Sebičnost je nešto što se u društvu u kojem živimo gotovo uvijek smatra lošom osobinom. Kada se za nekoga kaže da je sebičan često se misli na tip osobe koja isključivo gleda na svoje osobne interese, ne uzima u obzir interese drugih i ne brine o štetnosti vlastitog ponašanja.

Nasuprot sebičnosti, biti stalno na raspolaganju drugima te stalno udovoljavati drugima smatra se daleko većom i poželjnijom vrlinom. Brojna duhovna učenja također svrstavaju sebičnost u domenu čistog egoizma te u sebičnosti ne vide apsolutno ništa dobroga. Princip bezuvjetnog davanja stoljećima se smatrao duhovnom vrlinom – što god da to značilo – a osobe koje bi davale čak i svoje živote braneći pojedine ideje i ideale, često se smatralo svecima.

Međutim, po mojem shvaćanju, postoje dvije vrste sebičnosti – zdrava i nezdrava sebičnost.

Nezdrava sebičnost bi značila ono na što se uglavnom misli u društvu kada se raspravlja o pojmu sebičnosti. Međutim, zdrava sebičnost, s druge strane, je nešto što je nužno razviti da biste mogli funkcionirati kao cjelovita osoba i ostvariti svoje ciljeve. Stvaranje zdrave doze sebičnosti jedan je od važnijih koraka na putu razvijanja optimalnog samopoštovanja, a kao posljedica toga i povjerenja u sebe, svoju jedinstvenost i svoj potencijal.

 

Analogija sa svijećom i voskom

Da bih vam pojasnio što mislim pod zdravom dozom sebičnosti, ispričati ću vam zgodnu analogiju sa svijećom i voskom…

Zamislite da ste svijeća koja se sastoji od voska i plamena.

Vi možete neograničeno davati svoj plamen i svojim svjetlom svijetliti drugima te paliti neograničeni broj drugih svijeća. Sve dok na takav način postupate vi ne štetite samome sebi već samo pomažete drugima te se, pritom, osjećate još i bolje.

Međutim, ako počnete davati svoj vosak možete biti sigurni da ćete vrlo brzo ostati bez plamena. Umjesto ljubavi i radosti, osjećati ćete se iscrpljeno te iziritirano. Pratiti će vas osjećaj kao da vam svijet nešto duguje te da bi vam se svi trebali klanjati zato jer ste svijetu dali svoj vosak.

No, činjenica je da vam svijet ništa ne duguje. Sva iskustva koja imate u skladu su sa vašim temeljnim uvjerenjima o životu. Ako osjećate da dobivate od života daleko manje nego što dajete i smatrate da biste trebali dobiti, vrijeme je da promijenite način na koji gledate na život i ljude oko sebe.

 

Bez da budete dovoljno sebični i dopustite sebi ispuniti svoj život aktivnostima i načinima izražavanja koji vas vesele i pune pozitivnom energijom, brzo ćete se naći u situaciji u kojoj osjećate da više nemate što dati.

 

Aktivnosti poput meditacije, opuštanja, odmaranja, šetnje, bavljenja sportom ili glazbom, slikanja, čitanja, pisanja, druženja s dragim osobama, provođenje vremena u samoći i sl., nužne su na svakodnevnoj bazi kako biste mogli održavati sebe u optimalnom stanju.

 

Da biste mogli dati ljubav drugima, morate prvo osjećati tu ljubav u sebi. Da biste mogli dati radost drugima, morate prvo osjećati tu radost u sebi. Da biste mogli dati mir drugima, morate prvo osjećati mir u sebi.

 

Da biste mogli drugima dati nešto, to što želite dati morate prvo imati ili biti – neovisno o tome radilo se o stvari ili emociji. Bez da ste dovoljno sebični i uzmete dovoljno vremena za ono što vas veseli i hrani iznutra, vaš plamen će se brzo ugasiti.

***

Svi mi u sebi imamo neograničeni potencijal za stvaranje života kakvog istinski želimo – života koji je u skladu sa našom životnom svrhom. Radi toga smo i došli na Zemlju. Zar mislite da vas je Bog – ili nazovite tu inteligenciju kako god želite – slučajno stvorio? Zar mislite da su želje koje osjećate u dubini svojeg srca nastale slučajno? Međutim, potencijal kojeg nosimo u sebi neće se sam po sebi razviti. Ako ga vi svakodnevno ne razvijate budite sigurni da to neće nitko drugi raditi umjesto vas. Razvoj vašeg potencijala je isključivo vaš dio posla na Zemlji. Drugi vam mogu pomoći do određene mjere, no vi ste osoba koja se mora pokrenuti i preuzeti odgovornost za svoj život. 

Napravite korak dalje na putu svojeg osobnog i duhovnog razvoja te započnite poštovati sebe više na način da dopustite sebi staviti sebe na prvo mjesto u svojem životu!

 

Budite poput plamena koji će širiti svoje svjetlo svima oko sebe, ali vosak sačuvajte za sebe!

 

To ne znači da ćete postati osoba u čijem srcu nema mjesta za druge, a niti to da nećete uzimati u obzir interese drugih i prestati se brinuti o štetnosti vlastitog ponašanja. To ne znači da ćete potpuno zanemariti tuđe potrebe i želje. To ne znači da ćete se na bilo koji način udaljiti od drugih ljudi. To ne znači da ćete manje voljeti druge.

 

To samo znači da ćete sve ono što smatrate dobrim i plemenitim raditi na još jednoj višoj razini zato jer ćete imati više energije na raspolaganju te će vas pratiti daleko veći osjećaj ljubavi, radosti i mira!

 

Naravno, u tom procesu, očekujte negodovanja i moralna kritiziranja onih koji su navikli na vaš potpuni angažman u smislu vašeg sudjelovanja u ispunjavanju njihovih želja i potreba.

Mnogi će vas prozivati sebičnima zato jer ste na prvo mjesto stavili svoje istinske želje i osjećaje, a niste udovoljili njihovoj sebičnosti i stavili njihove želje i osjećaje na prvo mjesto.

Shvaćate li poantu?

 

Ukratko, radi vaše zdrave sebičnosti, prosuđivati će vas samo oni koji funkcioniraju sa razine nezdrave sebičnosti i koji smatraju da su njihove želje važnije od vaših želja te oni koji smatraju da je njihov život, ne znam po kojoj logici, važniji od vašeg!

 

Ti si sebičan zato jer u prvom planu imaš svoje istinske želje, a ne ono što ja želim i smatram da bi trebao željeti i raditi. Trebao bi udovoljavati mojim željama i onome što ja smatram da je ispravno, jer ja znam bolje!“.

 

Zvuči li vam poznato? 🙂

 

© Tomislav Tomić – 2012. Sva prava pridržana.

PODIJELI: