Naučite kako predvidjeti razinu motivacije i angažmana koju u bliskoj budućnosti možete očekivati od svojih coaching klijenata na temelju šest uzoraka njihovog sadašnjeg ponašanja… i kako se na vrijeme pripremiti za fazu koja dolazi.

Novi alat u sklopu TT Coaching® programa (od rujna, 2022.)

***

Life coaching je predivan izbor ako volite raditi s ljudima i pomagati im na putu stvaranja pozitivne promjene. Međutim, iako je riječ o modernoj, brzorastućoj, kreativnoj i prilično zabavnoj grani, ipak postoje stvari koje se prilično redovito događaju coachevima u praksi i crpe im energiju te stvaraju dodatnu frustraciju.

Jedna od tih „stvari“ jest situacija u  kojoj vam se čini kao svojeg klijenta doslovce morate neprekidno gurati u smjeru cilja ili promjene koju on, navodno, snažno želi.

S jedne strane, klijent vas uvjerava da zaista želi cilj/promjenu o kojoj vam priča. S druge strane, njegovo ponašanje i motiviranost za poduzimanje praktičnih koraka, šalju vam sasvim drukčiju poruku.

I budimo realni… to je frustrirajuće za coacheve.

Jedna od stvari koja u praksi često frustrira coacheve jest onaj osjećaj kao da se više od svojeg klijenta trudite za njegov cilj. Ili, drugim riječima, kao da vam je više stalo do klijentovog cilja/promjene negoli je to njemu stalo.

No, zbog čega se to događa?

Jedan od razloga je nešto što u kontekstu TT Coachinga nazivamo „prirodni trend motivacije“.

PRIRODNI TREND MOTIVACIJE

Ukratko…

Cilj/promjena koju želimo, u formi želje, postoji u nama puno prije negoli započnemo poduzimati konkretne korake kako bismo ostvarili tu želju. Međutim, onda kada se pokrenemo kako bismo realizirali nešto želimo, u nama će se započeti izmjenjivati razni trendovi motivacije. Drugim riječima, nećemo uvijek na isti način i do iste razine biti motivirani za nešto što želimo – ali to istodobno ne znači da to nešto manje želimo.

I upravo zbog toga, kada nastane promjena trenda naše motivacije, često se osjećamo zbunjeno i nejasno nam je zašto nam nedostaje pokretačke energije za nešto za što smo sigurni da želimo.

„Zar je onaj snažan osjećaj da je to „naša autentična priča“ bio fejk?“ – pitamo se u takvim trenucima.

Nejasno nam je zašto puštamo da nam dani prolaze, a mi ništa ne poduzimamo. I da stvar bude još gora… duboko u sebi znamo da i dalje snažno želimo to (ili nešto slično tome). I ta želja, koliko god ona bila autentična, čak nas polako započne živcirati – iako nam je to teško sebi priznati.

I zato alat pod nazivom Prepoznaj uzorak pomaže vam da s pomoću šest uzoraka ponašanja koje možete prepoznati promatrajući aktivnost svojih klijenata, predvidite prirodni trend motivacije koji će uskoro započeti utjecati na njihovo ponašanje te količinu energije koju će biti voljni uložiti u svoj cilj/promjenu.

Alat pod nazivom Prepoznaj uzorak pomaže vam da s pomoću šest uzoraka ponašanja koje možete prepoznati promatrajući aktivnost svojih klijenata, predvidite prirodni trend motivacije koji će uskoro započeti utjecati na njihovo ponašanje te količinu energije koju će biti voljni uložiti u svoj cilj/promjenu.

KAKVI SU TO UZORCI PONAŠANJA?

Riječ je o šest poznatih i često korištenih uzoraka za analizu trendova na tržištu dionica i kriptovaluta (čitaj: analiza potencijalnog ponašanja sudionika na tržištu), a koji su (uz malu modifikaciju) istodobno primjenjivi i za predviđanje „prirodnog trenda motivacije“ klijenata u coaching procesu.

Ukratko… ali baš ukratko… stvarno… obećajem 😉

MEDVJEDI I BIKOVI

Na tržištu dionica i kripto valuta stalno se odvija dinamika odnosa između tzv. „medvjeda“ i tzv. „bikova“. Bikovi grade svoju tržišnu poziciju na mišljenju da u bliskoj budućnosti slijedi uzlazni trend te će cijena dionica ili kripta rasti, a medvjedi je grade na mišljenju da će cijena nešto znatnije pasti, a nakon toga opet narasti. Ukratko, to su dvije temeljne struje koje uvjetuju dinamiku tržišta.

Međutim, uspješnitrgovci dionicama ili kriptovalutama (trejderi) znaju kako profitirati onda kada cijene rastu, a i onda kada cijene padaju.

Kako to rade?

Jedan od poznatih načina koji se gotovo uvijek uzima u obzir jest predviđanje trenda (pada ili rasta) u BLISKOJ BUDUĆNOSTI na temelju UZORAKA U SADAŠNJEM PONAŠANJU sudionika na tržištu.

Mogućnost predviđanja ponašanja tržišnih sudionika u bliskoj budućnosti na temelju uzoraka njihovog trenutnog ponašanja omogućuje im da ostvaruju profit neovisno o tome da li je uzlazni ili silazni trend na tržištu.

S druge strane, osoba koja ulaže u dionice i kripto samo kada su cijene visoke i kada prevladava pozitivno raspoloženje na tržištu i u medijima vezano za tržište (čitaj: kada je aktivna oko svojeg cilja/promjene samo onda kada joj je motivacija u uzlaznom trendu) na duže staze definitivno gubi u toj igri.

Eto, rekao sam da neće trajati dugo 😊

***

A sada dobra vijest…

Proučavajući uzorke ponašanja bikova i medvjeda, uočio sam kako se slična stvar gotovo neprekidno odvija i na našoj unutarnjoj razini. Ipak, kolektivna svijest u svim aspektima života samo je odraz zbroja naših individualnih svijesti. Naši „unutarnji bikovi“ i „unutarnji medvjedi“ u neprekidnom su previranju i utječu jedni na druge – a to se uvelike odražava na našu motivaciju. Kao da nas neke „nevidljive“ struje čas guraju naprijed, a čas nazad. Realno gledajući, da tako nešto ne postoji i na našoj individualnoj razini, naša motivacija bila bi stalno u uzlaznom trendu – a svi znamo da to tako ne ide, zar ne?

Ukratko, poanta cijele priče jest da ako naučimo predvidjeti prirodne trendove motivacije svojih klijenata, u poziciji smo da budemo poput uspješnih trejdera. Drugim riječima, u poziciji smo da gotovo svaki trend motivacije naših klijenata (ulazni i silazni) koristimo kao pokretački val koji ih gura u smjeru željenog cilja/promjene.

ŠTO ČINIMO ONDA KADA PREPOZNAMO PRIRODNE TRENDOVE MOTIVACIJE?

Prepoznavanje uzoraka ponašanja koji nam ukazuju na vjerojatni prirodni trend motivacije klijenta u bliskoj budućnosti predstavlja prvi korak. Drugi korak jest svoj rad prilagoditi tzv. dominantnoj poziciji klijenta. Riječ je o temeljnom energetskom stanju koje će vjerojatno u njemu prevladavati pod utjecajem novog trenda motivacije. U kontekstu TT Coaching® programa, naš primarni fokus je na četiri temeljne dominantne pozicije i nazivamo ih:

 • Skok
 • Požar
 • Provalija, te
 • Lift

(pozicije se detaljno proučavaju tijekom programa)

Metaforički rečeno, oslanjanje na prirodni trend motivacije te prilagođavanje dominantnoj poziciji klijenta vezano za željeni cilj/promjenu je poput sadnje voća i povrća u vrijeme kada prirodni uvjeti najviše tome pogoduju.

***

Ukratko, osnovna ideja alata Prati uzorak svodi se na sljedeće praktične korake:

 • Korištenje pažljivo sročenih otvorenih pitanja kako biste mogli prepoznati prevladavajući uzorak ponašanja koji ukazuje na najvjerojatniji prirodni trend motivacije klijenta koji će uvelike utjecati na  njegovo ponašanje i količinu angažmana i energije koju je voljan uložiti u željenu promjenu.
 • Prilagoditi svoj rad „dominantnoj poziciji“ (čitaj: temeljnom stanju) klijenta – Skok, Požar, Provalija ili Lift (terminologija iz TT Coaching® programa)
 • Primjena metoda, pristupa i alata koji su kompatibilni „dominantnoj poziciji“ klijenta.

Ovakvim pristupom, i dalje vodite klijenta prema željenoj promjeni, no „surfate“ na njegovim prirodnim valovima (čitaj: trendovima motivacije).

Ako, primjerice, prepoznate uzroke ponašanja koji vam pokazuju da vašem klijentu slijedi silazni trend u aspektu motiviranosti za poduzimanje praktičnih koraka, vjerojatno ćete uzaludno trošiti puno vremena i energije ako se previše usmjerite na razvojni i ekspanzivni smjer coachinga. Vjerojatno je da će vas pratiti osjećaj kao da se više od svojeg klijenta trudite za njegov cilj. Drugim riječima, kao da vam je više stalo do klijentovog cilja negoli je to njemu stalo. Osim toga, vaš klijent će osjećati sve veću frustraciju sa samim sobom ako se previše usmjerava na aspekt cilja/promjene koji nije u skladu sa njegovom dominantnom pozicijom u dotičnoj fazi života.

S druge strane, ako, primjerice, prepoznate da kod vašeg klijenta slijedi uzlazni trend motivacije, vjerojatno ćete zaključiti da je smislenije osloniti se na val pokretačke energije koji uskoro slijedi i proces coachinga usmjeriti više na razvojne metode i praktične korake – a ne toliko na samo-propitivanje, istraživanje ograničavajućih stavova i ostalu „teoriju i filozofiju“.

***

TT Coaching® je prvi program u svijetu koji koristi uzorke koji se koriste na tržištu dionicama i kripto valutama na polju osobnog razvoja!

Kliknite OVDJE i saznajte više informacija o programu.

Napomena: Ovaj alat praktičan je samo za individualni coaching (1-na-1).  Za grupni coaching nije primjenjiv.

***

Ključni pojmovi za razumijevanje i promjenu alata Prepoznaj uzorak:

 • Uzlazni trend motivacije
 • Silazni trend motivacije
 • Gornja zona otpora
 • Donja zona otpora,
 • Zadana tendencija
 • Svjesni iskorak,
 • Ciklus motivacije,
 • Usporedba ciklusa motivacije,
 • Analiza volumena akumulacije želje.

Šest uzoraka ponašanja:

 • Head & Shoulders (uzlazni trend)
 • Head & Shoulders (silazni trend)
 • Double Top
 • Double Bottom
 • Ascending Triangle
 • Descending Triangle

© Tomislav Tomić – 2022. Sva prava pridržana.

PODIJELI: