Kako bi reagirali kad bih vam rekao da vi upravo sada i ovdje možete postati istinski sretni, neovisno o tome tko ste, gdje ste i što radite?

Da, dobro ste me shvatili. Sada i ovdje postati sretan neovisno o ičemu.

Jasno mi je da vam ovakav pristup, a naročito na prvi pogled, može zvučati suludo, no razlog tome je taj što smo većina nas odgajani u uvjerenju kako je prvo potrebno ispuniti “stotinjak” uvjeta, a tek onda možemo sebi dopustiti da budemo sretni.

Mnogi smatraju da se trebaju dobro oznojiti u životu te postići sve ono što se od njih očekuje postići da bi tako konačno mogli sebi dati pravo da budu sretni. No, znajte da taj dan nitko ne dočeka.

Zašto?

Zato jer je sreća put, a ne odredište.

Naučeni smo na sreću promatrati kao da se radi o odredištu, a ne o putu. No, sreća put, a ne odredište. Ako ne putujete kroz život sretno, samim time što ste stigli na neko odredište (drugim riječima: postigli neke ciljeve ili sl.) nećete dobiti ono što ste htjeli iskusiti prije nego li ste krenuli na taj put.

Sreća je put, a ne odredište. Upamtite to dobro i neka vam navedeno bude stalno na pameti.

Jedan od razloga zašto mnogi ne shvaćaju gore navedeno jest u nerazumijevanju što to sreća jest. Mnogi poistovjećuju sreću sa zadovoljstvom, no sreća i zadovoljstvo nisu isto. Vi možete biti potpuno nezadovoljni, ali, ipak, sretni. Zadovoljstvo donosi za sobom kratke trenutke ugode dok je sreća trajna. Zadovoljstvo je uvijek vezano uz ispunjenje neke želje dok prisutnost sreće u našem životu nema nikakve veze s bilo kojom željom koju imamo.

Zapamtite navedeno jer se radi o osnovnom životnom pristupu. Vaš doživljaj 99% stvari koje radite ovisit će o tome kako gledate na odnos sreće i zadovoljstva.

Za sebe smatram da spadam među najnezadovoljnije ljude na svijetu. Bez obzira što postignem, moje zadovoljstvo nikada ne traje duže od tri dana. Usudio bih se slobodno reći da mi je dosadno kada se osjećam zadovoljno.

No, istodobno sam istinski sretan i živim s osjećajem entuzijazma, radosti i mira u sebi. Jasno osjećam smisao i svrhu svog života. Znam da se neograničeni izvor radosti i mira nalazi u meni te da vanjske okolnosti, same po sebi, nemaju nikakvog utjecaja na to. Vanjske okolnosti mogu imati utjecaj na moj život ako im ja dopustim da imaju utjecaj.

U prošlosti sam previše dopuštao vanjskim okolnostima da dirigiraju kvalitetom mojeg života. Situacija u državi, mišljenje drugih ljudi o meni i slično, uvelike je utjecalo na to kako se osjećam.  To mi nimalo nije bilo ugodno te sam shvatio da ako ne promijenim svoj pogled na život, nikada neću postati sretan. Dugo sam vremena razmišljao i tragao za pravim pristupom prema sreći dok nisam shvatio da je sreća stanje u kojem mogu ili biti ili ne biti. Nešto između ne postoji. Ili putujem kroz život sretan, ili putujem kroz život nesretan uz kratke pauze olakšanja i ugode koje donosi za sobom ispunjenje nekog cilja. Moram priznati da mi je meditacija bila od velike pomoći te bih ju preporučio svakom onom koji želi osvijestiti što to istinska sreća jest.

Nije mi bilo jednostavno preko noći odbaciti sve koncepte koje sam do tada imao o tome što je to uopće sreća, no s vremenom mi je postajalo sve lakše usvojiti ideju da se radi o nečem što je već u meni i stalno mi je na raspolaganju. Postajalo mi je sve lakše usvojiti ideju da je sreća isključivo pitanje moje svijesti o tome što to sreća jest te odluke da ovdje i sada budem sretan.

Biti sretan pitanje je vaše odluke. Donesite odluku. Postanite sretni sada i ovdje. Nemojte čekati ispunjenje nikakvih uvjeta jer vi ste onaj koji stvara uvjete (svjesno ili nesvjesno). Postanite sretni i oko vas će se stvoriti sretni uvjeti. Nemojte mi vjerovati ovo što pričam već sami isprobajte. Dajte sebi šansu i odbacite mit da je sreća poput kule koja se izgrađuje postepeno te da treba puno vremena proći da bi mogli postati sretni.

Znajte da kad je sreća u pitanju, faktor vremena postaje potpuno relativan. Biti sretan ili ne, pitanje je isključivo našeg razumijevanja što to sreća jest, a zatim pitanje našeg izbora i odluke.

Iako navedeno djeluje vrlo jednostavno, to ne znači da je i lako primjenjivo u praksi. Naš um stalno nas vraća starim navikama i načinima razmišljanja te čim donesemo odluku da ćemo biti sretni, on nađe brojne argumente da nas uvjeri kako smo u krivu i kako samo gubimo dragocjeno vrijeme. Često nam ukazuje na trenutne situacije koje su prisutne u našem životu čije postojanje bi nas trebalo odvući od ideje da postanemo sretni i uvjeriti nas da razdoblje sreće ostavimo za vrijeme kada će uvjeti koji nas okružuju biti idealniji.

Sada se vratimo na naslov ovog članka: Instant sreća – da li je to moguće?

Točan odgovor glasi: ne samo da je moguće nego je to jedini način! Ili ste sretni ili niste – nema prijelazne faze.

Donesite instant odluku … i putujte sretno.

© Tomislav Tomić. Sva prava pridržana.

PODIJELI: