„Biti svoj u svijetu koji vas stalno pokušava učiniti u nešto drugo, najveće je postignuće“ – rekao je Ralph Waldo Emerson.

 

I zaista, kada malo bolje razmislite, još od najranijih dana nameću nam se različiti standardi uspjeha i načini kako bismo se trebali ponašati kako bismo bili prihvaćeni i uvaženi od strane okoline u kojoj živimo. S vremenom, uglavnom nesvjesno, mi usvojimo takve obrasce razmišljanja i ponašanja te oni postaju zadana i dominantna prizma kroz koju analiziramo, promatramo i prosuđujemo sebe i druge.

 

Međutim, jednom kada odlučimo započeti živjeti život po svome i stvarati stvarnost u skladu sa željama koje leže duboko u našem srcu, svi ti „nametnuti“ standardi postaju nam opterećenje. Oni postaju nalik utezima koje neprekidno nosimo, a da često i ne znamo zašto ih nosimo. U nama se započinje voditi borba između uma i srca. Um želi na jednu stranu, a srce na drugu. Um želi izvjesnost, sigurnost i prihvaćanje od strane okoline, dok srce želi autentičnost, slobodu i neizvjesnot. Um želi kontrolu, a srce želi igru.

 

Da bismo okončali bitku između uma i srca, koja se neupitno započne odvijati unutar svake osobe koja u jednom trenutku života odluči zakoračati stopama svojeg srca, nužno je započeti raditi na bezuvjetnom prihvaćanju samoga sebe.

 

Prihvaćanje samoga sebe, u osnovi, svodi se na uvažavanje onoga što mi zaista mislimo i osjećamo, neovisno o tome što itko drugi misli o tome. Svodi se na dopuštanje željama koje titraju duboko u našem srcu da postupno započnu izvirati na površinu bez da pokušavamo svojim umom uvjetovati način na koji bi se one trebale izražavati. U jednom širem kontekstu, put prema bezuvjetnom prihvaćanju samoga sebe započinje i prihvaćanjem sebe upravo onakvim kakvi u ovom trenutku jesmo, neovisno o tome što bismo, možda, rado željeli promijeniti pojedine aspekte sebe.

 

U konačnici, proces prema bezuvjetnom prihvaćanju sebe onakvima kakvi uistinu jesmo traži od nas da započnemo prihvaćati i uvažavati druge – neovisno o tome koliko se oni uklapaju u naše standarde ispravnosti.

 

Onda kada prosuđujemo druge, mi istodobno prosuđujemo i sami sebe i time kočimo sebe u prihvaćanju sebe. Sve dok prosuđujemo druge, primjerice jer su lijeni, neposlušni ili se na bilo koji način ne ponašaju sukladno našim očekivanjima, time sami sebi šaljemo podsvjesne poruke koje programiraju naš um na način da se i mi moramo uvjetovano ponašati kako bismo mogli prihvatili sami sebe. Na takav način samo se vrtimo u začarani i kontradiktorni „mentalni krug“ koji nam nikako ne dopušta bezuvjetno prihvatiti samoga sebe upravo onakvima kakvi jesmo – a to je početak svake pozitivne promjene!

 

Neovisno o tome kakvu promjenu želite iskusiti, bezuvjetno prihvaćenje sebe jest nužni korak. To predstavlja početnu točku vašeg putovanja prema boljem životu. Što više uspijete prihvatiti sebe onakvim kakvi jeste, vaša polazna točka će vam biti jasnija i biti će vam lakše donositi jasne ciljeve za dalje.

 

Sve dok se borite sa samim sobom jer, primjerice, niste zadovoljni pojedinim navikama ili načinima postupanja u određenim situacijama, time samo veličate aspekte sebe koje želite promijeniti. Što se više i duže borite s njima i opirete im se na različite načine, postaje vam teže promijeniti ih. Ono čemu se opirete samo još više jača i postaje prisutnijim u vašim iskustvima.

 

Za razliku od opiranja i borbe sa samim sobom, bezuvjetnim prihvaćanjem sebe vi postupno stvarate slobodni prostor u svojem umu – prostor koji je plodno tlo za promjenu koju istinski želite iskusiti.

 

 

***

Stoga, na dnevnoj bazi stvorite naviku dopuštanja samome sebi da barem petnaestak minuta dnevno provedete sami sa sobom, u tišini, bez da išta drugo radite, s namjerom spajanja sa svojom unutarnjom mudrošću te upoznavanja i osvještavanja svojih izvornih misli, emocija i želja. Za to vrijeme nemojte piti kavu, slušati glazbu ili nešto slično, već u potpunoj tišiti biti sam sa sobom. Samo vi i vaša namjera za boljim upoznavanjem i osvještavanjem sebe.

 

Još jedan predivni alat kojeg bih vam svakako preporučio u svrhu boljeg upoznavanja sebe jest redovita praksa meditacije. Samo desetak minuta meditacije dnevno može uvelike promijeniti vaš način gledanja na sebe i svijet oko sebe. Ako želite naučiti kako meditirati, saznajte više informacija o mojem programu pod nazivom Mindfulness trening. Za više informacija kliknite na link => https://tomislavtomiccoaching.com/mindfulness-trening

PODIJELI: