“Novi počeci su često prerušeni u bolne završetke!”  Lao Tzu

Vjerujem da ste se puno puna u životu ili poslu našli u situaciji u kojoj vam se činilo kao je da sve ono što je predstavljalo vaš temelj i podlogu za stabilno funkcioniranje odjednom nestalo ili “izgubilo” svoju stabilnost. Tada smo skloni osjećati se frustrirano, očajno i bespomoćno te bez imalo nade da ćemo uskoro primiti dobre vijesti glede svoje budućnosti.

Evo jedne ideje koju možete isprobati kada se sljedeći put nađete u sličnoj situaciji…

Ne umanjujući osjećaj težine takvih situacija, važno je da znate kako je ono što vam najviše uzrokuje otpor, strah, frustraciju i bespomoćnost upravo VAŠA INTERPRETACIJA sebe, situacije u kojoj se nalazite i svoje pozicije u toj situaciji.

Ako malo bolje obratite pozornost na misli koje mislite u takvim trenucima, vrlo ćete brzo primijetiti kako vi uopće ne mislite nikakve misli već VAŠE MISLI MISLE SAME SEBE. Kao da postoji neka umjetna inteligencija u vašem umu koja potpuno UZURPIRA VAŠU POZORNOST i neprekidno analizira sve moguće scenarije i opcije. No, unatoč njezinoj analizi, ne vidite nikakvog rješenja, a vi se osjećate sve gore i bespomoćnije. Navedeni fenomen u Mindfulness teoriji naziva se REAKTIVNA POZORNOST ili REAKTIVNI MOD.

Realna situacija jest da upravo i u takvim trenucima NOVA i KREATIVNA RJEŠENJA STOJE “ISPRED” NAS i čekaju da ih prepoznamo, ali budući da je naš um u modu reaktivne pozornosti, nismo u stanju prepoznati nova rješenja koja nisu u skladu s našom “starom” logikom.

Poznata spisateljica Helen Keller kazala je da kad god nam se jedna vrata sreće zatvore, druga se odmah otvore, ali skloni smo toliko dugo buljiti u ta zatvorena vrata da ne prepoznajemo vrata koja su se upravo otvorila za nas.

Vaš najvažniji posao u takvim trenucima, a prije nego što išta drugo poduzmete, jest (1) PODSJETITI samog sebe da niste sasvim realni u svojoj procjeni situacije, odnosno da vidite samo ograničeni aspekt situacije, te (2) STVORITI PROSTOR u svojem umu koji će vam omogućiti da prepoznate nova rješenja i nastavite dalje.

Da biste stvorili takav prostor u svojem umu, osim podsjećanja sebe kako niste sasvim realni u procjeni situacije, potrebno je izgovoriti dvije čarobne riječi.

Želite li čuti o kojim se riječima radi?

Čarobne riječi glase…

“NE ZNAM!”

Onda kada samome sebi (na svojoj svjesnoj razini) i inteligenciji Svemira koja je uvijek prisutna u vama i posvuda oko vas jasno obznanite da NE ZNATE kako dalje i NE ZNATE što je potrebno učiniti te dovoljno dugo ustrajete u tom pristupu, u vašem umu stvorit će se NOVI PROSTOR koji neće biti pod direktnim utjecajem onih “misli koje misle same sebe” te vas izluđuju i crpe vašu energiju i volju za dalje. Riječi NE ZNAM također će aktivirati istraživački mod u vašem umu koji je puno podobniji za prepoznavanje novih rješenja.

Sljedeći put kada se nađete u situaciji u kojoj se osjećate kao da je sve ono što je predstavljalo temelj i podlogu za vaše stabilno funkcioniranje odjednom nestalo ili “izgubilo” svoju stabilnost, umjesto da se prepuštate reaktivnom ludovanju vašeg uma i silno se trudite “riješiti svoj problem”, podsjetite sebe da ta “slika koja vam se prikazuje” na platnu vašeg uma nije stvarnost već projekcija vašeg “starog ja”.

Zatim, s namjerom da se obratite i samom sebi i inteligenciji Svemira ili Svjetlosti ili Bogu (što god osjećate bližim nazivom) zatvorite oči i u sebi recite:

“NE ZNAM! NE ZNAM ŠTO UČINITI, ALI VOLJAN/VOLJNA SAM PREPOZNATI RJEŠENJE!”

Ponovite tu “namjeru” svaki put kada prepoznate da vaš um postaje reaktivan i započne zamagljivati vašu percepciju te u svojem srcu i umu budite otvoreni za primanje novog jer NOVO će doći!

Eckhart Tolle kazao je da: “Neke promjene izgledaju negativne na površini, ali uskoro ćete shvatiti da je njima stvoren PROSTOR u vašem životu za nešto novo što će se pojaviti.”

“NE ZNAM! NE ZNAM ŠTO UČINITI, ALI VOLJAN/VOLJNA SAM PREPOZNATI RJEŠENJE!” – fraza je koja će vas držati otvorenima za nova i predivna rješenja koja čekaju da ih primite u svoj život.

“Novi počeci su često prerušeni u bolne završetke!” – kazao je Lao Tzu i zato je ponekad važno prestati vjerovati svojoj “staroj” logici i biti otvoren za rješenje koje, na prvi pogled, može djelovati sasvim NELOGIČNO.

***

Ovaj članak je dio radne skripte za program “TT COACHING® – postani life coach”. Kliknite OVDJE za više informacija o programu…

© Tomislav Tomić – 2019. Sva prava pridržana.

PODIJELI: