Članak u nastavku je odlomak iz moje e-knjige “Sedam pogrešaka koje najčešće čine mali poduzetnici u početnoj fazi razvoja svojeg posla… i zbog njih plaćaju vrlo skupu cijenu u privatnom i poslovnom životu!” – kliknite OVDJE ako želite besplatno preuzeti e-knjigu!

***

 

Pokrenuti i razvijati privatni posao nije nimalo lagan zadatak. Redoviti pritisak, stres, zabrinutost, nedostatak vremena za sebe, tjeskoba i strah česti su pratioci malih poduzetnika. Previše je čimbenika koji su neizvjesni te ovise samo o njihovoj odluci. Ne postoji neko tijelo ili odbor na koje bi mogli prebaciti odgovornost u slučaju da stvari ne ispadnu onako kako su zamislili, već ih i najmanja pogreška direktno udari “po džepu”.

 

Poduzetnici, s obzirom da su po prirodni ambiciozni, proaktivni i uporni, često su voljni izdržati sve ono što ih muči i tišti vjerujući kako će njihova radost, ispunjenje i mir ipak uslijediti jednog lijepog i sunčanog dana kada im posao “stane na noge” i kada stvari “profunkcioniraju” sukladno njihovim očekivanjima.

 

Nažalost, takav način gledanja je velika pogreška i samozavaravanje. On je poput obzora koji nam se čini da postoji negdje u daljini, no što mu se više približavamo on je sve dalje.

 

Nemojte nasjedati na iluziju da će se vaše unutarnje stanje promijeniti onda kada se ostvare vaši poslovni ciljevi jer STANJE KOJE JE U VAMA NAJČEŠĆE PRISUTNO DOK RADITE NA OSTVARENJU POJEDINOG CILJA, BIT ĆE NAJČEŠĆE U VAMA PRISUTNO I ONDA KADA DOSTIGNETE TAJ CILJ!

 

Ili, samo malo drukčije rečeno, kvaliteta osobne energije koja vas prati na putu prema ostvarenju pojedinog poslovnog cilja, pratit će vas i onda kada ostvarite taj cilj.

 

Već godinama radim s raznim profilima poslovnih ljudi i još nisam naišao na iznimku od navedenog principa.

 

Mi smo robovi svojih navika. Ako je vaša navika biti često zabrinut, nemati dovoljno vremena za sebe i ono što vam je zaista bitno, itd., čim vaš posao stane na noge, vaš um će pronaći nove logične, opravdane i “legitimne” razloge zbog kojih ćete i dalje biti zabrinuti te nećete imati dovoljno vremena.

 

Uzmite u obzir navedeno i u svoj dnevni raspored fiksno predvidite vrijeme koje ćete provesti sami sa sobom u tišini kako biste se mogli povezati s “mjestom tišine” u sebi. Nemojte samo donijeti apstraktnu odluku o tome kako ćete započeti s novom navikom već u svojem rokovniku unaprijed fiksno odredite vrijeme za sebe i to tretirajte kao SASTANAK S VRLO VAŽNOM OSOBOM – jer to vi i jeste! Vjerujte mi, isplatit će vam se i kasnije će vam biti drago.

 

 

***

 

Jedan moj klijent često je bio tjeskoban i zabrinut dok je pokretao svoj privatni posao. No vjerovao je da će ipak osvanuti dan kada će se moći opustiti i redovito ići u ribolov, dok će njegov posao i dalje stabilno funkcionirati. Nakon nekoliko godina zaista je i postigao prilično dojmljiv poslovni uspjeh i uvelike automatizirao svoj posao. Taman kada je pomislio da će konačno predahnuti te započeti živjeti po svome, njegov stariji sin, koji je trebao preuzeti vođenje posla, iznenada je “zaključio” da on sebe u biti ne vidi u tom poslu te prvo želi proputovati svijet, a nakon toga želi ići u Indiju i prakticirati jogu nekoliko mjeseci. Naravno, moj klijent, unatoč tome što je uspio svoj posao “postaviti na noge” i dalje je bio tjeskoban i zabrinut zbog odluka koje je donio njegov sin.

PODIJELI: