U svojem prošlom članku “Što najviše utječe na kvalitetu vašeg života?” naveo sam da je naš fokus glavni čimbenik o kojem ponajviše ovisi kako se osjećamo te na koji način vidimo i doživljavamo svijet oko sebe. S obzirom da sam od svojih čitatelja dobio iznenađujuće veliki broj e-mailova s različitim komentarima, u ovom članku ću izložiti svoje mišljenje na jedan od najučestalijih tipova komentara, a glasi nešto poput (citiram jedan od komentara)…

„Tomislave, cijenim vaš trud i zalaganje za pozitivnim načinom življenja. Međutim, mi možemo misliti kako god želimo i biti fokusirani na što god želimo, no sve dok je stanje u državi ovakvo kakvo je sada, to nam ništa puno ne pomaže…“

Definitivno se slažem da trenutno stanje u državi nije niti blizu idealnom. Također mi je jasno da je puno lakše biti sabran, pozitivan i optimističan kada su i ljudi s kojima dolazimo u interakciju optimistični, kada poslovi cvatu, otvaraju se radna mjesta, a novine pune dobrih vijesti. Mislim da je to neupitno.

Međutim, neovisno o našim željama i trenutnoj situaciji u društvu i našoj, a i bilo kojoj drugoj državi, postoje samo dva načina kako možemo živjeti. Svaki od njih ima svojih prednosti i nedostataka, a na nama je da izaberemo način koji nam više odgovara.

Jedan je reaktivan način, a drugi je kreativan način. Reaktivan način življenja svima nama je zadani način. Kreativan način življenja može nastati samo kao naša svjesna odluka.

 

***

Ako ste osoba koja samo reagira na ono što se događa oko vas, bez da imate svijest o tome da kvaliteta vašeg života ponajviše ovisi o vašem fokusu, vi živite reaktivno. Vaš fokus je nalik valu koji se kreće u smjeru u kojem vjetar puše. Reagirajući na zadane okolnosti, svojoj okolini i ljudima oko sebe vi dajete vlast nad svojim životom i svojim iskustvima.

Sve dok živite reaktivno, gotovo je nemoguće iskusiti istinsku ljubav, radost i mir. Sve dok živite s uvjerenjem da vaša sreća i kvaliteta vašeg života prvenstveno ovisi o stanju u društvu i okolnostima u kojima živite, na jednoj dubljoj razini teško vam se opustiti i stalno vas prati strah od toga što će se dogoditi sutra. Sve dok živite reaktivno, vašim životom upravlja vaš um, a ne vaše srce.

 

***

Drugi način življenja je kreativan način življenja. U osnovi ovakvog načina življenja stoji uvjerenje da mi možemo svjesno izabirati držati svoj fokus usmjerenim u smjeru koji podržava ljubav, radost i mir u našim iskustvima  – neovisno o tome što se događa oko nas.

Kreativan način življenja puno je zahtjevniji od reaktivnog. Podrazumijeva prihvaćanje odgovornosti za svoj život i misli koje mislimo te svakodnevni rad na sebi. Svodi se na razumijevanje činjenice da je naš um po prirodi rastresen i funkcionira reaktivno te ga samo redovitom vježbom – poput, primjerice, Mindfulness trening – možemo obuzdati i tako biti u prilici svjesno izabirati na što ćemo biti fokusirani.

Kreativan način življenja također se svodi na ideju da smo, u osnovi, kreativna bića koja su sposobna u različitim životnim situacijama i unutar različitih okolnosti pronalaziti odgovore u sebi na važna životna pitanja te sukladno njima izabirati način na koji ćemo gledati na trenutnu situaciju.

Drugim riječima, umjesto puke reakcije na ono što se događa oko nas, kreativan pristup traži pomno promišljanje i pronalaženje jedinstvenog odgovora na trenutnu situaciju, uzimajući u obzir da se radi o odgovoru koji istodobno i podržava ljubav, radost i mir u našem životu.

Gledano iz jedne druge perspektive, iza kreativnog načina življenja stoji uvjerenje ili vjera da nas je Bog stvorio s određenom svrhom i opremio nas svim “alatima” i “resursima” potrebnim za stvaranje života koji je u skladu sa našom životnom svrhom. Međutim, alati i resursi koje smo dobili su poput potencijala i ako ih ne koristimo, neće nam biti od velike koristi.

S obzirom da je stvaranje isključivo kreativan čin, jedino kreativnim načinom života mi možemo stvoriti život koji smo došli živjeti. Jedino kreativnom načinom života mi možemo stvoriti život u skladu sa svojom svrhom. Reaktivnim načinom života možemo jedino živjeti tuđi život.

 

***

I na kraju, kada se sve zbroji i oduzme, radi se samo vašem odgovoru na pitanje: „Što zaista želite u životu?“.

Želite li reagirati ili stvarati?

Želite li živjeti u skladu sa svojom životnom svrhom ili želite „plesati“ onako kako to vaša okolina dirigira?

Želite li živjeti svoj ili tuđi život?

PODIJELI: