Ovim člankom želio bih vas upoznati s vrlo praktičnim načinom razmišljanja koji će vam pokazati kako sebi možete „stvoriti“ barem mjesec dana godišnje za učenje novog jezika ili uvođenje neke nove aktivnosti koja vaš život može učiniti ugodnijim i kvalitetnijim.

 

Kada sam prvi put čuo za ideju koju ću vam opisati, djelovala mi je previše jednostavnom da bi mogla imati praktičnu korist, no što god bih je više primjenjivao u praksi, jasno bih uočavao da imam više vremena za ono što istinski volim raditi.

 

Prije svega potrebno je dobro razmisliti o aktivnostima koje trenutno uzimaju vaše vrijeme i podijeliti ih na one koje su vam izrazito bitne i nužne za život te na one koje vam nisu nužne i bitne. Primjerice, gledanje televizije nije niti nužno niti bitno za vaš život, izuzmemo li emisije ili filmove do kojih vam je istinski stalo te ih odlazite pogledati u kino ili kupujete DVD samo da biste ih mogli gledati kad god poželite. Praćenje televizijskog programa, doduše, može biti interesantno i zabavno, ali nije bitno i nužno. Bitne i nužne aktivnosti, izuzev rijetkih iznimki, one su koje vam omogućavaju da zarađujete za život te vas vode prema ostvarenju važnih životnih ciljeva – neovisno o kojem se području života radilo. Informacije radi spomenut ću da prosječni Hrvat dnevno provede oko dva-tri sata ispred televizijskog ekrana.

 

Provođenje vremena na portalima i društvenim stranicama (Facebook i sl.) također može biti interesantno i zabavno, ali rijetko je kad nužno i bitno za vaš život i posao.

 

Stoga nakon što ste otkrili aktivnosti kojima se redovito bavite, a nisu za vas bitne ili nužne, odlučite koju ćete od njih skratiti za samo 30 minuta dnevno.

 

Uzmete li u obzir da godina ima 365 dana te broj dana u godini pomnožite sa 30 izdvojenih minuta, radi kojih ćete svjesno skratiti svoj angažman u aktivnostima koje za vas nisu bitne ni nužne, dobit ćete godišnje 10950 minuta. Kada 10950 minuta podijelite sa 60 (1 sat = 60 minuta), dobit ćete 182.5 sati u godini.

 

Radni dan u prosjeku traje 8 sati, a u prosjeku radite 5 dana u tjednu. Sukladno tome, radni tjedan sastoji se od oko 40 radnih sati, a radni mjesec se sastoji od 160 radnih sati (4 x 40 sati).

 

Kada sve zbrojimo, postaje jasnim da ćemo time što svjesno skraćujemo svoje aktivnosti koje nam nisu bitne i nužne za samo 30 minuta dnevno dobiti više od mjeseca dana godišnje (182.5 radnih sati) za aktivnosti koje nas istinski vesele i čine naš život ugodnijim i kvalitetnijim.

 

Samo 30 minuta dnevno…

 

Isplati se, zar ne?

 

Iako je ta ideja vrlo logična i jednostavna, u praksi je i nije baš lako primijeniti. Naš um često pronalazi vrlo uvjerljive i kreativne razloge u prilog tome da smo trenutno u vrlo „specifičnoj“ situaciji. Međutim, što više budete razmišljali o tome kako stvoriti vrijeme za ono što volite i istinski vas veseli, započet ćete uviđati nove načine kako to zaista napraviti te osvještavati one aktivnosti koje vam nisu nužne ni bitne.

 

Vaše je vrijeme strogo ograničeni resurs i koristite ga mudro. O načinu kako koristite svoje vrijeme, ovisit će vaš cijeli život. Ispunite ga što više možete aktivnostima do kojih vam je istinski stalo te su u skladu s vašom životnom svrhom, jer vrijeme koje prođe više se ne može vratiti. Vi stvarate svoje vrijeme. Stvarajte ga svjesno i uvijek ćete imati dovoljno vremena za ono što vam je zaista bitno.

 

 

PODIJELI: