Upoznajte ograničavajuće uvjerenje koje vam stvara osjećaj žaljenja zbog propuštenih prilika i na koji način vas to isto uvjerenje koči da živite slobodnije.

Blago uređeni transkript podcasta:

Pozdrav svima i dobrodošli u moj podcast. U današnjoj epizodi govorit ćemo o ograničavajućem uvjerenju koje vam stvara osjećaj žaljenja zbog propuštenih prilika i na koji način vas to isto uvjerenje koči da živite slobodnije.

Krenimo s pričom moje klijentice koja se nikako nije mogla odlučiti da li će dati otkaz na poslu te se započeti baviti poslom o kojem je oduvijek sanjala – a to je da ima vlastiti studio za masažu. Da budem konkretniji, već dugo godina mašta o tome da se profesionalno bavi Shiatsu masažom. No, svaki put kada pomisli o ideji da napusti sigurno radno mjesto u firmi u kojoj radi, automatski krene razmišljati o raznim razlozima zašto upavo taj trenutak nije pravo vrijeme za promjenu koju želi.

No, u jednom trenutku shvatila je kako vrijeme brzo leti i već je ušla u četrdesete, a prošlo je više od 10 godina otkako je upisala prvi tečaj za Shiatsu terapeuta. U biti, već ju je počela hvatati lagana panika, tim više što sada sve češće razmišlja to tome da li će žaliti jednog dana za propuštenom prilikom – i ta misao je dosta muči.

Jednom prilikom došla je skroz zbunjena i, onako, prilično zabrinutim tonom me pitala, u smislu: Da li ću jednog dana žaliti za propuštenom prilikom ako ne pokrenem posao o kojem već puno godina maštam – i pritom je mislila na svoju Shiatsu praksu.

I moram priznati da mi je ovakvo pitanje, a naročito cjelokupni kontekst unutar kojeg je nastalo, vrlo zanimljivo jer ga često čujem u praksi i to od raznih tipova ljudi. Naravno, jasno mi je da toj temi možemo pristupiti na razne načine, no danas mi nije cilj pričati o tome kako se usuditi započeti stvarati život kakav želite i slično, nego mi je želja upoznati vas temeljnim uvjerenjem koje je, po mojem mišljenju, usko vezano uz osjećaj žaljenja za propuštenim prilikama.

I to uvjerenje svodi se na ideju da ako osoba ima sklonost žaliti za propuštenim prilikama, ona će uvijek naći nešto zbog čega može žaliti. Drugim riječima, ako imaš sklonost žaliti za propuštenim prilikama, uvijek ćeš pronaći nešto za čime ćeš žaliti jer smatraš da si to propustio.

Vezano za klijenticu koju sam spomenuo i njezinu priču za Shiatsu praksom, u ovom kontekstu, sasvim je nebitno da će ona ikada ostvariti posao koji želi.

I to se odnosi na bilo koju drugu želju koja vam je važna. Zašto? Zato jer ako imate sklonost žaliti za propuštenim prilikama, ili, drugim riječima, ako u sebi imate uvjerenje koje uvjetuje takvu sklonost, to znači da duboko u sebi, vjerujete da je vaš potencijal ograničen te vam je dostupan samo za ograničeno vrijeme. Iz jedne drukčije perspektive, duboko u svojem srcu vjerujete da vam vaša duša, ili vase unutarnje Vodstvo neće pomoći pronaći prikladan način izražavanja u određenom aspektu života onda kada se osjećate spremnim za tako nešto. A to je jednostavno vrlo ograničavajući način gledanja. I uopće nema veze sa stvarnošću.

Ali, molim vas, nemojte me krivo shvatiti. Ne govorim o tome biste trebali biti neodgovorni kada je riječ o nečem do čega vam je zaista stalo i osjećate da je vezano uz vašu životnu svrhu. Ono što želim naglasiti je da, ako nešto želite ostvariti i sigurni ste da to titra duboko u vama i povezano je sa vašom životnom svrhom, onda to učinite zato jer želite iskusiti takvo iskustvo. Želite to zato jer je to jedan od razloga zbog kojeg ste došli ovdje te ga imate potrebu učiniti sastavnim dijelom svojeg iskustva. Jel tako? No, nemojte sebi stvarati pritisak da to morate ostvariti samo zbog straha da biste jednog dana mogli žaliti za propuštenom prilikom – jer to je jedna sasvim druga priča. To je nešto, kako kažu u Monthy Phythonu, “sasvim drukčije”.

Ovo govorim iz razloga jer misao da biste mogli propustiti priliku i jednog dana žaliti zbog toga je samo misao i ništa drugo. To je samo misao, ili uvjerenje, a ne činjenica. Jel vam to ima smisla? I da stvar bude još zanimljivija, sve dok imate takvo uvjerenje, čak i ako ostvarite sve što duboko u sebi želite, i dalje ćete pronaći nešto novo za čime biste mogli žaliti zbog propuštene prilike. Jer takvo uvjerenje je poput virusa koje se uvuče u vaš sustav i potpuno upravlja vašom percepcijom.

I zato, ako imate sklonost žaliti za propuštenim prilikama ili ste skloni sebi stvarati pritisak da nešto učinite samo zato da sutra ne biste žalili zbog propuštanja, upamtite sljedeće:

Kada je riječ o manifestaciji onog što zaista u svojem srcu želite, to što zapravo želite nije primarno vezano uz konkretnu formu onog što želite. Nego to je primarno vezano za izražavanje sebe na jedinstven način kroz neku prikladnu fromu. Primjerice, u primjeru sa klijenticom koju sam spomenuo, forma njezine želje je njezin vlastiti studio za Shiatsu masažu. I kad god se osjećate spremnim izraziti sebe iz jedne više razine sebe, budite sigurni da će vam Svemir pomoći da pronađete najbolji način i najprikladniju formu izražavanja upravo u trenutku kada se zaista osjećate spremnim. Jer vaš potencijal je neograničen i, u suštini, vremenski neuvjetovan. A svaki drukčiji pogled samo vas ograničava.

Nadam se da vam ovo ima smisla.

PODIJELI: