Ljudi uglavnom smatraju da je kod pozitivnog ili negativnog razmišljanja riječ o vrsti misli koje su same po sebi pozitivne ili negativne. Međutim, to nije tako. Pozitivno ili afirmativno razmišljanje je isključivo određeni način razmišljanja te nije povezano ni sa kakvim unaprijed određenim mislima.

Pozitivno ili afirmativno razmišljanje znači  isključivo bavljenje onim mislima koje su u skladu sa stvarnošću kakvu želimo stvoriti – bavljenje onim mislima koje afirmiraju stvarnost kakvu želimo stvoriti.

Misao je energija. Energija sama po sebi nije pozitivna niti negativna. Niti jedna misao sama po sebi nije pozitivna niti negativna. Misao postaje pozitivna ili negativna tek kada odredimo kakvu stvarnost želimo u svome životu.

Dakle, ako želite obilje u svome životu, razmišljanje o ideji kako novac u izobilju dolazi u vaš život jest pozitivna misao jer podržava, odnosno afirmira vašu želju za financijskom obiljem.

Međutim, nekom redovniku koji se zavjetovao na siromaštvo, misliti o tome da novac u izobilju dolazi u njegov život jest negativna misao!!!

Zašto?

Zato jer negira stvarnost koju želi stvoriti. Da bi taj redovnik djelovao afirmativno (pozitivno) u skladu sa svojim zavjetom, trebao bi se baviti mislima koje podržavaju njegovo siromaštvo.

 

***

Stoga nemojte prihvaćati već formirane koncepte „pozitivnog“ ili „negativnog“, nego zavirite u svoje srce te osvijestite kakvu stvarnost uistinu želite stvoriti, a zatim budite „pozitivni“ isključivo prema tome. Takav pristup jedino je jamstvo da ćete nakon što dobijete ono što želite zaista i dobiti ono što ste očekivali dobiti i zbog čega ste uopće krenuli u stvaranje upravo takve stvarnosti. Imate svoj um da bi ga koristili, a ne da bi netko drugi razmišljao umjesto vas.

/Odlomak iz knjige “Drevni ključevi radosti“/

 

PODIJELI: