Još prije dvije tisuće godina, rimski filozof Seneka rekao je kako niti jedan vjetar neće nam biti od koristi ako ne znamo kuda želimo ploviti.

I znate što?

Bio je potpuno u pravu …

Mi nemamo baš previše izbora kada je u pitanju smjer našeg života. Ili ćemo MI biti oni koji će upravljati smjerom svojeg života, ili će to netko drugi raditi umjesto nas! Ne postoji nešto između.

Nažalost, čini mi se da samo malen broj ljudi to uspjeva shvatiti. Dopuštaju da brod njihova života vjetar raznosi bez ikakvog cilja i nije im jasno zašto im se događaju brojna iskustva koja ne žele iskusiti.

Živjeti bez jasno postavljenih ciljeva znači živjeti bez ikakvog smjera u životu. Takav život doslovce nalikuje poput broda bez kapetana ostavljenog na milost i nemilost da pluta po pučini.

Međutim, kad su u pitanju ciljevi, nužno je pozabaviti se fenomenom koji predstavlja ključan faktor uspjeha u svim područjima života.

Radi se o pruzimanju potpune odgovornosti za sva svoja životna iskustva.

Jedino onda kada se sami sa sobom dogovorimo da ćemo, na neki način, povuči crtu i preuzeti potpunu odgovornost za svoj život, u mogućnosti smo započeti postavljati ciljeve i pristupiti njihovom ostvarenju na pravilan način.

Jasno mi je da to nije nimalo lak potez, ali u biti, radi se o nečemu što je neminovno. Kad je u pitanju preuzimanje odgovornosti za svoj život mi baš i nemamo previše izbora.

Zašto?

Zato jer sve ono što se događa u našoj stvarnosti posljedica je naših izbora – bili oni svjesni ili nesvjesni. Svaki naš izbor uvjetovan je načinom našeg razmišljanja, a način na koji razmišljamo ovisi isključivo o nama i nikom drugom. Mi smo potpuno slobodni izabrati način na koji ćemo razmišljati.

Svojim mislima mi kreiramo svoju stvarnost – poruka je koja nam je ostavljena još prije nekoliko tisuća godina.

Želite li promijeniti svoju stvarnost, nužno je započeti s promjenom svojeg razmišljanja, a svjesna promjena razmišljanja ne znači ništa drugo nego svjesno preuzimanje odgovornosti za svoj život. Misao je uzrok, a vaše životne okolnosti su samo posljedica misli kojima ste se najviše bavili. Promijenite svoje misli i vaše okolnosti će se promijeniti.

Dakle, mi smo uvijek odgovorni za sve ono što se događa u našem životu – pitanje je samo želimo li prihvatiti tu odgovornost ili ne.

Oni koji ne žele prihvatiti odgovornost za svoja iskustva i dalje će ploviti životom bez ikakvog cilja čekajući i nadajući se da će jednom osvanuti i njihov dan u kojem će konačno procvasti cvijeće i sve biti puno šarenila. Nažalost, taj dan neće dočekati jer mi nismo došli na ovaj planet zato da bi lutali bez ikakvog cilja i pouzdajući se u neku višu silu da će taj posao obaviti umjesto nas, već smo došli s namjerom da svjesno kreiramo ono što želimo iskustiti.

Međutim, da bi mogli svjesno kreirati svoja iskustva, nužno je imati ciljeve. Oni koji odluče preuzeti potpunu odgovornost za svoja životna iskustva, dovode se u izvrsnu poziciju iz koje mogu započeti kreirati život u skladu sa svojim istinskim željama.

Stoga, uzmite dovoljno vremena i dobro razmislite što želite. Želite li biti poput broda koji će bez ikakvog smjera plutati po pučini i svaki put kada udari o obalu ili hrid, kriviti nekog drugog za to što se dogodilo ili, pak, želite preuzeti kontrolu nad smjerom kojim plovite i ploviti tamo gdje vaše srce želi?

Istraživanje provedeno 1953.g na Yale sveučilištu u SAD-u pokazalo je začuđujuće rezultate glede postavljanja ciljeva. Od cjelokupnog broja ispitanika koji su bili apsolventi, samo 3 posto njih je imalo zapisane ciljeve. Nakon dvadeset godina provedeno je isto istraživanje sa istim osobama. Apsolventi  koji su imali zapisane ciljeve i planove za svoju budućnost (3 posto) imali su veći stupanj financijskog obilja nego svi ostali zajedno. Iz istraživanja se također moglo lako zaključiti kako je životna radost i zadovoljstvo ta 3 posto ispitanika bila na daleko višoj razini od 97 posto ostalih.

Interesantno, zar ne?

Bilo kako bilo, postoji velika povezanost između postavljanja ciljeva i našeg osobnog uspjeha. Jednom kad postavimo svoje ciljeve te planove razrade tih istih ciljeva, naše misli postaju poput lasera usmjerene u smjeru naših ciljeva. Lakše nam je donositi odluke jer vrlo brzo možemo shvatiti da li nas donesena odluka približava ili udaljava od naših ciljeva. Lakše nam je organizirati se i ne gubiti svoje dragocijeno vrijeme na misli i aktivnosti koje nas ne vode prema željenim ciljevima.

Često se kaže kako jedna minuta planiranja donese više rezultata od 10 minuta djelovanja. Naravno, to ne znači da je dovoljno samo planirati i ne raditi ništa drugo. Međutim, uz dobar i jasan plan možemo postići daleko brže i bolje rezultate nego li bez njega.

Zamislite samo tvrtku koja posluje bez ciljeva i plana? Što mislite, koliki uspjeh u poslovanju bi takva tvrtka mogla ostvariti?

Zamislite da gradite veliku zgradu bez nacrta? Kako bi to u konačnici izgledalo? Da li bi željeli kupiti stan u takvoj zgradi?

Istu sudbinu dijeli i život bez cilja i plana. Nemojte dopustiti da vam se tako nešto dogodi!

 

Imajte stalno na umu da ste vi onaj koji piše knjigu svoje sudbine i možete ju pisati onako kako to u dubini sebe želite. Čim imate iskrenu želju za nečim, vi imate i mogućnost ostvariti to.

© Tomislav Tomić. Sva prava pridržana.

PODIJELI: