Ugledni engleski profesor uputio se na Tibet kako bi od poznatog majstora zena učio o svijetu i životu. Dok mu je majstor kuhao čaj, profesor ga je pokušao očarati svojim poznavanjem zena. Citirao mu je velike mislioce zena, uspoređivao njihove zaključke te analizirao njihov utjecaj i važnost za čovječanstvo.

 

Za to vrijeme majstor ga je poslužio čajem.

 

Majstor je položio praznu šalicu ispred profesora i počeo mu točiti čaj. Napunivši mu šalicu do vrha, majstor je i dalje nastavio lijevati. Profesor se nakratko ustručavao pitati ga zašto to radi – kao da ne vidi da je šalica već puna – no ipak nije mogao odoljeti pa je prokomentirao: „Šalica je puna; u nju više ništa ne može stati!“

 

Na to mu je majstor odgovorio: „Takav je i tvoj um; sve dok ga ne isprazniš, nećeš biti u stanju shvatiti mudrost zena.“

 

 

***

 

Neovisno o tome je li u pitanju naš osobni, poslovni ili duhovni razvoj, sve dok u svojem umu nismo u stanju stvoriti „prostor“ za primanje novoga znanja, sve znanje koje smo sposobni primiti bit će samo ono koje se može provući kroz naše postojeće mentalne filtere. Takvim pristupom onemogućavamo sebi dotok „novog“ i prati nas osjećaj da se stalno vrtimo u začaranome krugu iz kojega, u biti, želimo izaći. Ako nosimo naočale za sunce sa zelenim staklima, sve što vidimo oko sebe imat će nijanse zelene boje.

 

Želite li biti u stanju upoznati i istražiti nove perspektive, nije dovoljno samo pronaći adekvatne informacije, već i biti osoba koja je u stanju primiti nove informacije. Stoga kada želite saznati nešto novo, „ubacite“ se u um početnika. Čitajte, gledajte ili osluškujte na način kao da vam je prvi put. Izbacite sve predrasude koje možda imate. Na trenutak jednostavno zaboravite da išta znate o temi koju želite dodatno proučiti i stvorite osjećaj kao da apsolutno nikada do sada niste čuli ništa slično tome – neovisno o vašem prijašnjem iskustvu. Često se kaže da u umu početnika postoje brojne mogućnosti, a kod stručnjaka samo nekoliko njih.

 

Naša prijašnja iskustva u većini su nam slučajeva od velike pomoći jer nam pomažu lakše i brže napraviti nešto što bi nam, u protivnom, oduzelo puno više vremena i energije. Automatizam do kojeg dolazimo iskustvom pomaže nam ostati usmjerenim na daljnji razvoj umjesto da se usmjerimo na početne korake. Međutim, upravo taj automatizam zatvara naš um za primanje „novog“ i zamagljuje našu percepciju.

 

Stoga, sljedeći put kada želite, primjerice, primiti neko novo duhovno znanje, proširiti svoj posao, započeti upoznavati drukčiji profil osoba za ljubavne ili poslovne odnose, imajte na umu da nisu samo u pitanju novi ljudi ili nove informacije, već ste vi kao osoba, odnosno stanje vašeg uma, iznimno važan i neizostavan čimbenik.

 

Jedino je početnikov um u stanju vidjeti izvan postojeće paradigme!

PODIJELI: