Jeste li ikada razmišljali o tome da cijelo vrijeme, dok ste budni, zapravo komunicirate sa svojom okolinom te odašiljete određene poruke? Čak i kada ste sami sa sobom te ništa ne govorite, vi i dalje komunicirate. Šutnja, pasivnost, nejavljanje, nepojavljivanje ili nepoduzimanje određene akcije koju ste željeli ili morali napraviti samo su različiti oblici komunikacije kojima izražavate svoje misli i stavove. Način isporuke, primjerice, vašega proizvoda ili usluge, također je oblik komunikacije kojim odašiljete poruku o sebi. Vaša reakcija na različite međuljudske interakcije također je oblik komunikacije kojim ljudima pokazujete kako se mogu, odnosno kako se ne smiju prema vama odnositi.

Drugim riječima, sve ono na temelju čega ljudi mogu stvoriti određenu sliku o vama, istodobno je i oblik vaše komunikacije prema njima. Stoga, nije upitno želite li komunicirati s ljudima oko sebe ili ne želite, već je pitanje kakvu poruku želite odaslati.

U nastavku vas želim upoznati s jednom jednostavnom i praktičnom vježbom koja vam može pomoći osvijestiti kakvu poruku želite odaslati i na taj način svoju komunikaciju s okolinom učiniti i održavati svjesnom.

Pretpostavljam da svoj život niste nikada uspoređivali s pojedinom knjigom, zar ne? Osim ako se niste posve poistovjetili s likom iz nekog romana, nema ni razloga zašto biste to činili. No, da biste stekli nešto drugačije viđenje i doživljaj samoga sebe, pokušajte samo zamisliti da je vaš život poput knjige čiji ste vi autor. Način na koji ćete to sebi dočarati sasvim je nebitan. Važno je samo da o tome pokušate razmisliti.

Razmislite o sljedećim pitanjima.

  • Kada bi vaš život bio poput knjige, a vi njezin autor, kakav biste joj naslov dali?
  • Kakav bi bio podnaslov?
  • Kojoj bi vrsti knjige pripadala vaša knjiga?
  • Na koji biste način uveli čitatelja u temu, a kako biste dovršili knjigu?
  • Pod kakvim bi dojmom bio čitatelj koji bi vašu knjigu pročitao u dahu?
  • Koja bi bila najvažnija poruka koju bi dobila osoba koja je pročitala vašu knjigu?
  • Što biste željeli da čitatelj poduzme nakon što pročita vašu knjigu?

 

***

Iako navedena vježba, na prvi pogled, može djelovati dosta apstraktnom, već nakon kraće primjene počet ćete uočavati njezinu praktičnost.

Kada malo bolje razmislite, vaš život i jest poruka – neovisno o tome zamišljate li ga poput knjige ili nekog drugog medija. Vaše misli, riječi i ponašanje poruke su koje neminovno šaljete ljudima oko sebe.

Pitanje je samo kakvu poruku želite odaslati!

PODIJELI: