Naše želje su vrlo moćna stvar, zar ne?

Sukladno razini njihova ostvarenja mi definiramo sebe, svoj uspjeh i daljnju motivaciju. Njihovo ostvarenje uvelike utječe na naše raspoloženje kao i sliku koju drugi stvaraju o nama što opet iznova kreira sliku koju imamo o samome sebi.

Neovisno o tome radi li se o želji usmjerenoj na neki konkretan cilj ili naviku, primjerice, uvođenje redovite meditacije ili fitness treninga u svakodnevicu, neupitno je da svi nešto želimo.

Međutim, značenje koje samom „željenju“ svjesno ili nesvjesno pridajemo, uvelike utječe ne samo na cjelokupni ishod naše želje već i na stanje koje nastane nakon ostvarenja odnosno izostanka ostvarenja onoga što želimo.

 

***

Primjerice, dok pišem ovaj članak, pada mi na pamet klijentica – mlada poduzetnica – koja vrlo rijetko koristi riječ „želim“, no onda kada kaže kako nešto „želi“, u njezinoj glavi to znači da je voljna poduzeti apsolutno sve ono što je potrebno da to što želi zaista i ostvari (naravno, uz uvjet da je riječ o nečem što je legitimno i nije na štetu drugih). Voljna je žrtvovati mnoštvo svojih navika i aktivnosti kako bi se prilagodila ostvarenju svoje želje. Voljna je raditi do kasno u noć, radnim i neradnim danima. Ne gleda na prepreke, ne traži opravdanja, ne opterećuje se time hoće li se osramotiti ili hoće li njezini projekti doživjeti totalni fijasko (radi se o tipu posla koji je dosta usmjeren na javne prezentacije), već je potpuno usmjerena na pitanje što može sada napraviti da bila bliže onome što želi. A zatim opet ponovi sebi isto pitanje. Navedeno pitanje ona postavlja sebi barem stotinu puta dnevno. Čim uvidi da je u nečem pogriješila, pokušava se što prije sabrati te sagledati što može naučiti iz svojih pogrešaka kako se one ne bi ponovile.

S druge strane, poznajem klijente kojima riječ „želim“ znači da zaista navijaju za to da dobiju ono što žele i istinski se tome vesele, ali uz uvjet da ne moraju puno riskirati. Nekima riječ „želim“ znači da bi zaista voljeli dobiti to što žele, ali uz uvjet da im to omogući Zakon privlačenja, no da ne moraju izaći iz zone ugode. Neki paralelno nešto žele i čekaju da se promijene pojedine okolnosti u njihovom životu. Neki se za ostvarenje svojih želja mole Bogu i čekaju da on napravi potrebne korake. Nekima riječ „želim“ znači da će pokušati uložiti unaprijed određenu količinu vremena i energije, no više od toga nisu voljni poduzeti.

Međutim, poanta je u tome što i navedena mlada poduzetnica kao i klijenti koje sam naveo u drugom primjeru žive s uvjerenjem kako silno žele ono što misle da žele.

Dakle, i jedni i drugi redovito koriste riječ „želim“, ali razina njihove spremnosti za poduzimanjem akcije te količina energije koju su voljni uložiti da bi dobili ono što žele je neusporediva – a akcija je ključan sastojak realizacije bilo kojeg cilja!

 

***

Vrlo često susrećem ljude koji su izrazito frustrirani zbog nečeg što žele, ali to ne uspijevaju dobiti. Već nakon kratke analize njihovog stava i odnosa prema onome što žele, postaje potpuno razvidno da nisu poduzeli, a niti su imali namjeru poduzeti niti trećinu svega onog što je po nekom razumnom očekivanju bilo potrebno poduzeti.

Primjerice, pričaju mi kako se silno žele osloboditi stresa na poslu te živjeti i funkcionirati s osjećajem mira u sebi, dok istodobno, osim žaljenja i verbalnog izražavanja svoje želje ili eventualnog čitanja neke „self-help“ knjige, ništa konkretno ne poduzimaju, već na životne izazove stalno reagiraju na isti način i nadaju se da će vrijeme, samo po sebi, donijeti kakvu promjenu.

 

***

Želim da postanete osoba koja će sama sa sobom iskreno sagledati koliko zaista nešto želite i što ste zaista voljni poduzeti, odnosno, žrtvovati da bi ono što želite ugledalo svjetlo dana. Toplo se nadam da će vas ovaj članak barem malo potaknuti na to da započnete razmišljati u tom smjeru. U protivnom, samo je pitanje vremena kada ćete druge početi kriviti zbog izostanka ostvarenja onog što želite!

 

***

Uzimajući u obzir navedeno, promislite o nečem što već duže vremena želite i promislite o sljedećim pitanjima (budite potpuno objektivni i konkretni u odgovorima):

 

  • Što ste zaista voljni poduzeti da dobijete to što želite? (Konkretan cilj, nova navika ili stanje poput unutarnjeg mira i sl.)
  • Što ste konkretno voljni žrtvovati da biste oslobodili vrijeme, prostor i energiju za novo?
  • Koliko ste zaista voljni riskirati da biste dobili to što želite?
  • Do koje ste se razine voljni javno osramotiti u slučaju da stvar sasvim krene u krivom smjeru?
  • Koje ste konkretne i mjerljive korake do sada poduzeli?

 

***

Nakon što dobro razmislite o navedenim pitanjima, upitajte sebe ključno pitanje:

Kakvo želite da bude vaše novo značenje koje pridajete riječi „želim“?

 

© Tomislav Tomić – 2017

PODIJELI: