Još prije nekoliko tisuća godina, grčki filozof Heraklit, izrekao je jednu vrlo zanimljivu misao:

 

„Ne može se kročiti dvaput u istu rijeku.“ – Heraklit

 

Rijeka nikada nije ista. U svakom trenutku ona se mijenja. Teče. Ne miruje. Ne poznaje status quo.

 

Poput rijeke, dobro nam poznata tvorevina zvana život, neprekidno teče. Mijenja se. Ne miruje. Ne poznaje stanje mirovanja.

 

Na isti način kao što se ne može kročiti dvaput u istu rijeku, nemoguće je dvaput proživjeti isti trenutak života. Svaki trenutak našega života istodobno je i trenutak promjene, neovisno o tome jesmo li svjesni toga ili nismo. Promjena je jedini stalan čimbenik u vašem životu kao i u životu svih ljudi na zemlji. Nitko ne može izbjeći promjenu koje se događa u svakom trenutku.

 

Međutim, kao ljudska bića imamo slobodu svjesnog ili nesvjesnog izbora hoćemo li živjeti u iluziji da se ne želimo mijenjati ili nećemo. Možemo slobodno živjeti u iluziji da će nam život proteći bez promjena, zadržavajući status quo i čekajući povoljan trenutak u kojem ćemo odlučiti nešto promijeniti. Pritom ne shvaćamo da je svaki trenutak istodobno i trenutak promjene neovisno o tome što mi to ne želimo vidjeti.

 

Da skratim i prijeđem na bit…

 

Život je „nešto“ što neprekidno teče. Sve dok smo živi, mi nemamo mogućnost zaustaviti tijek života. Dok smo živi, neminovno smo podvrgnuti zakonu promjene. U svakom trenutku svojega života mi izabiremo. Čak i kada ne donosimo nikakve odluke, i dalje u kontinuumu promjene biramo da nećemo donositi svjesni izbor. Svaki naš (svjesni i nesvjesni) izbor utječe na naš život i upravo neprekidna promjena omogućava nam iskusiti posljedice naših izbora – kako one dobre, tako i one loše.

 

S obzirom na to da u svakom trenutku biramo jednu odluku, čije posljedice doživljavamo upravo zahvaljujući neprekidnoj promjeni, možemo jasno zaključiti da je upravo sadašnji trenutak točka naše najveće snage. Ne sutra niti prekosutra, već sada. Sada je trenutak izbora koji će odrediti vašu budućnost. Sada je trenutak u kojem određujete hoće li od sada nadalje vaš život ići na bolje ili na gore. Vaš život može ići na bolje ili na gore, no mirovati ne može.

 

Izaberite donijeti svjesnu odluku, jer ionako ćete morati nešto izabrati! Nemate izbora! Ne može se kročiti dvaput u istu rijeku.

 

PODIJELI: