Jutros sam prije posla sjeo u kafić u blizini svog ureda. Nakon što me poslužio, barmen je stalno pokušavao doznati razlog zašto sam dobre volje. Odgovorio sam mu da nema nikakvog posebnog razloga.

Očito mi baš i nije povjerovao te je i dalje tražio od mene da mu kažem za razlog jer je htio čuti barem jednu dobru vijest taj dan. Rekao mi je da ga sve više deprimira kako ovaj svijet ide «na gore» te se veseli svakoj dobroj vijesti jer ga barem malo oraspoloži.

Na moj upit kako je zaključio da svijet ide «na gore», odgovorio mi je kako mu je dosta pročitati novine i pogledati vijesti na televiziji da bi mu postalo kristalno jasno što se događa po svijetu i kako sve ide u krivom smjeru.

Bio je toliko uvjeren u svoj stav da sam osjećao bespotrebnim pokušati preusmjeriti razgovor u drugom smjeru. Osim toga, morao sam krenuti u ured jer su me stranke čekale.

Na putu prema svom uredu razmišljao sam o njegovom gledištu na život. Bio je potpuno uvjeren da je ono što bi vidio u novinama i čuo na televiziji jedina stvarnost koja postoji.

Bilo kako bilo, bio sam jako začuđen njegovim izborom. Staviti svoj život na milost i nemilost novinara koji svjesno pune novine i vijesti informacijama koje ljudima usađuju strah te ih održavaju u strahu samo zato da bi imali više gledatelja i čitatelja?

I još im plaćati za to?!

Moram priznati da osjećam čak i jednu vrstu poštovanja prema urednicima pojedinih novina i vijesti jer su umijeće manipulacije doveli gotovo do savršenstva.

No, bez obzira što mi mislili o tome, takvi urednici i novinari potpuno legalno rade svoj posao, te pronalaze najbolje načine kako da privuku i zadrže čitatelje i gledatelje. Nisu oni krivi što mnogi uopće ne razmišljaju o ičemu nego prihvaćaju servirane informacije bez ikakvog prethodnog preispitivanja.

Svijet zaista ide “na gore” … onima koji konzumiraju takve priče – priče pune nasilja, prevare i straha. Sve dok prihvaćaju takav način razmišljanja i gledanja na svijet zaista i ne mogu očekivati ništa drugo.

Drevni mudraci su nam odavna ostavili poruku (a kvantna fizika potvrdila) da naš način razmišljanja uzrokuje stvarnost koju doživljavamo. Mi postajemo ono o čemu razmišljamo.

Naš svijet može ići i «na gore» i «na bolje» no to je uvijek povezano s našim načinom razmišljanja i gledanja. Da bi promijenili svoju stvarnost nužno je promijeniti način na koji gledamo na život i ljude oko sebe te biti potpuno samostalan i neovisan u svojem razmišljanju i procesu formiranja vlastitih stavova.

Budite hrabri i odvažni te se usudite razmišljati i razgovarati o onome što želite i smatrate da vam pripada. Nije važno što drugi misle o tome. Nije važno što govore «vijesti» i «novine». Nemojte se bojati tražiti ono što vam pripada. Čak i ako nitko oko vas ne razmišlja na takav način, nemojte dopustiti da vas to omete. Svatko ima svoj put te nema potrebe očekivati od bilo koga da vam se prilagodi.

Strah je najgori čovjekov neprijatelj. Nitko nije uništio toliko predivnih snova koliko je to strah učinio. Nitko nije uništio toliko predivnih mogućnosti koliko je to strah učinio. Mi postajemo ono o čemu razmišljamo – rekao je Buddha još prije nekoliko tisuća godina. Promijenite svoj način razmišljanja i svijet oko vas će se promijeniti. Novine i vijesti će i dalje biti pune negativnih priča i sadržaja … no ako prestanete obraćati svoju pozornost na njih i promijenite svoj način razmišljanja na način da se bavite isključivo onim mislima koje vas vode prema stvarnosti kakvu želite stvoriti, a potom i iskusiti, vaš život će sve više postajati predivna skladba koja nema kraja.

Razmišljajte samo o onome što želite iskusiti u svojoj stvarnosti. Sve ostale misli jednostavno odbacite. Točka.

© Tomislav Tomić. Sva prava pridržana.

PODIJELI: