“Velik broj ljudi misli da misli, no samo preuređuju svoje predrasude”

William James

 

Što smatrate najtežim poslom na svijetu? Biti kirurg… odvjetnik… svećenik… električar… pisac… policajac… roditelj…?

Osobno smatram da je “najteži posaona svijetu stvoriti svakodnevnu naviku razmišljanja upravo o onakvoj stvarnosti kakvu duboko u svojem srcu želimo iskusiti!

Pri tome ne mislim samo na trenutke kada smo dobre volje pa nam, samo po sebi, sve djeluje krasno, već mislim na razmišljanje tijekom cijelog dana, neovisno o tome što se događa oko nas. Naravno, jasno mi je da se radi o nimalo lakom poslu…

Međutim, zašto je tako teško stalno razmišljati baš o onome što želimo iskusiti? Ako postoji nešto što volimo i želimo, zar ne bi bilo logično da razmišljamo samo o tome i ničem drugom?

Razmišljati o onome što volimo i želimo iskusiti u svojem životu često nam zna biti jako teško upravo iz razloga jer nismo naučeni razmišljati na takav način. Zaista, malo tko je imao priliku još u djetinjstvu naučiti da je način na koji razmišljamo i gledamo na svijet oko sebe presudni faktor u stvaranju onoga što doživljavamo u svome životu.

Od ranih dana naučili smo slušati ljude oko sebe kako se žale na životne okolnosti te okrivljuju “druge” za probleme koje imaju. Bez prethodnog preispitivanja, nesvjesno smo usvajali načine razmišljanja svojih roditelja, profesora, političara, svećenika i drugih te ih prihvaćali kao svoje. Navedeno nas je dovelo do stvarnosti koja rezonira s takvim načinom razmišljanja, a naše iskustvo takve stvarnosti samo je ojačalo ona uvjerenja na temelju kojih je ta stvarnost nastala.

Naučeni smo na ono što se događa u našem životu promatrati kao na nešto što je “zadano” te se ne može promijeniti, a najviše što možemo napraviti jest pronaći najbolji način kako se uklopiti u tu “zadanu” stvarnost. Bilo kako bilo, znajte da ono što nazivamo “svojom stvarnošću” nije nešto što se događa neovisno o nama, već je naša stvarnost upravo posljedica misli s kojima smo se najviše bavili u svojoj prošlosti.

Ako želite promijeniti stvarnost u kojoj trenutno živite, promijenite svoj način razmišljanja i kao posljedicu promjene svog načina razmišljanja iskusiti ćete novu stvarnost koja je u skladu s vašim novim načinom razmišljanja.

Međutim, razmišljati o onome što želimo nije teško zato jer je to objektivno tako teško već je teško upravo iz razloga jer smo nesvjesno stvorili dugogodišnju naviku razmišljanja i razgovaranja upravo o onome što ne želimo u svojem životu.

 

Kako promijeniti tu naviku?

Možemo je promijeniti svakodnevno vježbajući usmjeravati svoju pozornost upravo na ono što želimo stvoriti u svome životu, bez obzira o čemu se radilo. Radite to postupno i dajte sebi dovoljno vremena i kredita.

Na isti način kao što dižući utege formiramo svoje mišiće, tako i usmjeravajući svoju pozornost na nove misli formiramo novu stvarnost (koja je u skladu s tim mislima). Što više vježbate, postaje vam lakše i zabavnije. Na samome početku je najteže! Princip je isti, samo je drukčija razina stvaranja.

Naravno, jasno mi je da se ne radi baš o lakom zadatku, no zar je to važno kad je u pitanju vaš život?

Što više razmišljate i govorite o onome što želite stvoriti, a pritom i iskusiti, postati će vam sve lakše još više razmišljati o onome što želite te poduzeti praktične korake u svrhu ostvarenja onoga što želite.

Dakle, iz dana u dan “bildajte” svoj um na način da postupno i svjesno stvarate naviku razmišljanja i govorenja samo o onome što vas čini sretnim. Sve ostale misli jednostavno odbacite. One nisu za vas.

 

Članak izvorno objavljen u kolumni “Dobre vibre“ koju pišem za portal Ordinacija.hr –  http://www.ordinacija.hr/

PODIJELI: