Postoji predivan Senekin citat kojeg često volim spomenuti jer nas na vrlo slikovit način podsjeća na jednu važnu životnu zakonitost. Svodi se na poruku da nam niti jedan vjetar neće biti od koristi ako ne znamo kuda želimo ploviti.

 

S obzirom da od svojih čitatelja primam veliki broj upita na temu kako doznati što zaista želimo u životu, u nastavku ću vam opisati vrlo učinkovit proces koji se u life coachingu često koristi. Odgovori do kojih ćete doći ako predano i temeljito pristupite procesu definitivno će vam pomoći stvoriti jasnoću vezano za vaše istinske želje i ciljeve.

 

Radi se o procesu idealizacije koji se sastoji od četiri koraka…

 

 

1. Korak

 

Zamislite da na svojem bankovnom računu imate, primjerice, 10 milijardi eura i da više NIKADA ne morate raditi niti išta poduzimati u svrhu zarade novca. Vi ste potpuno zbrinuti u materijalnom i financijskom smislu. I ne samo to. Zamislite, također, da imate neku vrstu jamstva od nekoliko najsigurnijih svjetskih banaka koje vam jamče da je vaš novac uvijek siguran – neovisno o situaciji u državi.

 

 

2. Korak

 

Nakon toga, barem tridesetak sekundi budite usmjereni isključivo na to kako se osjećate zamišljajući sebe sa 10 milijardi eura na navedenom bankovnom računu. Samo osjećajte i doživite takvu stvarnost što stvarnijom…

 

 

3. Korak

 

Nastavite dalje zamišljati sebe sa 10 milijardi eura na svojem bankovnom računu koji je apsolutno osiguran, no sada zamislite da ste sebi priskrbili sve što ste ikada željeli (kuće, automobile, odjeću, obuću, itd.), proputovali svijet nekoliko puta, posjetili Mars, odsjedali u najluksuznijim hotelima, donirali ogromne iznose novca dobrotvornim ustanovama u koje vjerujete i čiji rad podržavate, okružili se ljudima koje cijenite i znače vam mnogo, upoznali sa brojnim čudima prirode, upoznali svoju srodnu dušu, stvorili idealnu fizičku kondiciju te i dalje imate isti iznos na vašem računu jer ste sve svoje troškove ste mogli pokriti samo s kamatom koju ste dobivali za vaš novac.

 

 

4. Korak

 

Nakon što ste temeljito obavili tri prethodna koraka, dobro promislite o sljedećem pitanju jer ono predstavlja srž procesa idealizacije…

 

 

 

Kakvim biste aktivnostima ispunjavali svoje dane nakon toga?

 

 

 

Dakle, i dalje imate iznos od 10 milijardi eura na vašem računu koji, zahvaljujući kamati još više raste, proputovali ste svijet nekoliko puta uzduž i poprijeko i posjetili doslovce sva mjesta koja ste ikada željeli posjetiti, kupili ste apsolutno sve što ste željeli te znate da u buduće ne morate razmišljati o cijeni ičega jer imate za apsolutno sve što želite, donirali ste mnogo novca ljudima i institucijama do kojih vam je stalo, vratili ste u svoju kuću koja je potpuno napravljena po vašem ukusu, sjeli ste na svoj omiljeni naslonjač i upitali sami sebe: „Od sada pa nadalje, kakvim aktivnostima želim ispunjavati svoje dane?“.

 

 

***

 

Što češće budete prolazili kroz proces idealizacije, vrlo brzo ćete uvidjeti da se radi o vrlo slojevitom procesu otkrivanja svojih istinskih želja, potreba i temeljnih vrijednosti. Vaš odgovor će se često mijenjati. Zapisujte sve svoje odgovore kako biste ih kasnije mogli lakše i učinkovitije analizirati. Obuhvatite sve aktivnosti za koje smatrate da bi vas istinski ispunjavale i davale osjećaj živosti. Nije nužno da to bude samo jedna aktivnost već može biti nekoliko njih. Samo zapisujte dok ste pod dojmom zamišljene stvarnosti, a kasnije ćete analizirati detalje.

 

Svako novo sudjelovanje u navedenom procesu pomoći će vam osvijestiti sve one želje, potrebe i vrijednosti za koje mislite da su vaše, no radi se o željama, potrebama i vrijednostima koje su vam drugi nametnuli. Otpuštajući nametnute želje, vrijednosti i potrebe, u svojem umu i srcu stvarate dodatni prostor kroz koji se vaše istinske želje, potrebe i vrijednosti mogu lakše izraziti i ući polje radijusa vašeg svjesnog uma.

 

 

***

 

Kada sa svojim klijentima prolazim kroz proces idealizacije u svrhu stvaranja jasnijih privatnih ili poslovnih ciljeva, uglavnom se na samome početku razgovora pojavi sličan fenomen. Pitanje im, na prvi pogled, djeluje previše banalnim te im se čini da jasno znaju što bi radili i kakve bi ciljeve imali kada im faktor novca uopće ne bi bio upitan. Uglavnom, čvrsto smatraju da upravo radi nedostatka novca ne uspijevaju svoje dane ispunjavati aktivnostima u kojima bi istinski željeli sudjelovati. Međutim, što više raspravljamo o temi, osim u iznimnim slučajevima, postaje im jasnije da odgovor i nije tako jednostavan već traži dublje promišljanje i temeljit pristup.

PODIJELI: