Danas je 23. rujna, i na posao sam došao u svojim Birkenstock sandalama. Za mene, to ima duboko simbolično značenje, stoga želim ovu priču podijeliti s vama. Tko zna, možda će vam ostati u sjećanju i poslužiti u nekom trenutku vašeg života.

Ukratko…

Dok sam radio kao odvjetnik, jedna od stvari koja mi je posebno išla na živce jest dres kod. Iako mi je potpuno razumljivo zašto je dres kod odvjetnika takav kakav jest – i to mi skroz ima logike – jako teško mi je padalo što od cca sredine svibnja pa sve do pred kraj rujna nisam mogao na posao dolaziti u Birkenstock sandalma.

Iako nisam nešto posebno modno osviješten, a niti previše vremena ulažem oko odjeće i obuće, hodati uokolo, uključujući i na posao, tijekom proljeća i ljeta u Birkenstock sandalama stvara mi poseban osjećaj slobode.

Ne pitajte zašto, jer i dalje ne shvaćam.

U svakom slučaju, pokušavao sam sebi na razne načine objasniti kako je to sasvim nebitna i površna stvar. No, ne bi mi upalilo. Uostalom, kako razumom i logikom utišati snažan osjećaj slobode koji me je neminovno pratio u tim sandalama tijekom proljetnih i ljetnih dana?

U konačnici, shvatio sam da se borim s vjetrenjačama jer te sandale bude u meni nešto čega očito nisam niti bio svjestan, a itekako je bilo snažno.

Počeo sam razmišljati o tome kako pretvoriti to “nešto-čudno-što-se-događa-u-meni” u gorivo koje će me još brže odvesti u smjeru u kojem želim ići. Ionako sam bio u fazi života u kojoj mi je došlo do glave da ako nešto u meni ima snagu stvoriti tako snažan osjećaj frustracije, to isto mi može stvoriti i proporcionalno snažnu željenu vibraciju – samo to trebam naučiti drukčije „kanalizirati“ prema van.

Pošto sam već tada znao da se u životu, zapravo, ne želim baviti odvjetništvom nego želim raditi kao coach i Mindfulness trener, počeo sam pisati detaljnu listu konkretnih stvari koje me magnetski privlače i koje će često biti prisutne u mojem životu onda kada uspijem realizirati svoj novi posao. Ideja mi je bila da mi to postanu „energetski magneti“ koji će, svaki put kada nakratko pomislim o njima, magnetski povući moju pozornost prema sebi.

Jedan od tih „energetskih magneta“ koji sam stavio pri vrhu svoje liste bila mi je, naravno, ideja da ću onda kada realiziram svoj coaching biznis najnormalnije moći dolaziti na posao u Birkenstock sandalama.😊

I od tada, gotovo svaki put kada bih osjetio frustraciju jer bih, primjerice, morao ići na sud u “normalnim” cipelama 😊, podsjetio bih sebe kako najviše o meni ovisi koliko dugo ću morati čekati trenutak da na posao mogu svakodnevno ići u Birkenstock sandalama.

Rekao bih sebi nešto poput:

„Tomislave, sve ovisi o tebi. Ako želiš tijekom proljeća i ljeta gotovo uvijek nositi Birkenstock sandale (“energetski magnet”), tada manje filozofiraj i više se posveti realizaciji svog coaching i Mindfulness biznisa.“

I tako sam postupno počeo stvarati naviku da snažnu frustraciju koju bih osjetio u datom trenutku „kanaliziram“ u nešto što želim – nešto što me podržava i „vuče“ moju pozornost prema sebi.

***

I upravo ta priča s Birkenstock sandalama pomogla mi je da na vlastitom primjeru osvijestim kako sam previše vremena provodio dopuštajući si biti frustriran poslom koji radim.

Nije tajna da sam se općenito osjećao jako frustrirano dok sam radio kao odvjetnik (naravno, ne zbog odvjetništva samog po sebi nego zbog toga što sam jasno znao da želim nešto sasvim drugo). Znao sam da želim ući u svijet coachinga i raditi s cijelim svijetom – to je jasno titralo u meni.

Ali umjesto da sam bio primarno usmjeren na konkretne razloge ZAŠTO želim ući u svijet coachinga te ŠTO ĆU KONKRETNO DOBITI onda kada to faktički uspijem realizirati do neke mjere, moja pozornost je većim dijelom bila usmjerena na one stvari koje su me frustrirale glede postojećeg posla i od kojih sam želio pobjeći.

Dakle, umjesto da sam bio primarno usmjeren na sve što bih dobio („magnete“) kada započnem raditi kao coach, svoju pozornost sam uglavnom držao usmjerenom na ono što me frustriralo u poslu koji sam tada radio.

I sasvim je logično da sam se, uglavnom, osjećao frustrirano na poslu.

I zato svoju “avanturu” s Birkenstock sandalama volim promatrati kao svoju priču o slobodi jer mi je, na jedan neobičan način, pomogla da upoznam slobodu iz jednog drukčijeg kuta. Pomogla mi je shvatiti da s “mjesta frustracije” ne mogu skočiti na “mjesto radosti” bez da se pritom prvo čvrsto uhvatim za “mjesto radosti” – i to za konkretne “magnete” koji me tamo čekaju (a ne samo za apstraktnu ideju).

Drugim riječima, smatrao sam da silno želim slobodu i da je sva moja pozornost tada bila usmjerena na slobodu. Međutim, ono što sam, u suštini, uglavnom „vibrirao“ bila je VIBRACIJA ONOGA ŠTO ME FRUSTRIRA. I naravno, moja pozornost je uglavnom bila usmjerena na ono što me frustrira.

Počeo sam jasno shvaćati kako stanje svijesti koje se svodi na „ŽELIM SLOBODU OD NEČEGA“ nema nikakve veze sa slobodom. To je stanje svijesti koje me još više povezuje sa onim od čega želim pobjeći.

Za razliku od toga, „ŽELIM SLOBODU ZA NEŠTO“ je stanje svijesti koje me povezuje sa onim što želim iskusiti.

Potpuno je različita vibracija kada želim stvoriti novi posao kako bih se maknuo od “kolega koji me živciraju” i “toksične komunikacije na poslu” u odnosu na vibraciju kada želim novi posao jer na novom poslu mogu iskusiti ________________ (ono konkretno što me magnetski privlači).

Znam, na prvi pogled je mala razlika, ali, u suštini, je velika.

Zato, kada danas primijetim kod svojih klijenata da već duže vrijeme osjećaju frustraciju zbog nečega, često ih podsjećam da je ta frustracija zapravo dragocjen resurs koji se može pretvoriti u snažno gorivo koje ih gura prema njihovom željenom cilju – samo je treba pametno usmjeriti prema van.

***

„Želim slobodu – zato da se maknem od _____“ = vibracija koja vas još više sidri u neželjenom.

„Želim slobodu – zato da mogu ________“ = vibracija koja vam otvara puteve za novo.

Dakle?

Koji su vaši “magneti” u željenoj stvarnosti, koji će vas povući prema naprijed u trenucima sumnje u sebe i svoje sposobnosti?

Koji su vaši „magneti“ u željenoj stvarnosti koji će vas povući prema naprijed u trenucima kada želite posustati jer mislite da nemate snage?

PODIJELI: