostima koje vam omogućavaju da iskusite SUŠTINU svojeg cilja – pa čak i ako je u pitanju izdvajanje 15-ak minuta dnevno – vaš put prema željenom cilju postat će ugodniji i smisleniji.

Kada govorimo o ciljevima i procesu njihova ostvarenja, važno je imati na umu da se preko 95 posto vašeg vremena (čitaj: života) odvija “na putu” između raznih ciljeva. Primjerice, ako je moj cilj iz Splita stići u Zagreb, preko 95 posto vremena odviti će se na autocesti. Učiniti ugodnijim i radosnijim svoje putovanje k ostvarenju svojeg cilja velika je investicija u kvalitetu vašeg života koja će se također povoljno odraziti i na vaše ostale životne aspekte.

#3 – Svjestan fokus na SUŠTINU svojih ciljeva ubrzat će njihovo ostvarenje

Već sam naveo kako se u podlozi svakog našeg cilja skriva emocija (SUŠTINA) koju želimo iskusiti. Onda kada znamo o kojoj je emociji (ili emocijama) riječ, lako nam je prepoznati aktivnosti koje nam mogu omogućiti iskustvo te emocije čak i prije negoli ostvarimo svoj cilj.

Osim navedenog, postoji još jedan vrijedan benefit…

Što god više u svojem životu kultivirate emociju koju želite iskusiti ostvarenjem pojedinog cilja bit ćete motiviraniji savladavati prepreke koje će se neminovno pojavljivati. Ta emocija će vas podsjećati na razlog ZAŠTO ste se uputili u realizaciju pojedinog cilja i olakšat će vam da održite fokus na korake koje je potrebno učiniti.

© Tomislav Tomić – 2019. Sva prava pridržana.

PODIJELI: