U ovom članku želja mi je skrenuti vam pozornost na jednu važnu činjenicu o onome što često nazivamo dušom.

 

Naša je duša neprekidno u procesu postajanja i nimalo nije statična.

 

Željeli mi to ili ne, mi stalno sudjelujemo u procesu promjene, a jedino što je statično u našem životu jest promjena.

Proces neprekidnog postajanja naše duše na razini naše osobnosti pokazuje se kao potreba za promjenom. Kada slijedimo ritam svoje duše i voljni smo mijenjati se, osjećamo polet i radost življenja, neovisno o izazovima s kojima se u dotičnom trenutku suočavamo. No kada smo zatvoreni za promjenu, osjećamo nedostatak smisla i radosti prema životu.

Što se duže opiremo promjeni, osjećamo sve veću frustraciju i nesvjesno započinjemo “smišljati” razne probleme kako bi nam mogli biti paravan za bježanje od samoga sebe. Našem egu draže je živjeti u frustraciji i nezadovoljstvu negoli se suočiti s nečim nepoznatim.

Bježanje od samoga sebe također je jedan od najčešćih uzroka nedostatka vremena u našem životu jer nesvjesno pretrpavamo svoj raspored kako bismo se “osigurali” da ne čujemo što nam naša duša ima reći. Iako poznajem brojne učinkovite metode upravljanja vremenom i često o tome razgovaram s poslovnim ljudima, možete biti sigurni da nam nijedna metoda ne može trajno biti od pomoći sve dok se nismo voljni suočiti sa samim sobom i čuti što nam naša duša ima reći.

Dakle…

Kada duša pokuca na vrata vaše svijesti i poruči vam da je vrijeme za promjenu, kakva je vaša reakcija?

Kakvu reakciju smatrate da bi trebao imati netko tko živi u skladu sa samim sobom?

Ako ste uvidjeli da imate običaj izbjegavati signale svoje duše, promislite malo o tome što dalje slijedi. Smatrate li da će vaša duša popustiti pred vašim strahom ili smatrate da ćete se zbog straha od promjene udaljiti od sebe samog?

  

***

 

Što ako smatrate da niste sposobni čuti glas svoje duše?

 

To je pitanje koje me klijenti često pitaju kada govorimo o navedenoj temi.

Točan odgovor glasi kako ne postoji osoba koja nije sposobna čuti glas svoje duše. Isto tako ne postoji osoba kojoj duša stalno ne šalje poruke.

Međutim, signal duše nije uvijek podešen na istu razinu. Što smo bliskiji sa samim sobom i otvoreniji za komunikaciju sa svojom dušom, njezine poruke djeluju izrazito nježno, nadahnjujuće i prati ih prilično visok stupanj jasnoće.

Što smo udaljeniji od sebe samog i zatvoreni za promjenu, razmjerno tome osjećamo veću razinu nezadovoljstva i frustracije. I upravo frustracija i nezadovoljstvo nisu ništa drugo nego signal kojim nam duša javlja da misli koje mislimo i način na koji gledamo na ono što se događa u našoj stvarnosti nije usklađen sa stajalištem naše duše.

Dakle, naša frustracija i nezadovoljstvo nastaje kao reakcija na signal naše duše koja nam poručuje da krivo mislimo i gledamo na svijet u dotičnom trenutku. Nastaje kao posljedica naše zatvorenosti prema prepuštanju višem vodstvu te upornom inzistiranju na ostvarenju projekcija našeg ega.

Naravno, na razini svjesnog uma, frustraciju i nezadovoljstvo nikada ne smatramo odgovorom na signal svoje duše, već smatramo da se to događa uglavnom iz dva razloga, a to su:

  • da se drugi nisu ponašali onako kako smo mi očekivali ili smatrali da su se trebali ponašati
  • da vanjske okolnosti nisu se bile onakve kakve smo mi očekivali ili kako smo smatrali da su one trebale biti.

Sljedeći put kada osjetite nezadovoljstvo ili frustraciju, nakratko zastanite sa svojom uobičajenom reakcijom i upitajte se je li moguće da se, zapravo, samo radi o signalu koji vam šalje vaša duša.

 

PODIJELI: