Trening komunikacijskih vještina (In House)

 

 

Poštovani posjetitelju,

U doba u kojem živimo jedan od ključnih faktora uspjeha svakog (formalnog ili neformalnog) tima jest učinkovita komunikacija. Loša komunikacija među članovima tima razara njihove odnose i međusobno povjerenje, uzrokuje bespotrebno trošenje radne energije u neproduktivne svrhe i općenito guši motivaciju i radni elan unutar tvrtke ili organizacije. Brojna znanstvena istraživanja opetovano potvrđuju činjenicu kako je loša komunikacija jedan od tri najčešća uzroka stresa i sagorijevanja na poslu te općenito gubitka motivacije za ostvarenjem zadanih rezultata.

Nažalost, o učinkovitim komunikacijskim vještinama nismo učili u školi već se pretpostavlja da čim znamo glasno izgovoriti svoju misao (i čuti izgovorene misli koje nam drugi pošalju) time ujedno znamo i komunicirati. Naravno, navedeno shvaćanje komunikacije ne samo da je potpuno krivo i ograničavajuće već štetno utječe na poslovne ciljeve, odnose unutar tima te na cjelokupnu kulturu tvrtke ili organizacije.

Dobra i kvalitetna komunikacija unutar tvrtke ili organizacije postupno može probuditi ono najbolje u pojedincu i potaknuti ga na maksimalnu suradnju i usmjerenost na važne poslovne ciljeve.

Upravo s tom svrhom, a uzimajući u obzir brojna iskustva s klijentima iz različitih poslovnih sektora, stvorili smo ovaj In-House trening.

 

Kome je namijenjen trening?

 

Tvrtkama ili organizacijama kojima je važno da njihovi voditelji, zaposlenici ili članovi znaju kako jasno formirati i prenijeti svoju poruku ili stav, shvatiti druge i pridobiti ih za suradnju, osvijestiti vlastite emocije i emocije drugih prilikom interakcije, učinkovito utjecati na ostale članove tima ili suradnike te pridonijeti stvaranju otvorene i pozitivne “klime” unutar tvrtke ili organizacije.

 

Trening u sebi integrira mindfulness pristup i moderne poslovne vještine s posebnim naglaskom na učinkovitu komunikaciju, vještine utjecanja i emocionalnu inteligenciju.

 

 

 

Kratki sadržaj treninga:

 

  • Razumijevanje pojma “komunikacija” – Što je komunikacija i upoznavanje najčešćih mitova o komunikaciji ♦ Razumijevanje verbalne i neverbalne komunikacije ♦ Istraživanje i analiziranje čestih uzroka međusobnog nerazumijevanja ♦ Koje su najčešće prepreke u svakodnevnoj komunikaciji na poslu? ♦ Što je komunikacijski proces/kanal i zašto je važno poznavati na koji način naša poruka putuje do sugovornika? ♦ Kako jasno definirati ključni cilj pojedine komunikacije? ♦ Koja je razlika između “dijaloga” i “debate” i zašto komunikacija u stilu “debate” nužno vodi do loše suradnje ili konflikta? ♦ Što je to “krivulja zaborava” u komunikaciji i kako se pobrinuti da naša poruka ostane “aktivna” onoliko koliko je to potrebno? ♦ Upoznavanje s osam najvažnijih pitanja koja morate postaviti sebi ako želite postati dobar komunikator ♦ Analiza pojedinih citata najpoznatijih stručnjaka na polju komunikacije i utjecanja ♦ Kako razviti umijeće primanja i davanja kvalitetnog feedbacka u komunikaciji?

 

  • Aktivno slušanje – Zašto je aktivno slušanje najvažnija stavka uspješne komunikacije? ♦ Kako redovito razvijati svoju vještinu aktivnog slušanja i koje su najčešće prepreke koje nas koče da budemo izvrsni u navedenoj vještini? ♦ Kako koristiti otvorena pitanja za poboljšanje aktivnog slušanja? ♦ Kako stvoriti stabilne temelje za učinkovitu komunikaciju? ♦ Kako čitati “jedinstveni govor tijela osobe” i kako na temelju toga predvidjeti ponašanje osobe u budućnosti?

 

  • Komunikacija i emocionalna inteligencija – Na koji način se očituje važnost emocija u komunikaciji? ♦ Zašto je svjesnost vlastitih emocija ključan uvjet uspješnog utjecanja na emocije vašeg sugovornika? ♦ Kako povisiti razinu svjesnosti vlastitih emocija? ♦ Kako koristiti emocionalnu inteligenciju za komunikaciju sa “zahtjevnim” sugovornicima? ♦ Kako komunicirati s agresivnim osobama i kako prepoznati što takvi tipovi, u osnovi, žele i trebaju (rijetko kada se radi onome što oni tvrde da jest)? ♦ Kako komunicirati sa kompliciranim osobama i koje je njihove potrebe važno uvažiti i imati na umu tijekom komunikacije? ♦ Kako diskretno popraviti tijek komunikacije kada shvatite da stvar ide u krivom smjeru?

 

  • Umijeće utjecanja – Upoznavanje sa temeljnim principima utjecanja ♦ Kako prepoznati ključne okidače za utjecanje na svojeg sugovornika ili publiku? ♦ Kakvi sve profili osobnosti postoje u procesu komunikacije i kako komunicirati sa svakim od njih (osnovne smjernice) ♦ Na koji način utjecati na stvaranje pozitivnog ozračja unutar tima? ♦ Analiza temeljnih ljudskih potreba koje je potrebno imati na umu svaki put kada namjeravate utjecati na pojedinu osobu ili grupu ljudi ♦ Kako definirati ključni cilj utjecanja ? ♦ Što je “rapor”, kako se stvara i zašto je on važna karika utjecanja? ♦ Što su “Meta programi” i “Meta modeli” i kako ih koristiti za uspješnije utjecanje?

 

  • Mindfulness i učinkovita komunikacija – Razlika između proaktivnog i reaktivnog moda komuniciranja ♦ Analiza principa “Ljudi čuju ono što žele čuti!” te istraživanje raznih opcija pristupa navedenom fenomenu ♦ Analiza pojma “kognitivna rigidnost u komunikaciji” te istraživanje raznih opcija učinkovitog prijenosa poruke

 

Treneri:

Tomislav Tomić i Lara Ivaniš

 

Način održavanja treninga:

 

Basic verzija

(trajanje = 3 sata)

Ova opcija prikladna je za tvrtke ili organizacije koje za svoje zaposlenike ili članove žele organizirati kratku radionicu na temu komunikacijskih vještina. Obzirom na ograničeno vrijeme, na radionici se fokusiramo primarno na aspekte komunikacije koje definiramo prethodnim dogovorom.

 

Optimum verzija

(trajanje = 3 sata osnovni trening + 4 tjedna po 2 sata follow-up susreti)

Optimum verzija sastoji se od osnovnog treninga u trajanju od cca 3 sata na kojem se fokusiramo na konkretne izazove u komunikaciji koje definiramo prethodnim dogovorom. Polaznici dobiju jasno postavljene ciljeve i plan vježbanja za sljedećih cca tjedan dana kada slijedi prvi follow-up susret u trajanju od 2 sata. Na follow up susretu prvih sat vremena raspravlja se o primjeni naučenih pristupa i tehnika kao i najčešćim izazovima prilikom primjene. Sljedećih sat vremena učimo nove pristupe i metode i postavljamo nove ciljeve za polaznike do novog follow-up susreta.

Optimum verzija u sebi uključuje osnovni trening (3 sata) i 4 follow-up susreta u trajanju po 2 sata (follow up uglavnom se održavaju jednom tjedno).

 

Super optimum verzija

(trajanje = 3 sata osnovni trening + 6 tjedana po 2 sata follow-up susreti)

Super optimum verzija održava se na isti način kao i Optimum verzija. Jedina je razlika u broju follow-up susreta.

 

“Tailor Made” verzija

Ako niti jedan od ponuđenih načina održavanja treninga ne odgovara Vašim potrebama voljni smo zajedno s Vama stvoriti jedinstveni trening program za Vašu tvrtku ili organizaciju.

 

 

 

POŠALJITE SVOJ UPIT / UGOVORITE INFO SASTANAK

 

Želite li saznati više informacija o tome na koji naša zajednička suradnja može doprinijeti uspjehu vaše tvrtke ili organizacije, molimo da kliknete na link “Kontakt” i pošaljete nam Vaš upit.

 

 

PODIJELI: