Jedan od razloga zbog kojeg empati često imaju stavku sa osjećajem krivnje jest zbog toga što jasno čuju (čitaj: osjete) mnoštvo neizgovorenih “upomoć poziva” iz svoje okoline. Oni misle da su takvi pozivi upravo njima namijenjeni samim time zato što ih “čuju”.

S jedne strane, osjećaju se ne-empatično ako nastave živjeti praveći se da ništa ne čuju, a zanemarivanje raznih “poziva upomoć” budi im osjećaj krivnje. S druge strane, svaki put kada nekome pomognu rukovodeći se krivnjom, prati ih osjećaj da samo dublje upadaju u mentalnu petlju krivnje iz koje će im je sve teže izaći.

Zašto?

Zato jer je krivnja koju empati osjećaju, u većini slučajeva, samo jedna vrsta mentalnog softvera čija je glavna svrha sve dublje ih ubaciti u svoju petlju. Empatu je krivnja isto što i Supermanu kriptonit. Empat se nikada neće osloboditi svoje stavke s krivnjom kroz zalaganje, pomaganje, volontiranje i udovoljavanje nego jedino deinstaliranjem takvog softvera.

Empati nisu došli sa svrhom da spašavaju svijet i odgovaraju na svaki “poziv upomoć” koji čuju. Međutim, igru pomaganja i spašavanja najdraže im je igrati jer se u takvoj ulozi osjećaju najugodnije i najzaštićenije.

Empati su došli sa ciljem da budu lideri koji će stvarati put za nove energije, ali sve dok su opterećeni krivnjom, nisu u poziciji prepoznati svoju svrhu. Dok su u petlji krivnje, umjesto da vode, oni se skrivaju!

***

Empatima je osjećaj krivnje njihov “kriptonit”. To im je najslabija točka i tu su najizloženiji manipulaciji. To je njihova Ahilova peta. Međutim, krivnja koju empati često osjećaju je samo program koji im služi kako bi im stvorio polaritetna iskustva. Ona je poput negativaca u filmu koji služe kako bi pozitivac/heroj došao do svojeg punog izražaja. No, za razliku od filmova, koji često imaju sretan završetak, u stvarnom životu završetak će biti onakav kako to empat izabere – svjesno ili nesvjesno.



Odlomak iz programa EHSP COACH™ – Za empate i visoko senzibilne osobe…

Naučite pristupe i metode za pretvaranje visoke senzibilnosti u supersnagu!

Sudjelujte u programu za svoje osobne potrebe … ili postanite certificirani EHSP COACH™ i dodatno se usavršite za rad sa empatima i visoko senzibilnim osobama!

Kliknite OVDJE i saznajte više o programu.

© Tomislav Tomić – 2022. Sva prava pridržana.

PODIJELI: