Upoznajte tri snažne ideje iz knjige Tečaj čuda koje će vam pomoći stvoriti snažno samopouzdanje.

Autor: Tomislav Tomić


POSLUŠAJTE PODCAST

(… ili pročitajte transkript!)

Trajanje – 14:41 min

Kliknite OVDJE ako želite poslušati podcast na Apple Podcasts platformi. Kliknite OVDJE ako želite poslušati podcast na Google Podcasts platformi.


TRANSKRIPT PODCASTA – 14/09/2021/

Pozdrav svima i dobrodošli u moj podcast. Ako ste ikada bili prisutni na nekoj od mojih radionica ili programa, mala je vjerojatnost da barem jednom nisam spomenuo knjigu Tečaj čuda i nešto citirao iz nje. Nekako mi je baš sjela ta knjiga i zato mi je u današnjoj emisiji želja podijeliti sa vama tri snažne ideje iz Tečaja čuda koje će vam definitivno pomoći kako biste stvorili snažno samopouzdanje.

Prvo ću vam ukratko predstaviti moj osobni pogled vezano za samopouzdanje, zatim ćemo proanalizirati tri ideje iz Tečaja čuda, a na kraju ću vam pojasniti kako ih prakticirati u praksi.

Samo da napomenem kako namjerno koristim frazu „stvoriti snažno samopouzdanje“ kako bih vas, među ostalim, podsjetio kako je samopouzdanje vještina koju možete razvijati sukladno svojim željama i potrebama.

Osobno sam uvjeren kako samopouzdanje nije nešto s čime se rađamo. To je nešto što gradimo i stvaramo kroz život. Svaka osoba pozvana je sagraditi snažne temelje na kojima će stvarati svoj život. Čak i ako vam neki ljudi iz vaše okoline djeluju kao da su se doslovce rodili sa ogromnom količinom samopouzdanja, to je samo percepcija koju ste stvorili uvjetovani vlastitim izazovima. 

Pojasnit ću vam što mislim…

Primjerice, možda vam neka osoba djeluje kao da je prirodno samopouzdana i usudi se riskirati na poslovnom planu te s lakoćom ostvaruje svoje poslovne ciljeve. Možda ponekad pomislite kako bi vaš posao doslovce procvao kada biste mogli imati samo malen djelić njezina samopouzdanja. Međutim, možda je samopouzdanje ili, bolje reći, nedostatak samopouzdanja vezano za posao vaš trenutni izazov te zbog toga upravo primjećujete ljude koji vam djeluju izrazito samopouzdani na poslovnom planu.

No, kako vi znate da ta ista osoba kojoj se divite i za koju smatrate da je prirodno obdarena snažnim samopouzdanjem, ima istu takvu razinu samopouzdanja i u ostalim aspektima života? Primjerice, kako znate da ta ista osoba se osjeća dovoljno samopouzdano otvoriti u nekom intimnom odnosu do razine do koje bi željela? Kako znate da se ta ista osoba osjeća dovoljno samopouzdano otvoriti vodstvu svoje intuicije do razine do koje bi željela? Kako vi znate da ta ista osoba se ne usudi izaći iz odnosa koji je godinama crpi i frustrira? Kako vi znate da ta ista osoba, u dubini sebe, ne mašta o nekom sasvim drukčijem tipu posla, a ne usudi se napraviti ništa na tom planu jer boji se reakcije svoje okoline u slučaju da joj to ne uspije?

Nadam se da shvaćate što želim reći i nadam se da vam ovo ima smisla.

Sjećam se situacije na jednom ročištu dok sam još radio kao odvjetnik, kako me stranka koju sam zastupao oduševljeno pohvalila kasnije na kavi i rekla mi kako se divi mojem samopouzdanom nastupu i kako mi čak malo i zavidi na tako snažnom samopouzdanju. No, poanta priče je da sam se u tom periodu osjećao izrazito jadno i frustrirano jer sam jasno znao da me odvjetništvo ne zanima nego se želim baviti coachingom. Ali, jednostavno nisam imao dovoljno samopouzdanja napraviti iskorak i učiniti korake koje je trebalo učiniti.

***

Dakle, svaka osoba susreće sa raznim izazovima i upravo oni izazovi koje najteže proživljava, od nje, na neki način, traže da u tom aspektu života, među ostalim lekcijama, i stvori snažnije samopouzdanje. I kada osjećamo da nam u nekom aspektu života nedostaje samopouzdanja, poput klijentice koju sam opisao u svojem primjeru, imamo sklonost fiksirati se na pojedine ljude koji nam djeluju samopouzdanima u tom aspektu i takva sklonost nam stvara fiktivnu percepciju kako su neki jednostavno rođeni sa snažnim samopouzdanjem. I to nas često demotivira i stvara nam osjećaj kao da smo od Boga ili života zakinuti za nešto što nam je bitno.

I zato vas molim da imate na umu da je riječ samo o fikciji i otpustite takve misli što prije.

***

Nadam se da vam ovo ima smisla, a sada se vratimo na ideje iz Tečaja čuda…

U najkraćim crtama, Tečaj čuda tvrdi kako jedino istinsko samopouzdanje, u bilo kojem aspektu života, možemo stvoriti samo ako se dovoljno SNAŽNO POVEŽEMO sa svojom duhovnom esencijom i redovito STVARAMO PROSTOR u svojoj svijesti za zajedničko su-stvaranje s tom esencijom. Sve ostalo što nam može stvoriti privid samopouzdanja, Tečaj čuda vidi kao nešto prolazno i oslanjati se na išta drugo negoli na svoju duhovnu esenciju, Tečaj vidi poput gradnje kuće na temeljima od pijeska.

“BOG JE SNAGA U KOJU VJERUJEM!”

I zato, prva misao iz Tečaja čuda koju ćemo danas istražiti glasi:

„Bog je snaga u koju vjerujem“.

Samo da napomenem kako po Tečaju čuda, pojam „Bog“ predstavlja apsolutnu Ljubav, s velikim početnim slovom i ne povezuje ga ili nju ni sa kojom religijom već jasno daje do znanja da je to nešto što predstavlja našu esenciju. To je inteligencija koja je u nama, među nama i posvuda oko nas. To je snaga iz koje svi izviremo i kojoj ćemo se, kad-tad, svi vratiti. Međutim, ako osjećate imalo otpora prema riječi „Bog“, a znam da neki od vas to osjećaju, osjećajte se slobodnima tu riječ zamijeniti s riječju Ljubav, Svjetlo, Izvor ili bilo koji drugi naziv koji u sebi osjećate prikladnim.

Dakle, „Bog je snaga u koju vjerujem“. Vezano za navedenu ideju Tečaj čuda navodi da „ako vjerujemo u vlastitu snagu“, dakle, ako se oslanjamo samo na svoje tijelo, um i osobnost, dakle, na ono što mi mislimo da jesmo, „mi imamo puno razloga biti zabrinuti, tjeskobni i prestrašeni“. Potiče nas da promislimo o pitanju koje glasi:

„Što ti daje sposobnost da budeš svjestan svih vidova ikojeg problema kako bi ih riješio na način da iz toga proizađe samo dobro?“.

Drugim riječima, svijet u kojem živimo je iznimno kompleksan i ako se oslanjamo samo na svoju vlastitu snagu i resurse koje mislimo da imamo na raspolaganju, velika je vjerojatnost da ćemo se većinu svojeg vremena osjećati zabrinuto, tjeskobno i prestrašeno – jer zaista nemamo uvid u svu tu kompleksnost koja je prisutna posvuda oko nas u raznim aspektima našeg života.

I zato nas Tečaj potiče da se prestanemo oslanjati samo na svoju vlastitu snagu i resurse koje mislimo da posjedujemo već da se povežemo sa Izvorom stvarne snage koja nam je na raspolaganju i sugerira nam da upravo tu snagu potražimo duboko, duboko u sebi. I zato, pred kraj ove lekcije navodi misao, citiram:

„Postoji mjesto u tebi u kome je savršeni mir. Postoji mjesto u tebi gdje je sve moguće. Postoji mjesto u tebi gdje prebiva Božja snaga.“

***

Možda vas prati sumnja možete li ostvariti ciljeve do kojih vam je istinski stalo. Možda se ne osjećate dovoljno kompetentnima. Možda smatrate da resursi s kojima raspolažete nisu dostatni. Naravno, učinite sve što je u vašoj moći i napravite i korak više. No, u konačnici, prepustite toj Snazi u sebi da bude sila koja će probiti nevidljive zidove koji vas koče da skočite naprijed. Prepustite toj Snazi u sebi svoju viziju i dopustite joj da vam ukaže puteve o kojima niste mogli niti sanjati na postoje.

„Bog je snaga u koju vjerujem“, kako kaže ideja iz Tečaja čuda, i ne znači ništa drugo negoli poticaj da započnemo stvarati novije i snažnije temelje na kojima ćemo formirati sve naše nove pothvate.

Nadam se da vam se sviđa ova ideja…

“GDJE GOD IŠAO, BOG JE SA MNOM”

Druga misao vezano za stvaranje snažnog samopouzdanja iz Tečaja čuda koju ćemo danas istražiti glasi:

„Gdje god išao, Bog je sa mnom.“

Bez povezanosti sa svojom duhovnom esencijom, Tečaj čuda navodi kako je nemoguće izbjeći osjećaj osamljenosti, napuštenosti i potištenosti. Bez povezanosti sa svojom duhovnom esencijom, kako to Tečaj navodi, skloni smo izmišljati razna rješenja za problem koji niti ne postoji.

Misao, „Gdje god išao, Bog je sa mnom“, samo nas podsjeća na stvarnost koja je već ionako prisutna u našem životu. Uopće nije poanta ove, a niti prijašnje ideje, da je pokušavamo, na neki način, programirati u svoj podsvjesni um koristeći afirmacije ili nešto slično, nego riječ je o činjenici kojoj samo treba pristupiti kao stvarnoj i tretirati je kao stvarnu.

Ono što je nestvarno i rezultat je društvenog programiranja koje seže možda i tisućama godina unazad jest vjerovanje da kroz život putujemo sami. To je nestvarno. Ono što je nestvarno jest vjerovanje da apsolutno sve što nam se događa moramo sami procesirati i sami donositi sve važne odluke. To je nestvarno. I to zaista izluđuje.

I zato, u kontekstu iste lekcije, Tečaj čuda podsjeća nas, citiram: „Nikad ne možeš biti sam, jer Izvor sveg života ide s tobom, gdje god ti išao.“

Promislite samo kako bi izgledalo vaše samopouzdanje kada biste samo za 10 posto više usvojili ovu ideju? Ili, možda bolje reći, kada biste se samo za 10 posto više prisjetili da je to ono što je stvarno, a ne obrnuto.

Promislite koliko biste se stvari o kojima već neko vrijeme maštate usudili poduzeti kada biste, u dubini sebe, samo za 10 posto više imali povjerenja da kroz život ne putujete sami nego vaš Nevidljivi pomagač šeće s vama gdje god vi bili i što god da radili.

“BUDUĆNOST STAVLJAM U BOŽJE RUKE”

I naša treća misao vezano za stvaranje snažnog samopouzdanja iz Tečaja čuda koju ćemo danas istražiti glasi:

„Budućnost stavljam u Božje Ruke.“

Jeste li se ikada osjećali ljutito, a da ste pritom razmišljali o nekoj radnji koja će se odviti u budućnosti? Mislim da niste, zar ne? Emocija ljutnje uvijek je povezana s nekom radnjom koja se je već dogodila. Osjećate se ljutito zbog nečeg što se dogodilo, a ne zbog nečeg što će se dogoditi. Naravno, može vas ljutiti sama pretpostavka da će se nešto opet ponoviti, no onaj početni uzrok se već dogodio u prošlosti. Slična stvar događa se i sa raznim drugim emocijama, poput tuge i sl.

Svaku emociju koju smo sposobni osjetiti, mogli bismo locirati na vremenskoj traci i smjestiti je ili u prošlosti ili u budućnosti. 

Zašto ovo spominjem?

Kada govorimo o samopouzdanju i nedostatku istog, većina naših misli koje mislimo u trenutku kada osjećamo nedostatak samopouzdanja smještena je u budućnosti. Mi, svjesno ili nesvjesno, razmišljamo o tome da li ćemo nešto moći učiniti, da li ćemo se nešto usuditi, da li će to ispasti dobro, itd. I ako nam nedostaje samopouzdanja da bismo se mogli nositi s nečim što nas čeka ili da bismo se usudili poduzeti nešto što bismo željeli poduzeti, započnemo osjećati zabrinutost.

Jer je riječ o radnji koju projiciramo u budućnosti, a zabrinutost je emocija koju možemo iskusiti samo ako u svojem umu putujemo u budućnost.

No, ako već sada podsjetite sebe kako ona Snaga na koju se možete osloniti i koja ide s vama gdje god vi išli, će također biti s vama i u budućnosti te će vas i dalje voditi i podržavati, biti će vam puno lakše nositi se sa svojim sumnjama i usuditi se skočiti u nepoznato ako u sebi to osjećati ispravnim.

I to je glavna ideja lekcije koja glasi: „Budućnost stavljam u Božje Ruke“. Naravno, to nije poticaj na pasivni stil života. To ne znači da ćete stajati po strani i čekati da netko drugi napravi ono što je vaš zadatak. I, po meni, ta ideja uopće nema direktne veze sa budućnošću. I smatram da vas ona samo potiče da se malo više opustite u sadašnjosti i potpunije usmjerite se na korake koji su vam trenutno dostupni, a istodobno da ste otvoreni za ideju kako će svi blagoslovi koji su vam potrebni, dolaziti u vaš život u trenutku bude najbolje vrijeme za to.

***

I sada, kako prakticirati navedene ideje…

Možete ih prakticirati na razne načine, no danas ću vam predložiti jedan zaigrani način koji je jednostavan, a vrlo učinkovit.  

Ideja je da ih zapišete i nosite sa sobom te ih se nekoliko puta dnevno samo prisjetite. Ništa posebno se ne morate truditi postići s njima, već ih samo par puta dnevno pročitajte s namjerom kao da sami sebe podsjećate na nešto što u sebi znate da je stvarna činjenica, a privremeno ste to bili zaboravili.

***

Nadam se da su vam se svidjele današnje ideje i da nekako već osjećate kako su žive i snažno titraju u vama i kao da silno čekaju da isplivaju van i postanu vaša nova percepcija.

***

Ja sam Tomislav Tomić i hvala vam što ste bili sa mnom. Za više informacija posjetite moju web stranicu na adresi: https://tomislavtomiccoaching.com

PODIJELI: