Nakon što sam objavio knjigu Zaboravljeno iskustvo, ljudi me često znaju pitati što to, u osnovi, znači prepustiti se vodstvu svoje unutarnje mudrosti. Ovim člankom pokušat ću vam razjasniti ideju koju smatram ključnom u tom procesu.

Ono što smatram najvažnijim imati na umu onda kada razmišljate o prepuštanju vodstvu svoje unutarnje mudrosti jest da je svaka vaša aktivnost (izuzev refleksnih reakcija) pokrenuta vašom voljom. Bez utjecaja vlastite volje ne biste bili sposobni, primjerice, ni pomaknuti svoju ruku. Volja šalje impuls vašem mozgu koji pokreće ruku ili potiče bilo koju drugu aktivnost koju činite. Drugim riječima, bez korištenja svoje volje ne biste bili sposobni poduzeti bilo kakvu aktivnost.

Međutim, vaša volja nije posve autonomni dio vaše psihe. Vaša volja je samo „alat“ koji je na raspolaganju vašoj psihi. Jedna je od važnijih osobina vaše volje to da ona nije sposobna samostalno donositi odluke. Ona je samo „alat“ kroz koji se provode odluke koje ste već donijeli.

Sukladno navedenom, nameće se sljedeće logično pitanje…

Ako je vaša volja nesposobna samostalno donositi odluke, tko je taj koji donosi odluke koje će „provoditi“ vaša volja?

Upravo tu stupa na scenu ideja o prepuštanju vodstvu svoje unutarnje mudrosti jer vašom voljom mogu upravljati samo dva „gospodara“ – vaš ego (zajedno s uvjerenjima i sjećanjima iz prošlosti) ili vaš Duh (unutarnja mudrost). Nema treće mogućnosti.

Svoje odluke donosimo ili iz stanja „volja ega“ ili iz stanja „volja Duha“ (što je volja vaše unutarnje mudrosti, koju možete nazvati kako god želite i smatrate prikladnim).

Temeljem „zadane pozicije“ našom voljom upravlja naš ego – i svi znamo kako to izgleda. 🙂

Međutim, ako želite da vaša unutarnja mudrost započne upravljati vašom voljom – volja Duha – potrebno je započeti svjesno i kontinuirano raditi na tome. Ne radi se samo o novom izboru već o procesu kroz koji je potrebno proći kako bismo na jednoj dubljoj razini shvatili (osvijestili) da u osnovi postoji samo „volja Duha“ i jedino dopuštajući volji Duha da nas vodi kroz život možemo izraziti sebe na način kako to želimo duboko u svojem srcu.

Sve dok naš ego upravlja našom voljom (što je zadana pozicija), sve svoje oduke temeljimo na prošlosti, mehanizmima ega i na ograničenom shvaćanju ega – stoga takve odluke nikako ne mogu biti autentične. Primjerice, kada želimo ostvariti neki cilj ili promijeniti nešto u svojem životu – a čini nam se da se, što god da napravimo, uvijek vraćamo na isto – vrlo je vjerojatno da djelujemo iz razine ega (prošlost), a ne Duha (inspiracije).

Volja našeg ega u većini je slučajeva suprotna volji našeg Duha – osobito onda kada su u pitanju važni životni izbori. Često volim spomenuti kako ego voli reći:

 

„Oče, neka bude volja Tvoja … sve dok je to u skladu s mojom voljom!“

 

U svakom slučaju, važno je imati na umu da vi ne odlučujete hoće li vaša volja biti pod nečijom „komandom“. Ona već jest pod nečijim vodstvom (jer ne može funkcionirati autonomno), samo je pitanje pod čijim – pod vodstvom ega ili Duha! Ne postoji treća mogućnost.

 

***

Jasno mi je da vam ovim člankom nisam pružio potpuni odgovor već samo temeljno razjašnjenje pojmova. Ipak se nadam da sam vam uspio pojasniti na što se, u osnovi, svodi prepuštanje vodstvu svoje unutarnje mudrosti.

PODIJELI: