Postoji riječ u našem rječniku koju na različite načine vrlo često koristimo i, pritom, smatramo kako potpuno razumijemo njezino stvarno značenje.

Kakve ciljeve ćemo si zadati, koliko dugo ćemo izdržati onda kada nam se stvari zakompliciraju na putu prema ostvarenju svojih ciljeva, s kakvim ljudima ćemo biti okruženi te kako ćemo interpretirati ono što se događa u našem životu ponajviše ovisi o našoj definiciji i pridavanju značenja riječi MOGUĆE!

Što sve smatrate mogućim onda kada pomislite o sebi i životu koji istinski želite iskusiti?

Na koji način sami sebi tumačite značenje riječi MOGUĆE i da li je vaše tumačenje navedene riječi utemeljeno na realinim činjenicama ili ste jednostavno donijeli zaključak bez previše razmišljanja?

Moram priznati da me zaista fascinira kada vidim ljude kako ograničavaju sami sebe definicijama mogućeg ili nemogućeg isključivo temeljem onoga što su čuli od drugih (koji su to isto čuli od drugih!). Ili, još gore, temeljem svojih prijašnjih iskustava!

Kada mi klijenti kažu kako smatraju da nešto za njih nije moguće, često ih znam upitati da mi objasne kako su došli do tog zaključka. Uglavnom ne znaju. Zatim ih upitam jesu li ikada pokušali preskočiti “samo-zadane” granice mogućeg i nemogućeg te ustrajati dovoljno dugo koliko je potrebno da bi se zaista uvjerili u ispravnost svoje procjene. Kao što ćete i pretpostaviti, odgovor bude negativan.

Međutim, činjenica je da sve dok ne isprobamo sve moguće načine kako bismo zakoračali iznad granica onoga što smatramo mogućim, mi nikada nećemo znati da li je to stvarno bilo za nas moguće.

Postoji izreka koja kaže kako je put do sreće i uspjeha stalno “u izgradnji”. I zaista, nitko ne može iskusiti sreću i uspjeh ako nije voljan stalno širiti svoje granice mogućeg.

Tek onda kada smo svakodnevno voljni preispitivati sebe i svoje granice te neprekidno postajati bolja verzija sebe samog, u mogućnosti smo uskladiti se sa kreativnom stranom života i biti u redovitom doticaju sa radošću i entuzijazmom.

Naravno, navedeno nije ni lako, a niti jednostavno. Međutim, zar imamo drugog izbora? Zar zaista smatrate da imate izbora?

Neovisno o vašim ciljevima, dobi, spolu, stilu života ili trenutnoj financijskoj ili zdravstvenoj situaciji vi imate samo dva osnovna izbora kada govorimo o pridavanju vašeg osobnog značenja riječi MOGUĆE.

Ili možete živjeti sa stavom žrtve ili sa stavom lidera svojeg života!

Lider sam sebe vodi prema životu kakvog želi i svjestan je da će ponekad napraviti pogrešku. Žrtva se ne usudi sebe voditi zato jer izbjegava napraviti pogrešku i zbog toga živi tuđi život.

Lider kroči puteve tamo gdje ih prije nije bilo. Žrtva više voli uhodane staze i često se čudi zašto joj u životu nedostaje smisla te uglavnom krivi druge zbog toga.

Lider se usudi riskirati jer zna da nema rasta bez rizika. Žrtva riskiranje smatra preopasnim i stalno je u potrazi za sigurnim utočištem.

Lider želi maksimalno iskoristiti svoj potencijal i živjeti punim plućima jer zna da je na zemlju došao sa svrhom. Žrtva primarno želi ostati čitava i sačuvana te živi u uvjerenju da je moguće ostvariti svoju svrhu bez riskiranja i mijenjanja sebe.

Lider preuzima odgovornost za svoj cjelokupni život. Žrtva preuzima odgovornost samo za ono što joj paše.

 

***

Slobodni smo igrati brojne uloge i to svakodnevno i radimo. Međutim, samo dvije uloge su temeljne. Ili ćete biti lider svojeg života ili ćete biti žrtva.

 

Ono što čini ključnu razliku između stava lidera i stava žrtve jest njihova definicija riječi MOGUĆE!

 

Dakle, što želite da vam riječ MOGUĆE znači?

 

© 2016 – Tomisav Tomić

PODIJELI: