Postoji nešto što se često događa kad nas privuče neka nova ideja koja u sebi uključuje potrebu za značajnijom promjenom u našem privatnom ili poslovnom životu.

Već nakon tri dana motivacije i fokusiranosti na ideju te ciljeve koji se pritom pojave, naš um, bolje reći dio našeg uma koji često nazivamo “ego”, počinje smišljati zanimljive, vrlo smislene te ponekad iznimno logične izlike. Takve izlike uglavnom se svode na premisu kako je naša ideja u načelu dobra, no sada nije pravi trenutak za novi pothvat. Uvjerava nas da će jednom u budućnosti biti bolje vrijeme te da je prvo potrebno posložiti neke važnije stvari, a tek onda razmišljati o daljnjim koracima i promjenama.

Pod utjecajem tih izlika započinjemo razmišljati o svakojakim kombinacijama, mogućnostima i izborima koji nam se nude.

I tu nastaje glavni problem!

Zašto?

Zato što u takvim trenucima na raspolaganju imamo samo dva izbora. Ili ćemo se pokrenuti u smjeru promjene ili nećemo. Treće opcije nema.

Sve dok vjerujemo da imamo više izbora i mogućnosti, odgađamo pokrenuti se i nešto poduzeti kako bi se ideja koja nam je pala na um realizirala u stvarnosti. Dok razmišljamo o svim tim “zamišljenim” izborima i mogućnostima, izvorna sjajna ideja započinje gubiti svoj sjaj te u konačnici prihvaćamo izlike koje nam nudi naš ego.

Vaš ego ne želi promjenu. On ne želi da istražujete nepoznato. Njemu nije važno da budete sretni i ispunjeni, već mu je samo važno da ostanete u zoni ugode i ne poduzimate ništa što bi moglo prouzročiti znatnije promjene u vašem životu.

Stoga, kada osjetite da vas je privukla odnosno da se u vama rodila neka zanosna ideja, računajte na to da će već za tri dana (a možda i ranije) vaš um započeti smišljati različite izlike kojima će stvoriti privid da imate mnoštvo izbora na raspolaganju. No, radi se samo o prividu.

Stvarno je jedino to da postoji važan razlog zbog kojeg vas je određena ideja privukla ili vas oduševila. Najmudrije što možete napraviti jest odazvati se i pokrenuti se da biste svoju ideju ostvarili. Ne brinite se ako u međuvremenu promijenite mišljenje te prestanete smatrati smislenom ideju radi koje ste se pokrenuli. To nije bitno. Bitno je da će vam takva ideja poslužiti kao vodilja do neke nove ideje koja će možda biti ona prava. No, da se niste pokrenuli i odmah reagirali već na prvotnu ideju te da ste, poput većine ljudi, nastavili čekati sve dok se sto posto ne uvjerite u to je li ta ideja doista ona prava, tada ne biste bili sposobni prepoznati upravo tu pravu ideju.

Svemir podržava ljude koji su dovoljno odvažni i imaju petlje usuditi se ostvariti svoje snove – pa čak i ako na tom putu naprave mnoštvo pogrešaka.

Ukratko, ako osjećate da u vama plamti zanosna nova ideja, tada imate samo dva izbora. Ili ćete se odazvati na poziv i pokrenuti se, ili se nećete pokrenuti te ćete dopustiti raznim izlikama da vam zamrače viđenje.

 

Što god da izabrali, jedna je stvar neminovna…

 

Jednog jutra probudit ćete se, pogledati se u ogledalo i postaviti samo jedno jedino pitanje: „Jesam li se odvažio odazvati pozivu svojeg srca (ili svoje Duše) i jesam li bio ustrajan na tom putu usprkos nelagodi i strahovima?”

Sva druga pitanja biti će suvišna. Izlike zbog kojih ste odustali od svojih ciljeva bit će bespredmetne i nesuvisle. Ostat će samo pitanje: „Jesam li bio dovoljno odvažan onda kada je to bilo potrebno?”

 

***

Poticaji za razmišljanje…

 

Ako ništa ne poduzmem da bih postigao željene promjene, kako će moj život izgledati za pet godina?

Je li vaš odgovor na prethodno pitanje dobra vijest za vas?

PODIJELI: