Često postavljana pitanja o life coachingu i radu sa mnom!

Često postavljana pitanja…

 

Što je to life coaching?

 

Life coaching je proces u kojem sudjeluju klijent i coach i čiji je zajednički cilj, korištenjem različitih metoda i pristupa, ostvarenje određenih klijentovih ciljeva. Life coach je klijentov partner na putu prema njegovu uspjehu.

Temeljna postavka life coachinga jest da je svaka osoba najveći ekspert za svoj život i svaka osoba u sebi ima sve resurse potrebne za stvaranje života kakvog želi.

Life coach, dakle, nije ekspert koji zna “čarobne odgovore i rješenja” već osoba koja je, koristeći razne metode i pristupe, stručna voditi i usmjeravati klijenta kroz proces upoznavanja samog sebe. Upoznavajući samoga sebe, klijent počinje dolaziti do potrebnih rješenja i odgovora koji će mu biti od pomoći pri stvaranju željenih promjena.

 

“Čovjeka ništa ne možeš naučiti; možeš mu samo pomoći da to otkrije u sebi” – Galileo Galilei

“Ja ne mogu naučiti nikoga ništa; mogu ih samo potaknuti da misle” – Sokrat

 

***

Za više detalja o mojem pogledu na life coaching te rad s klijentima, pogledajte kratke intervjue ispod …

 

HTV1

 

TV NOVA

 

TV JABUKA

 

 

Tko NIJE life coach i što NIJE life coaching?

 

Life coach nije guru… nije duhovni učitelj… nije duhovni savjetnik… nije iscjelitelj… nije psihoterapeut… nije životni savjetnik. Life coach ne ulazi u rasprave o moralu i etici klijenata te ne nameće klijentima svoje shvaćanje “ispravnog” načina života.

On je stručnjak koji je educiran za vođenje i usmjeravanje procesa coachinga s glavnim ciljem da klijent upozna sebe i svoj potencijal te pronađe najbolje načine za stvaranje pozitivnih promjena u svojem životu.

Life coach smije davati razne savjete i sugestije te predlagati klijentu prakticiranje određenih metoda i tehnika, no samo kao “privremeni alat” da bi klijent dobio više saznanja o opcijama koje mu stoje na raspolaganju te da bi mogao sagledati svoju životnu situaciju sa drukčije perspektive – i to mora biti jasno naglašeno klijentu! Međutim, klijent je taj koji u konačnici donosi odluke za svoj život i life coach ne smije nuditi konačna rješenja.

S obzirom da se radi o prilično novoj profesiji, ljudi često miješaju life coaching sa različitim vrstama terapije (psihoterapija i sl). Za razliku od raznih vrsta terapija, life coaching je isključivo usmjeren na razvoj pojedinca i bavi se pojedincima koji su mentalno zdravi. Čisto usporedbe radi, primjerice, ako klijenta promatramo poput proizvoda, razni oblici terapije usmjereni su na popravak proizvoda. Life coaching je usmjeren na razvoj proizvoda.

 

 

Što očekujete od svojih klijenata?

 

Unatoč tome što se istinski veselim svakoj novoj osobi zainteresiranoj za suradnju sa mnom, neovisno da li je u pitanju life ili business coaching opcija, na duže staze prihvaćam raditi samo s onim profilima klijenata koji su:

 

  • Visoko su motivirani za poboljšanje svojeg privatnog ili poslovnog života i jasno im je da ono što zaista žele, nalazi se, uglavnom, izvan “zone ugode”
  • Ne traže instant rješenja već im je jasno da je poboljšanje na bilo kojem životnom planu proces koji zahtijeva ulaganje vremena i energije, te su voljni svakodnevno raditi na sebi i poduzeti akciju u svrhu stvaranja željenih promjena
  • Voljni su ozbiljno razmotriti nove ideje i mogućnosti
  • Voljni su prihvatiti odgovornost za svoj život, misli koje često misle te izbore koje svakodnevno donose
  • Spremni su, u financijskom smislu, uložiti u sebe i svoj razvoj

 

 

Zašto bi netko baš Vas izabrao za life coacha?

 

Moram priznati da mi je malo teško odgovoriti na to pitanje s obzirom da se radi samo o mojem mišljenju dok percepcija klijenta može biti potpuno drukčija. Iz tog razloga i nudim opciju besplatnog uvodnog life coaching termima tako da bi klijenti, prije nego što započnu s coachingom, mogli pitati sve ono što ih interesira o meni, mojem radu i pristupu.

Isto tako savjetujem pročitati moje knjige kao i neke od mojih članaka da biste dobili potpuniju sliku o meni.

 

 

Na koji način se održavaju life coaching termini?

 

Life coaching termini održavaju se uživo u Zagrebu ili online putem telefona ili Skype-a.

 

 

Koje metode koristite prilikom life coachinga?

 

Upoznat sam sa brojnim life coaching metodama koje se trenutno u svijetu primjenjuju te se i dalje svakodnevno usavršavam u tom aspektu. Međutim, nakom razgovora s klijentom izabriem onu metodu i pristup za kojeg smatram da je najviše u skladu s klijentovim željama, mogućnostima, stupnju razvoja svijesti i cijelokupnim životnim okolnostima. S obzirom da ne postoji life coaching metoda koja može na isti način djelovati na sve ljude, u većini slučajeva radi se o kombinaciji od nekoliko srodnih metoda koje mi djeluju najprikladnije za pojedinog klijenta.

Glavni cilj coachinga je vaš uspjeh, a life coaching metode samo su načini koji mogu pomoći ubrzanju tog cilja.

 

 

Koliko life coaching termina je potrebno ugovoriti da bi se postigli željeni rezultati?

 

Teško bi bilo dati precizan odgovor na takvo pitanje. Uspjeh u postizanju željenih rezultata u prvom planu ovisi o tome koliko je klijent jasan u tome što želi, njegovoj motivaciji te „mjestu“ gdje se sada nalazi u odnosu na ono što želi, i što je najvažnije, snazi klijentovih postojećih uvjerenja koja mogu, ali i ne moraju biti u skladu s onime što želi postići.

Prilikom life coachinga sa mnom, naučit ćete jednostavne, praktične i učinkovite načine i pristupe koji će Vam pomoći pojasniti svoj cilj (ili ciljeve), osvijestiti razloge (motive) zašto to želite, te metode kako ubrzati postizanje željenih rezultata.

No unatoč svemu tome, vaš uspjeh najviše će ovisit o vašoj posvećenosti željenim rezultatima te energiji i vremenu koje ste voljni uložiti u tu svrhu.

 

 

Jeste li spremni raditi sa svakim klijentom koji se prijavi za life coaching?

 

Uvodni life coaching termin je besplatan te ga svatko može ugovoriti. Nakon uvodnog termina reći ću vam smatram li sebe prikladnog za rad s vama.

 

 

Zainteresiran sam za life coaching, ali sam malo skeptičan prema tome?

 

Onda jednostavno zaboravite na life coaching – barem kada je u pitanju potencijalna suradnja sa mnom – i potražite nešto drugo.

 

 

Ako imate još kakvih pitanja, kliknite na link “Kontakt” i pošaljite mi svoj upit.

PODIJELI: