Postoji pet osnovnih Mindfulness smjerova i oni se razlikuju s obzirom na svrhu i ciljnu skupinu kojoj su pojedine metode i pristupi namijenjeni – i to ćemo istražiti u ovom članku…

***

Zadnjih 30-ak godina objavljen je ogroman broj knjiga i članaka na temu Mindfulnessa. S jedne strane, ljudima koji su zainteresirani za Mindfulness to nudi širinu i mogućnost istraživanja iz raznih kutova, a s druge strane, upravo ta velika količina informacija mnogima stvara nejasnoću i teško im je u glavi posložiti neki osnovni koncept koji bi mogli nastaviti dalje istraživati.

Primjerice, klijentica koja se nedavno zainteresirala za Mindfulness i malo je istraživala po internetu kazala mi je kako je jako zbunjuje zašto ja o Mindfulnessu pišem primarno u kontekstu osobnog razvoja i poboljšanja učinkovitosti na poslu, a neki drugi autori o Mindfulnessu pišu kao o načinu za liječenje depresije, dok neki spominju Mindfulness kao metodu koja se koristi u pojedinim bolnicama u svrhu prevencije ili liječenja posttraumatskih stresnih poremećaja. Ili, ako se Mindfulness promovira kao nešto sekularno, zašto postoje budistički samostani koji organiziraju otvorene Mindfulness tečajeve.

Točan odgovor je da postoji nekoliko Mindfulness smjerova i oni se razlikuju s obzirom na svrhu i ciljnu skupinu kojoj su pojedine metode i pristupi namijenjeni.

Postoji nekoliko Mindfulness smjerova i oni se razlikuju s obzirom na svrhu i ciljnu skupinu kojoj su pojedine metode i pristupi namijenjeni.

Kako bih vam olakšao vaše istraživanje, u nastavku ću vam opisati pet osnovnih Mindfulness smjerova. Svi oni imaju sličnu polazišnu točku, no i u teoretskom i metodološkom smislu oni se dosta razlikuju čim se prijeđe početna razina s obzirom da služe za različite ciljeve. Imajte u vidu da je ovo samo okvirna i neformalna podjela Mindfulness stilova i koristim je samo da biste se mogli lakše orijentirati u svom daljnjem istraživanju.

Mindfulness koji je usmjeren na zdravstveni aspekt

Prvi smjer u polju Mindfulnessa usmjeren je na zdravstveni aspekt i svrha mu je pomoći ljudima da se lakše nose s boli te posttraumatskim stresnim poremećajima. Najznačajniji autor i instruktor u tom smjeru je bivši profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta Massachusetts Jonn Kabat Zin te njegov krovni program Mindfulness Based Stress Reduction. Navedeni program najčešće se primjenjuje u bolnicama i kao što je i za pretpostaviti, Mindfulness treneri ili instruktori koji su najzastupljeniji u ovom smjeru su uglavnom po struci liječnici i razni zdravstveni djelatnici. Inače, Jon Kabat Zinn jedan je od pionira Mindfulnessa na zapadu i uvelike je doprinio da se Mindfulness započne ozbiljno doživljavati i istraživati unutar znanstvenih krugova. Čak i ako nemate zdravstvenih problema te vas ne zanima ovaj smjer, smatram poželjnim pročitati neku od njegovih knjiga. Ljudima koji pohađaju moju školu za Mindfulness trenere sugeriram da detaljno prouče sve njegove knjige, pa čak i ako im se ne sviđaju. Ipak se radi o klasiku s kojim svi koji se žele ozbiljnije baviti podučavanjem Mindfulnessa moraju biti upoznati.

Mindfulness koji je usmjeren na liječenje depresije

Drugi smjer u polju Mindfulnessa je usmjeren na ljude koji imaju problema s depresijom. Većina takvih programa svrstava se unutar kategorije Mindfulness Based Cognitive Therapy i radi se o stilu koji u sebi kombinira pojedine Mindfulness metode i pristupe s kognitivno bihevioralnom terapijom. Kako je, u osnovi, riječ o terapiji za ljude koji pate od depresije ili anksioznosti, ovim smjerom Mindfulnessa primarno se bave psihoterapeuti te ostali stručnjaci za mentalno zdravlje, a sudeći po rezultatima znanstvenih istraživanja, takav je oblik terapije vrlo učinkovit. Smatram zanimljivim napomenuti kako je u sklopu Sveučilišta u Oxfordu prije nekoliko godina pokrenut dvogodišnji postdiplomski studij pod nazivom Mindfulness Based Cognitive Therapy.

Mindfulness koji je usmjeren na osobni razvoj

Treći smjer u polju Mindfulnessa usmjeren je generalno na osobni razvoj, podizanje razine osobne energije i poboljšanje kvalitete života. Tu se često spominju teme poput razvoja kreativnosti, svjesnosti ciljeva i postavljanja autentičnih ciljeva, otpuštanja unutarnjih kočnica koje blokiraju željenu promjenu, stvaranja dobrih i produktivnih navika te svjesnog življenja izvan zone ugode. Mindfulness se koristi kao dodatni alat za stjecanje mentalne i emocionalne agilnosti i za stvaranje oštrog fokusa kako bi osoba mogla biti usmjerenija na svoje ciljeve i stvaranje željene promjene. Mindfulness treneri koji su najzastupljeniji u ovom smjeru uglavnom coachevi čiji je rad usmjeren na osobni razvoj. Moj program TT MINDFULNESS™ te online tečaj pod naslovom Mindfulness trening 2.0 definitivno pripadaju ovoj kategoriji.

Mindfulness koji je usmjeren na korporativni razvoj

Četvrti smjer u polju Mindfulnessa usmjeren je primarno na tvrtke s glavnim naglaskom na učinkovitost, agilnost i produktivnost. Često ih se svrstava pod krovni naziv Corporate Based Mindfulness Training. Takvi programi često u sebi kombiniraju Mindfulness s raznim drugim srodnim metodama poput NLP-a, praktične neuroznanosti ili emocionalne inteligencije. U ovom području najpoznatiji je program Search Inside Yourself koji se razvio u sklopu tvrtke Google. Mindfulness treneri koji su najzastupljeniji unutar ovog smjera jesu ili coachevi ili stručnjaci za upravljanje ljudskim resursima. Moj Pro Mindfulness™ program, koji je primarno stvoren za tvrtke i organizacije zainteresirane za uvođenje Mindfulness treninga, pripada ovoj kategoriji.

Mindfulness koji se temelji na budističkim principima (“Vipassana”)

Peti smjer u polju Minduflnessa dosta je vezan uz tradicionalne budističke principe i u odnosu na prijašnja četiri smjera koji su ili potpuno sekuarni ili “koketiraju” sa pojedinim univerzalnim duhovnim i metafizičkim principima (ovisno o preferencijama autora/instruktora/trenera), ovaj smjer je primarno usmjeren na budističku duhovnost. Ovakvu vrstu Minduflness treninga uglavnom provode budistički redovnici ili ljudi koji preferiraju budističke principe i stil života. Jedan od najpoznatijih predstavnika ovog stila je zen budistički redovnik Thich Nhat Hahn.

***

Postoji još jedan smjer Minduflnessa koji se primjenjuje u školama pojedinih tradicionalnih japanskih i kineskih borilačkih vještina, no riječ je isključivo o usmenom prijenosu znanja tako da nema niti posebne potrebe govoriti o njemu.

***

Nadam se da će vam ova moja neformalna i okvirna podjela olakšati vaše daljnje istraživanje Mindfulnessa i pomoći vam da prepoznate opći smjer kojem pripada pojedini autor, instruktor, program ili knjiga.

Dakle, na pitanje “Koji je smjer Mindfulnessa za mene najbolji?”, točan odgovor ovisi o tome što želite dobiti s pomoću Mindfulnessa, odnosno koji je glavni cilj koji se nalazi u podlozi vaše motivacije za bavljenje s navedenom metodom.

Što je jasniji vaš cilj koji želite postići s pomoću Mindfulnessa, lakše ćete prepoznati smjer koji vam trenutno najviše odgovara i koji vam se isplati dublje istraživati.

U biti, to je tako i u svemu, zar ne?

***

Ovaj članak je dio radne skripte za program “TT MINDFULNESS™ – POSTANI MINDFULNESS TRENER“. Kliknite OVDJE za više informacija o programu…

***

Kliknite OVDJE i BESPLATNO isprobajte moj online tečaj “MINDFULNESS TRENING 2.0“…

PODIJELI: