Članak u nastavku je odlomak iz moje e-knjige “Sedam pogrešaka koje najčešće čine mali poduzetnici u početnoj fazi razvoja svojeg posla… i zbog njih plaćaju vrlo skupu cijenu u privatnom i poslovnom životu!” – kliknite OVDJE ako želite besplatno preuzeti e-knjigu!

 

***

Ljudi često krenu u privatni posao motivirani nekom idejom koja im stvara izazov ili budi entuzijazam. Međutim, kao posljedica svakodnevnih privatnih i poslovnih obaveza, komplikacija s administracijom, čestih promjena na tržištu, neizvjesnosti, pritiska i stresa te privatnih problema, u jednom trenutku jednostavno zaborave na razlog ZAŠTO su uopće pokrenuli svoj posao.

Zbog svega navedenog, da bi posao mogao ići dalje, njihova pozornost postaje usmjerena isključivo na profit te “odrađivanje” zadataka koje treba odraditi. A to nikako nije dobro.

Naravno, poslovne zadatke i obveze treba izvršavati, a o profitu je nužno voditi računa ako želite nastaviti poslovati dalje. Profit je poput “krvotoka” vašem poslu i treba voditi računa o njemu. Međutim, smisao dobrog krvotoka nije samo zato da bismo imali dobar krvotok već da bismo mogli optimalno funkcionirati i stvarati život kakav želimo iskusiti. Međutim, čim “zaboravite” na glavni razlog ZAŠTO ste pokrenuli svoj posao, možete biti sigurni da ćete se vrlo brzo zasititi poslom koji radite i sve češće ćete maštati o putovanjima i godišnjem odmoru.

 

***

Primjer iz prakse…

Moja klijentica, koja je po struci arhitektica, još za vrijeme studiranja radosno je upijala znanje te s uzbuđenjem iščekivala dan kada će otvoriti svoj arhitektonski studio i moći ga voditi po svome. Sama ideja da ljudima pomaže stvoriti viziju njihova doma, a kasnije je i provesti kroz projektnu dokumentaciju, motivirala ju je da se stalno usavršava i poput spužve upija nova znanja te prati najnovije inovacije iz svijeta povezane s njezinom strukom.

Jednog dana zaista je i otvorila svoju tvrtku i njezin posao počeo se prilično brzo razvijati. Trka za klijentima i novim poslovima, naplata, česte promjene zakona, “borba” s raznim državnim službama te “natezanje” s pojedinim “zahtjevnijim” klijentima dovelo je to toga da se potpuno zasitila svega što je vezano za njezinu struku – uključujući i sebe same.

 

Još jedan primjer iz prakse…

Klijentica koja je sada vlasnica kozmetičkog salona bila je potpuno frustrirana dok je radila kao komercijalist u jednoj tvrtki jer je osjećala da joj život užurbano teče, a ona stoji na potpuno krivom mjestu. Posao komercijalista, unatoč tome što se radi o njezinoj struci, nikada nije bilo nešto što joj je stvaralo radost. Međutim, nije imala izbora… sve dok jednog dana nije odlučila uzeti dovoljno vremena kako bi mogla detaljnije promisliti što zaista želi u životu i čime se želi baviti. Nakon nekog vremena shvatila je da želi otvoriti vlastiti kozmetički salon. Zaključila je da bi je najviše veselilo da se njezin posao svodi na pomaganje ženama da se osjećaju ljepše i bolje glede same sebe.

Nakon nekog vremena, otvorila je vlastiti kozmetički salon i posao joj je krenuo sasvim dobro. Na samome početku bila je potpuno posvećena svojim klijenticama, pažljivo ih je slušala i išla uvijek korak dalje negoli se to od nje očekivalo. Nakon godine dana vođenja kozmetičkog salona započela je osjećati otpor prema klijenticama i vidjeti ih samo kao “one” kojima treba dobro odraditi posao kako bi joj platili za usluge te se opet vratili. Zadovoljstvo i radost glede posla nestali su i samo bi čekala slobodne dane kako bi se mogla odmoriti od svega.

 

U oba navedena slučaja radi se o malim poduzetnicama koje su svoj posao stvorile oko nečeg što vole i sve im je dobro krenulo, no ipak im je bila “puna kapa” svega.

 

Zašto?

Zato što su zaboravile razlog ZAŠTO su to sve započele!

Naša arhitektica (iz primjera) s vremenom je zaboravila da je njezinu početnu strast i entuzijazam upravo probudila i održavala ideja kako svojim poslom “ljudima pomaže stvoriti viziju njihova doma, a kasnije je i provesti kroz projektnu dokumentaciju”.

Vlasnica kozmetičkog salona (iz primjera) s vremenom je zaboravila je da je njezinu početnu strast i entuzijazam upravo probudila i održavala ideja kako svojim poslom “pomaže ženama da se osjećaju ljepše i bolje glede same sebe”.

Obje su zaboravile na svoj ZAŠTO te su ih pregazile rutina, obveze i svakodnevica.

 

***

Nemojte zaboraviti na razlog ZAŠTO ste uopće pokrenuli svoj posao te na tjednoj bazi izdvojite barem sat vremena kako biste mogli promisliti te redefinirati svoj ZAŠTO sukladno novim okolnostima. Nemojte dopustiti da vam posao postane samo “posao”! Mi nismo roboti i emocionalna komponenta nužna nam je da bismo se radosno i energično kretali kroz život.

 

Vaš ZAŠTO je glavni izvor vaše motivacije i okidač za snažnu pokretačku energiju. Vaš ZAŠTO je povezan s neograničenim izvorom energije i kreativnosti u vama. Vaš ZAŠTO je gorivo koje vas pokreće i gura naprijed onda kada uopće ne vidite “logične” razloge zašto biste nastavili dalje. Nemojte nikada zaboraviti na ZAŠTO jer će vaš posao postati samo “posao” – a to je zaista šteta!

PODIJELI: