Nedavno me kontaktirala poznanica koju je oduševila knjiga Polje, autorice Lynne McTaggart, u kojoj se, među ostalim, navode brojna znanstvena istraživanja koja pokazuju kako redovito zamišljanje željenog ishoda ili rezultata u svojem umu – vizualizacija – ubrzava i čini izvjesnijim proces njihova ostvarenja.

 

Međutim, pokušavajući zamišljati željene ciljeve na način kao da su već ostvareni, često bi joj se dogodilo da uhvati samu sebe kako razmišlja o tekućim obavezama ili skroz zaboravi prakticirati „vizualizaciju“.

 

Nije joj bilo jasno zašto joj se navedeno događa unatoč tome što zna koliko bi joj redovito vizualiziranje pomoglo pri ostvarenju željenih ciljeva.

 

S obzirom da slični fenomen često čujem od svojih čitatelja i klijenata, u ovom članku namjera mi je osvrnuti se na razlog kojeg smatram ključnim „krivcem“ radi kojeg mnogi osjećaju da im proces vizualizacije jednostavno ne ide.

 

Ako ste već čitali neku od mojih knjiga ili sudjelovali na radionici ili seminaru, vjerujem da ste upoznati s idejom koju redovito ponavljam:

 

„Jedna od naših najvećih prepreka na putu stvaranja sretnog i ispunjenog života naš je svjesni ili nesvjesni zaključak da znamo što nam treba da bismo bili istinski sretni.”

 

Činjenica je da živimo u društvu koje je potpuno uvjetovano, društvu u kojem dominira kultura straha i od malih nogu nas se uči kako moramo prvo ispuniti stotinjak različitih standarda da bi tek onda dali sebi pravo osjećati se kao voljeno i prihvaćeno ljudsko biće.

 

Krećemo se kroz život s mnogobrojnim uvjerenjima uvjetovanim odgojem i podnebljem u kojem smo rođeni, a uvjereni smo da se radi o našem „prirodnom“ i „neutralnom“ pogledu na život. No, činjenica je da je vaš prirodni i neutralni pogled na život postojao jedino prvih nekoliko mjeseci nakon vašeg rođenja.

 

Kako posljedica dugotrajnog uvjetovanja, događa se da često donosimo ciljeve (i odluke) koji nisu istinski naši – radi se o nametnutim ciljevima, a da toga nismo niti svjesni jer smatramo da smo „neutralnim“ i „autonomnim“ procesom razmišljanja došli do njih.

 

Srećom, postoji jasan test s pomoću kojeg ćemo zaista znati radi li se o našem ili nametnutom cilju.

 

Ako je ono što želite redovito i kontinuirano  prisutno u vašoj svijesti (bez da išta radite u tu svrhu) te samo razmišljanje o tome vam stvara radost i entuzijazam, onda se radi o vašem istinskom cilju.

 

Ako je u pitanju vaš istinski cilj, proces vizualizacije odvija se prirodno. Ne morate se truditi zamišljati željeni ishod jer je takva scena stalno prisutna u vašem umu, veseli vas i stvara vam osjećaj uzbuđenja i ugodnog iščekivanja.

 

Takva scena, odnosno vizija u vašem umu, nadahnuta je od strane vašeg Duha – dijela vas samih koji je svjestan svoje duhovne prirode i svoje neprekidne povezanosti s Bogom/Izvorom – za razliku od scene koju vaš um umjetno pokušava stvoriti na temelju poznatih činjenica za koje smatra da bi mogle dobro funkcionirati.

 

Stoga, ako želite aktivirati proces vizualizacije na potpuno prirodan način i prestati na umjetan način pokušavati zamišljati nešto što mislite da želite, onda odbacite ideju da svojim umom vi možete dokučiti što vam treba da biste bili istinski sretni (jer to nije posao vašeg uma) te zatražite od svojeg Duha da ispuni vaš um vizijom ciljeva koji su u skladu sa vašom životnom svrhom.

 

Kada je vaš um nadahnut vizijom ciljeva koji su u skladu sa vašom višom svrhom, vizualizacija vam prirodno dolazi i sam proces doživljavate vrlo živim, ugodnim i rado sudjelujete u njemu.

 

Prisjetite se trenutaka kada ste se zaljubili u neku osobu. Jeste li se morali „truditi“ razmišljati o njoj ili se taj proces u vašem umu automatski odvijao, a vi ste to samo s ugodom promatrali? No, što biste mislili o vezi s osobom u koju ste se „zaljubili“, a morate se truditi i disciplinirati kako biste „vizualizirali“ ugodne zajedničke trenutke?

 

Neovisno da li je u pitanju zamišljanje osobe s kojom želite biti ili cilja kojeg želite ostvariti, osnovni princip po kojem vaš um funkcionira je uvijek isti.

 

Ili je nadahnuto od Duha ili je nametnuto od društva! Nema treće opcije!

 

 

***

 

„Bože (ili neki drugi naziv kojeg osjećate prikladnim),

ispuni moj um vizijom ciljeva koji su u skladu

sa mojom životnom svrhom.“

 

 

Neka navedeno bude vaša svakodnevna misao vodilja i budite sigurni da će vaša vizualizacija funkcionirati.

 

 

 

PODIJELI: