Jedna poznata izreka kaže kako kvaliteta našeg života ponajviše ovisi o načinu na koji komuniciramo s drugima. Osobno smatram neupitnim da komunikacijske vještine spadaju u kategoriju najvažnijih životnih vještina jer bez dobre komunikacije nema ni kvalitetnih odnosa, a bez kvalitetnih odnosa sve ostalo je prazno i uzaludno.

Zbog toga sam već od samog početka svoje coaching prakse redovito počeo održavati radionice o komunikaciji. Međutim, promatrajući i analizirajući svakodnevna iskustva svojih klijenata, često bi me pratio osjećaj kako tu nešto nedostaje. Zato, iskreno rečeno, nisam bio pretjerano zadovoljan pomacima kod većine njih premda sam redovito pratio najnovije trendove iz svijeta NLP-a i coachinga koji se tiču komunikacije.

I to me suočilo s mnogim pitanjima, sve dok u jednom trenutku nisam doživio vrlo zanimljivo iskustvo koje mi je doslovce otvorilo oči i pomoglo mi da na to započnem sasvim drukčije gledati.

Dok sam sudjelovao na važnom i prilično stresnom sastanku, na trenutak kao da sam bio u mogućnosti, dok razgovaram sa svojim sugovornikom, paralelno sebe promatrati iz jedne sasvim objektivne perspektive iz koje sam jasno vidio kako mi moja nesvjesna emocionalna reakcija na tu stresnu situaciju potpuno iskrivljuje stvarnu sliku situacije u kojoj sam se nalazio. Nije da nisam pokušavao koristiti sve alate i vještine koje sam znao, ali zbog iskrivljene percepcije situacije uzrokovane mojom nesvjesnom emocionalnom reakcijom, sve što sam pokušavao učiniti činio sam na svoju štetu – i to sam jasno mogao promatrati.

U tom trenutku prisjetio sam se istraživanja na koje se često pozivam na svojim Mindfulness treninzima koje je pokazalo kako se pri susretu s pojedinim stimulansom iz okoline koji nam inače stvara stres, prije negoli se u našem mozgu stvori slika situacije koju vidimo, stvori emocija koja, u osnovi, utječe na sliku koja će se stvoriti u našem mozgu. Drugim riječima, naša programirana emocionalna reakcija kontrolira ono što ćemo vidjeti svojim očima. Zato se i kaže kako ljudi odlučuju na temelju emocija, a logikom samo opravdavaju svoje izbore i odluke. Ili, kao što bi jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka na polju komunikacije i utjecanja, Dale Carnegie, na svojim predavanjima često znao istaknuti:

„U odnosima s ljudima imajte na umu da se ne bavite logičnim, nego emocionalnim bićima.“

Zahvaljujući opisanom iskustvu a i brojnoj literaturi koju sam proučavao nakon toga, danas mi je puno jasnije kako je SVJESNOST NAŠE PROGRAMIRANE EMOCIONALNE REAKCIJE u pojedinim stresnim situacijama ključni sastojak učinkovite komunikacije i kvalitetnih odnosa. Jer sve dok nismo svjesni emocija koje nam se aktiviraju u stresnim situacijama te ne znamo kako stvoriti potreban mentalni odmak od njih, mi samo reagiramo i nismo sposobni komunicirati, a slika koja se stvori u našem mozgu potpuno je iskrivljena i nerealna.

I zato je važno znati da bez dovoljne razine emocionalne svjesnosti te mentalnog odmaka od programiranih emocionalnih reakcija, ne postoji alat ili tehnika koja će nam, izuzev manjih „kozmetičkih popravaka“, znatno pomoći poboljšati naše komunikacijske vještine i stvoriti dublje, trajnije i kvalitetnije privatne i poslovne odnose.

Poslovni svijet započeo je prepoznavati navedenu činjenicu i sve je veći broj tvrtki koje za svoje menadžere i zaposlenike organiziraju edukacije na temu Mindfulnessa i emocionalne inteligencije. Ikea, Google, Yahoo, Nike samo su neke od njih.

Ako ste zaista ambiciozni i želite postati dobar komunikator, preporučio bih vam da započnete raditi na najvažnijem sastojku uspješne komunikacije, a to je upravo razvijanje emocionalne svjesnosti jer upravo o njoj ovisi hoćete li komunicirati ili ćete samo reagirati na vlastite nesvjesne emocije koje su posljedica vaših dubokih mentalnih obrazaca za koje niti ne znate kada su nastali.

***

Želite li naučiti alate s pomoću kojih možete direktno započeti raditi za osvještavanju programiranih emocionalnih reakcija kako biste mogli uspješnije komunicirati u privatnom i poslovnom životu, saznajte više informacija o metodi TT SINERGIJA i TT MINDFULNESS™ programu ili o PRO-MINDFULNESS™ treninzima koji su posebno prilagođeni za tvrtke i organizacije.

PODIJELI: