U najkraćim crtama, pojam Mindfulness (engleski prijevod drevne indijske riječi sati) predstavlja stanje ili aspekt naše svijesti kada smo svjesni određene misli, emocije ili stvari koje se nalaze u radijusu naše svjesnosti, no još im nismo pridali značenje koje im inače pridajemo.

 

Drugim riječima, prije negoli automatski pridamo značenje nekoj misli koju pomislimo, emociji koju osjetimo ili stvari koju vidimo, u našoj se svijesti pojavi kratak “trenutak” (Mindfulness) čiste svjesnosti navedene misli, emocije ili stvari oslobođen od značenja koje im inače automatski pridajemo. Navedeni “trenutak” (Mindfulness) traje toliko kratko da ga u svakodnevnom životu ni ne primijetimo i možemo ga razviti jedino uz redoviti trening.

 

Mindfulness kao aspekt ili stadij naše svijesti ne može se naučiti ili intelektualno razumjeti već se može jedino iskusiti u redovitom treningu. Intelektualno razumijevanje navedenog koncepta, samo po sebi, nema nikakve koristi.

 

 

Što to znači u praktičnom smislu?

 

U praktičnom smislu to znači da što više razvijemo stanje ili aspekt svoje svijesti koji nazivamo Mindfulness, postajemo slobodniji od svojih ograničavajućih načina razmišljanja, imamo jasniju sliku onoga što se zaista događa u našem životu (oslobođeno vlastitih projekcija) i postaje nam lakše donositi izbore i odluke koji podržavaju našu sreću, mir i snažan osjećaj smisla i svrhe.

 

***

Često smo skloni sebe doživljavati kao “gotov proizvod” i redovito pronalazimo adekvatne riječi kako bismo opisali svoju osobnost. Jednom kada izgradimo sliku samog sebe, postane nam teško mijenjati se pa čak i ako nam slika koju imamo o sebi nije nimalo ugodna.

 

Međutim, upravo zbog nedovoljne razvijenosti Mindfulness svijesti nismo svjesni činjenice da naša osobnost nije nešto što je statično i zadano već se radi o “nečem” što je u stalnom procesu postajanja.

 

Ako, primjerice, imate problema sa samopouzdanjem, to samo znači da zbog svojih (uglavnom nesvjesnih) uvjetovanja, na informacije koje primate iz okoline uvijek iznova izabirete reagirati na način koji podržava sliku koju imate o sebi, a koja vam uzrokuje problem sa samopouzdanjem.

 

Ako, primjerice, često upadate u konflikte, to samo znači da u određenim situacijama često izabirete reagirati na način na koji ste uvjetovani reagirati, a reagirate tako jer nemate svijest o postojanju raznih drugih načina kako možete reagirati.

 

U oba slučaja vi imate slobodan izbor reagirati na drukčiji način, no stupanj razvoja vaše Mindfulness svijesti uvjetuje kolika je zaista vaša sloboda izbora u svakodnevnom životu.

 

Navedeno se odnosi i na bilo koju drugu stresnu situaciju jer stres nije direktna posljedica nečeg što se događa u našem životu već je direktna posljedica onoga što mi mislimo da se događa. Drugim riječima, stres je direktna posljedica naše interpretacije, odnosno značenja koje pridajemo određenim situacijama. Ako nam pojedina situacija često stvara stres (tjeskobu, nervozu, pritisak, grč u želucu itd.), u osnovi to samo znači da u susretu s pojedinom situacijom uvijek reagiramo na isti način.

 

 

„Sam sam izumio svijet koji vidim.“ – Tečaj čuda

 

 

Razvoj Mindfulness svijesti omogućava nam stvoriti potpuno drukčiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primamo iz okoline, što nam otvara vrata u svijet novih mogućnosti. Umjesto da budemo robovi svojih uvjetovanja, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što nas koči da postanemo osoba koja želimo biti.

 

***

Svi mi imamo slobodu izbora misliti misli koje želimo misliti. Međutim, to što imamo slobodu izbora istodobno i ne znači da mi to zaista možemo provesti u praksi.

 

Tečaj čuda kaže da neistrenirani um ne može ništa postići. Što više razvijemo svoju Mindfulness svijest, naš se realni izbor širi.

 

Vaša osobnost nimalo nije statična. Vi ste osoba koja u svakom trenutku slobodno jedri na valovima postajanja te u svakom trenutku imate slobodu izbora izabrati drukčije reakcije na informacije iz okoline koje će promijeniti tijek vaše stvarnosti.

 

Dokle god živimo, neprekidno sudjelujemo u čarobnom procesu postajanja, no naše automatske reakcije (uvjetovanja) stvaraju nam doživljaj statičnosti sebe kao osobe i iskrivljuju nam sliku stvarnosti.

 

Mi neprekidno sudjelujemo u čarobnom procesu postajanja, a stupanj razvoja aspekta ili stadija naše svijesti koji nazivamo Mindfulness, uvjetuje nam razinu slobode biranja izbora koji će nas dovesti do osobe koja želimo postati.

 

Razvoj Mindfulness svijesti doslovce je vaša ulaznica u slobodu!

 

***

Rimski car i filozof Marko Aurelije rekao je:

 

„Ako si uznemiren zbog nečega izvana, bol ne dolazi od same te stvari već od tvoje procjene iste, a u tvojoj je moći da je odbaciš kad god poželiš.“

 

Mindfulness trening upravo znači razvijanje aspekta svoje svijesti koji će nam omogućiti prepoznavanje vlastitih misli koje nam donose bol i kojima sami sebi zagorčavamo život i živimo „manje“ od onoga što duboko u sebi osjećamo da nam pripada.

 

Slično nešto rekao je i autor knjige Sedam navika uspješnih ljudi, Stephen R. Covey:

 

„Između podražaja i reakcije nalazi se naša najveća moć – sloboda izbora.“

 

Mindfulness trening upravo znači razvijanje aspekta svoje svijesti koji predstavlja „prostor“ koji postoji, kako je to rekao Stephen R. Covey, „između podražaja i reakcije“ i predstavlja našu najveću moć.

 

Neurolog, psihijatar i utemeljitelj logoterapije i egzistencijalne analize, Viktor Frankl, u svojoj kultnoj knjizi Čovjekova potraga za smislom života napisao je:

 

„Između podražaja i odgovora nalazi se prostor. U tom je prostoru naša moć da odaberemo odgovor. U tom našem izboru leži rast i naša sloboda!“

 

Mindfulness je čaroban „prostor“ između podražaja i odgovora i samo o vama ovisi koliko ga želite razviti.

 

***

Ako zaista želimo iskusiti unutarnju slobodu, nužno je razviti svjesnost prostora u vlastitoj svijesti (Mindfulness) iz kojeg možemo objektivno sagledati misli i emocije kojima pridajemo najviše svoje pozornosti. Jedino tada možemo zaista izabrati nešto drukčije.

© 2015 – Tomislav Tomić

PODIJELI: