Vjerujem da ste već puno puta čuli da ako želite ostvariti pojedini cilj, potrebno je sebe dovesti u stanje u kojem se osjećate kao da je vaš cilj već ostvaren te provoditi što više vremena u takvom stanju.

 

Redovita primjena navedenog principa u praksi ne samo da je jamstvo uspješnog ostvarenja cilja, već time dovodite sebe u situaciju da onda kada ostvarite željeni cilj (ili nešto još bolje) također dobijete i iskustvo koje ste očekivali iskusiti ostvarenjem tog cilja.

 

Međutim, opisani proces i nije baš tako jednostavno provesti u praksi, a naročito onda kada pojedine životne situacije odvlače našu pozornost, vrijeme i energiju u nekom sasvim suprotnom smjeru.

 

Kako bi vam navedeni koncept učinio jednostavnijim, a time i praktičnijim za svakodnevnu primjenu, u nastavku ću vam opisati praktičan način kako možete ubrzati ostvarenje svojih ciljeva te cjelokupni put prema ostvarenju pojedinih ciljeva učiniti zabavnijim.

 

 

***

 

Polazna točka svjesnog stvaranja svoje stvarnosti jest svjesno stvaranje stanja u kojem se osjećamo kao da je naš cilj (ili ciljevi) već ostvaren.

 

Kada malo detaljnije razmislimo o navedenom, lako možemo doći do zaključka da bilo koje stanje u kojem se nalazimo izražavamo na tri osnovna načina – kroz (1) razmišljanje, (2) komuniciranje i (3) djelovanje.

 

Promislite malo…

 

Sve dok smo budni naš um je aktivan. Dok smo budni, mi ne možemo ne-misliti (prvi osnovni način izražavanja stanja).

 

Sve dok smo budni mi ne možemo ne-komunicirati. Šutnja je također način komuniciranja. Čak i onda kada naša komunikacija nije verbalna, mi i dalje komuniciramo te se izražavamo izrazom lica te govorom svojeg tijela (drugi osnovni način izražavanja stanja).

 

Sve dok smo budni mi ne možemo ne-djelovati (misli se na izražavanje kroz fizičko tijelo). Čak i onda kada mirno sjedimo ili ležimo svoje djelovanje izražavamo pasivnim činom sjedenja ili ležanja (treći osnovni način izražavanja stanja).

 

Unatoč tome što svako svoje stanje (svjesno ili nesvjesno) izražavate kroz tri navedena osnovna načina, svjesnim utjecanjem na način na koji izražavate svoje stanje direktno utječete na stanje u kojem se nalazite.

 

Drugim riječima…

 

Da biste sebe doveli u stanje u kojem želite biti, biti će vam puno lakše ako započnete djelovati (ponašati se i držati se) kao da ste već u stanju u kojem biste željeli biti (kakvo bi bilo vaše držanje i ponašanje kada bi vaš cilj već bio ostvaren).

 

Da biste sebe doveli u stanje u kojem želite biti, biti će vam puno lakše ako započnete komunicirati kao da ste već u stanju u kojem biste željeli biti – ovdje mislim na verbalnu kao i na neverbalnu komunikaciju (kakvo bi vaše verbalno i neverbalno izražavanje bilo iz pozicije ostvarenog cilja).

 

Da biste sebe doveli u stanje u kojem želite biti, biti će vam puno lakše ako započnete razmišljati i gledati na svijet oko sebe kao da ste već u stanju u kojem biste željeli biti (kakve bi vaše misli bile kada bi vaš cilj već bio osvaren).

 

 

***

 

Stoga, kada se sljedeći put nađete u situaciji da pokušavate sebe dovesti u stanje u kojem se osjećate kao da ste već ostvarili cilj kojeg želite (kroz vizualizaciju ili neku sličnu metodu), imajte na umu da će vam to biti puno lakše učiniti ako krenete obrnutim smjerom te bez odgađana započnete (1) razmišljati, (2) komunicirati (verbalno i neverbalno) i (3) djelovati (ponašati se) na način kako biste razmišljali, komunicirali i djelovali kada bi vaš cilj već bio ostvaren.

 

Primjenom opisanog principa postati ćete znatno učinkovitiji u ostvarenju svojih ciljeva te će vam put prema ostvarenju svojih ciljeva biti kreativniji i zabavniji. Moći ćete jasnije mjeriti svoje napredovanje i, što je još važnije, lakše će vam biti osvijestiti čimbenike koji vas najviše koče na putu ostvarenja željenih ciljeva.

PODIJELI: