Moj šestogodišnji sin jednostavno ne voli brokulu i s čim god bismo ga supruga i ja pokušavali “podmititi” kako bi je barem povremeno pojeo, to nam ne bi upalilo. Okus brokule je, kako on kaže, “odvratan i nimalo ne paše njegovom ukusu”.

Međutim, prije nekoliko mjeseci počeo je trenirati judo – koji mu se očito dosta svidio – i gledajući natjecanja u tom sportu na Youtubeu zaključio je kako je za “pravo” natjecanje potrebno biti snažan i imati velike mišiće. Jučer tijekom večere počeo se raspitivati od čega najbrže rastu mišići, a kako smo među ostalim, jeli i brokulu, odgovorio sam mu kako najviše rastu od brokule. 🙂

Naravno, mislio je da se šalim i tražio je od mene da mu to dokažem. Brzinski sam se dosjetio da otvorim Google slike i utipkam ključne riječi “bodybuilders eat broccoli” (bodybuilderi jedu brokulu).

Slike bodybuildera kako jedu ili spremaju brokulu potpuno su preplavile ekran mojeg laptopa… i moj dokazni postupak je upalio! Sin je ostao bez teksta i samo je začuđeno nastavio gledati u ekran.

Nakon tri minute uzeo je komadić brokule i izbliza ga je proučavao skeptičnim izrazom lica. Zatim ga je pojeo i, bez teksta, uzeo još nekoliko komada. Sutradan ujutro, prva stvar koju me pitao kada se probudio bila je možemo li za večeru imati opet brokulu.

***

Kada malo bolje promislite, novi i jasni cilj koji mu je u umu zatitrao automatski mu je “promijenio” doživljaj okusa brokule. Nije ga pratio osjećaj da sebi uskraćuje užitak ili da se žrtvuje kako bi nešto dobio, već je jednostavno najnormalnije počeo jesti brokulu.

Dok ovo pišem, prisjetio sam se nedavnog susreta s kolegom koji je, dok smo studirali, bio veliki gurman, a također i velik u “obujmu”, i većinu novca koji bi zaradio radeći tijekom ljetne sezone trošio bi na gastro delicije. Međutim, izgleda da je prije nekoliko godina odlučio “isklesati” svoje tijelo i započeo se baviti bodybuildingom (da se on meni nije prvi došao javiti, ne bih ga niti prepoznao). Nakon što smo malo počeli pričati o prehrani, kazao mi je kako najviše preferira kuhana pileća prsa bez soli i kožice s malo maslinovog ulja, a za desert se počasti maslacem od kikirikija bez soli! Mislio sam da se šali i da to često jede samo zato što je zdravo i puno proteina, ali on je to ozbiljno mislio. 🙂

No, ne brinite. Nije mi poanta pokušati vas uvjeriti kako su brokula i kuhana pileća prsa bez soli i kožice ukusni, već mi je želja potaknuti vas da razmislite o jednom važnom principu koji se skriva u pozadini svih vaših navika i bitno ga je uzeti u obzir onda kada namjeravate promijeniti pojedine navike.

On se svodi na ideju da, kada dođemo do visoke razine jasnoće glede nečeg što želimo u pojedinom aspektu života, automatski smo skloni promijeniti “ukuse” (za bilo što, a ne samo za prehranu) i navike koje ne podržavaju naš put prema željenom cilju, a da to ne doživljavamo kao neko odricanje ili žrtvovanje.

Ključna riječ je “visoka razina jasnoće”. To se svodi na ideju da ste (1) u maksimalno 90 sekundi u stanju napisati nekoliko rečenica koje jasno opisuju vaš cilj (konkretan opis onoga što želite) i sadrže suštinu vašeg cilja (zašto želite to što želite) te (2) istodobno osjećate radost i polet dok razmišljate o tome.

Kako testirati navedeni princip u praksi?

Ponekad je puno lakše shvatiti pojedini princip kada ga promatramo na primjeru neke druge osobe i zato vas pozivam da napravite mali eksperiment…

Pomislite o području svojeg života u kojem vam se stvari više-manje odvijaju s lakoćom i u kojem vam je vrlo jasno što želite. Zatim, pomislite o osobi (poznaniku, prijatelju, kolegi s posla, članu obitelji itd.) za koju znate da se u istom aspektu života “lomi” s promjenom pojedinih navika. Primjerice, godinama pokušava smršaviti, hraniti se zdravije i redovito vježbati, ali joj nikako ne ide. Ili, primjerice, već dugo vremena govori kako će napisati svoju knjigu, a nikako da izdvoji potrebno vrijeme za pisanje. Sljedeći put kada budete u prilici razgovarati s tom osobom pokušajte s njom diskretno i nenametljivo popričati o ciljevima koje želi postići promjenom svojih navika. S obzirom da vi imate prilično visoku razinu jasnoće u aspektu života o kojem razgovarate s tom osobom, jamčim vam da ćete već nakon pet minuta razgovora vrlo jasno uvidjeti kako ona nema niti približno visoku razinu jasnoće glede onoga što zaista želi dobiti promjenom svojih navika i vrlo jasno ćete osjetiti kako je upravo nejasnoća jedan od ključnih razloga zašto se vrti u krug.

***

Stoga, ako ikada osjetite da se vrtite u krug vezano za promjenu pojedine navike ili navika, umjesto da se samo pouzdajete u snagu volje, izdvojite vrijeme i na dnevnoj bazi posvetite se stvaranju “visoke razine jasnoće” cilja koji želite realizirati promjenom pojedine navike. Nije uzalud stara izreka koja kaže kako jasno postavljeni ciljevi znače više od polovice obavljenog posla.

© Tomislav Tomić – 2019. Sva prava pridržana.

PODIJELI: