Jedan od ključnih razloga zašto odustajemo od življenja života koji istinski želimo jest to što vjerujemo svim svojim mislima, odnosno, vjerujemo im više negoli je to potrebno. Svoje misli često shvaćamo zdravo za gotovo i rijetko kada ih zaista preispitujemo.

Međutim, vaše misli ne daju vam uvijek jasnu i transparentnu sliku stvarnosti koju vidite jer one uglavnom reproduciraju vaša prošla uvjetovanja. Sve dok bezuvjetno vjerujete svojim mislima, najviše što možete očekivati jest reprodukcija prošlosti – a to rijetko koga čini sretnim.

 

Svijet koji vidite zaista jest odraz vaših misli. Međutim, većina vaših misli samo je odraz vaših dubljih uvjerenja i tako misli koje mislite, u biti, ništa ne govore o stvarnosti koju ispred sebe vidite već vam samo govore o uvjerenjima na kojima se te misli temelje.

 

Naša uvjerenja imaju gotovo potpunu kontrolu nad načinom našeg razmišljanja i sve dok ne postanemo svjesni svojih uvjerenja, ne možemo zaista biti sigurni je li ono što vidimo ispred sebe “stvarnost” ili reprodukcija prošlosti.

Čim se susretnete s pojedinim situacijama ili tipovima ljudi, vaš um automatski započinje reproducirati prošla uvjerenja vezana za nastalu situaciju i u svjesnom dijelu vašeg uma automatski se pojave misli koje nastaju kao “proizvod” navedene reprodukcije (automatske reakcije).

Sve dok ne preispitamo svoja uvjerenja, za sobom vučemo ogromne utege svoje prošlosti koji nam ne dopuštaju da vidimo nešto novo. Gledajući na svijet kroz prizmu svojih prošlih uvjetovanja, što god da napravimo bit će samo odraz naše prošlosti i nećemo moći iskusiti nešto novo.

Dakle, ako želite započeti živjeti život koji istinski želite, prije negoli bilo što poduzmete, izdvojite dovoljno vremena kako biste preispitali svoja temeljna uvjerenja, a tek onda krenite u akciju.

 

„Nepreispitan život nije vrijedan življenja!” – Sokrat

 

Što ste svjesniji svojih ograničavajućih uvjerenja, postajete slobodniji stvarati novo u svojem životu.

Zašto?

Zato što time postajete svjesniji raznih mentalnih obrazaca koji vam stvaraju iskrivljenu sliku samog sebe, svijeta, Boga i ljudi oko sebe.

Tečaj čuda sadrži jednu predivnu misao koja glasi:

 

„Tvoja zadaća nije težiti k ljubavi, već samo tražiti i naći sve prepreke u svojoj nutrini koje si izgradio protiv ljubavi. Nije potrebno tražiti istinu, ali jest potrebno tražiti ono što je lažno.” – Tečaj čuda

 

Jedino osvještavanjem svojih uvjetovanja možemo prestati biti robovi svojeg odgoja, trauma iz djetinjstva i općenito svoje prošlosti. Svaki pristup osobnom i duhovnom razvoju koji u sebi ne sadrži temeljit proces preispitivanja temeljnih uvjerenja predstavlja samo vrtnju u začaranom krugu gdje vas, u konačnici, uvijek dočeka ista priča koja je samo promijenila svoje “pakiranje”.

PODIJELI: