Postoje dvije vrste želja. Jedne od njih umjetno su nam stvorene od strane okoline, dok druge izviru iz našeg srca te su u skladu s našom životnom svrhom.

Uz primjenu adekvatnih metoda te veliku dozu upornosti vi možete ostvariti veliki broj želja koje su vam umjetno stvorene od strane okoline, no ostvarenje takvih želja vam nikada ne može omogućiti da iskusite ono što ste očekivali iskusiti prije nego li ste krenuli ostvariti ih.

Još od najranijih dana, profesori u školi, vjeroučitelji, političari i razni drugi autoriteti, nastoje nam stvoriti sliku onoga što oni smatraju da je za nas najbolje i nametnuti nam viziju života kakvom bi trebali težiti. Reklame nam pokušavaju stvoriti osjećaj kako ćemo kupnjom proizvoda koji se reklamira biti sretniji i zadovoljniji nego što smo do tada bili. Vjeroučitelji nas uvjeravaju kako je jedino ona religija koju oni zastupaju ta koja je ispravna, a sve druge su, naravno, krive!

Drugim riječima, od najranijih dana društvo nas svih tretira poput jednog velikog stada koje bi trebalo živjeti na isti način, gajiti iste ambicije, vjerovati u istu viziju Boga te težiti istim idealima.

Mnogi upadnu u takvu zamku i ostanu cijeli život u njoj. Kada jednom shvate da njihov život nije niti približno onakav kakvog su jednom zamišljali tješe se kako Bog ima, po mogućnosti, smislene razloge zašto je to tako ili, pak, smatraju da na takav način čiste lošu karmu iz prošlih života.

Iako smo, neki više a neki manje, svi morali proći kroz takve stadije, to ne znači da upravo u ovom trenutku ne možemo krenuti drugim smjerom te započeti živjeti onako kako naše srce želi. Svaka osoba ima mogućnost i slobodan izbor zaviriti u svoje srce i zatražiti odgovor na pitanje «Zašto sam došao ovdje?» ili «Što je to što sam došao iskusiti?».

Da bi mogli osvijestiti želje svog srca potrebno je prvo postati svjestan da takve želje uopće postoje. Naša svijest o postojanju takvih želja već je veliki korak na putu prema njihovom osvještavanju.

Drugi važan faktor u osvještavanju takvih želja jest naša namjera da ih osvijestimo. Ako ste dovoljno ustrajni u svojoj namjeri da ih osvijestite, samo je pitanje vremena kada će takve želje zatitrati u vama te će vam postati kristalno jasno da su to želje vašeg srca.

Osvještavanju vaših izvornih želja te općenito životne svrhe, od velike pomoći može biti molitva. Neovisno o vašoj religijskoj pozadini, molitva isključivo znači razgovor s Bogom/Izvorom/Svemirom (ili kako god vi to zovete) – i ništa drugo! Molitva ne znači da vi morate biti ponizni i klečati na koljenima. Molitva ne znači postupati po molitveniku neke zajednice ili koristiti standardne forme i tekst koji se koristi za molitvu. Možete moliti u bilo koje vrijeme i na bilo koji način koji vam se čini prikladnim. Čak bih vam i preporučio da umjesto riječi molitva koristite naziv razgovor s Bogom. Takav naziv je energetski mnogo bliži onome što bi molitva trebala predstavljati.

Ne morate biti pripadnik nikakve religije ili duhovne organizacije da bi «imali pravo» razgovarati s Bogom. Na isti način kao što razgovarate s osobom s kojom možete potpuno otvoreno razgovarati, tako možete pristupiti razgovoru s Bogom. Ovo što je do sada rečeno jest doslovce sve ono što vam je potrebno znati da bi mogli započeti s molitvom. Daljnje korake otkrivajte sami na temelju vlastitog iskustva. Što više prakticirate molitvu, vaša komunikacija s Bogom/Izvorom postaje sve jasnija i razumljivija.

Još jedan, izrazito efikasan, način osvještavanja želja svog srca, jest meditacija. Kod razgovora o meditaciji važno je biti svjestan razlike između tehnike meditacije i stanja meditacije. Tehnika meditacije znači aktivni čin s naše strane s kojim nastojimo sebe uvesti u stanje meditacije, dok meditacija sama po sebi predstavlja stanje. Meditacija je stanje u kojem osjećamo potpunu povezanost sa duhovnim dijelom sebe. U stanju meditacije najjasnije možemo iskusiti bit onoga što očekujemo iskusiti nakon što ostvarimo pojedinu želju te upravo stoga meditaciju osobno smatram kao najvažnije sredstvo za osvještavanje upravo one energije koju silno želimo iskusiti na Zemlji.

© Tomislav Tomić. Sva prava pridržana.

PODIJELI: