“Ako ne promijeniš svoja uvjerenja, tvoj život će zauvijek ostati takav kakav jest. Je li to dobra vijest?”

William Somerset Maugham

Znate li da prosječna osoba dnevno donese oko 35.000 odluka? Ako vam to zvuči nevjerojatno, promislite o sljedećem…

Vi upravo sada donosite odluku hoćete li nastaviti čitati ovaj članak ili ćete raditi nešto drugo. Drugim riječima, svaki trenutak svojeg života vi donosite pojedine izbore i ukupan zbroj tih izbora kao i njihovih posljedica predstavlja ono što zovemo NAŠA STVARNOST. Da stvar bude još zanimljivija, neuroznanstvenici tvrde da više od 95 posto svojih odluka donosimo sasvim nesvjesno.

Sada se opravdano postavlja pitanje na temelju čega vi odlučujete koji ćete sljedeći izbor izabrati ili što je onda to što najviše utječe na odluke koje donosite. I tu dolazimo do naših uvjerenja odnosno unutarnjih programa koji upravljaju velikom većinom naših dnevnih izbora i odluka.

***

Naša uvjerenja su poput softvera koji nam dopušta da na svojem ekranu vidimo samo onaj sadržaj koji takav softver podržava. Ona stvaraju naša očekivanja i upravljaju našim reakcijama. Možemo imati brojne nade, želje i ciljeve, no stvarne korake koji su nam potrebni da bismo ih ostvarili bit ćemo u stanju redovito poduzimati tek onda kada se barem djelomično oslobodimo upravo onih ograničavajućih uvjerenja koja ne podržavaju smjer u kojem želimo ići.

Iako svi u sebi imamo mnoštvo raznih ograničavajućih uvjerenja, dobra vijest je da je većina njih sasvim nebitna i nema potrebe baviti se sa svima njima. Uvjerenja kojima se ima smisla baviti upravo su ona koja se u nama automatski aktiviraju kada započnemo poduzimati praktične korake glede teme koja nam trenutno predstavlja nešto bitno te osjećamo da nam život ili posao stagnira sve dok ne napravimo konkretni pomak vezano za navedenu temu.

Kako se osloboditi takvih uvjerenja?

Za početak, važno je da budete konkretni i da se određeni period usmjerite samo na jedno područje života. Ili, još bolje, samo na jedan cilj koji doživljavate kao prioritet.

Promislite o nekom svojem aktualnom cilju koji vam je, s jedne strane, iznimno važan i ne trpi daljnje odgađanje, dok istodobno osjećate da se glede njega previše vrtite u krug i ne poduzimate niti približno onoliko praktičnih koraka koliko je potrebno s obzirom na važnost takvog cilja.

Zatim si postavite sljedeće pitanje:

Što bi netko duboko u sebi trebao vjerovati da bi se, kao rezultat toga, ponašao onako kako se ja ponašam vezano za svoj cilj?

Nakon toga bez previše razmišljanja započnite zapisivati misli koje izlaze na površinu vaše svijesti. One će uglavnom predstavljati upravo ona uvjerenja koja najviše ograničavaju vaš angažman na putu ostvarenja vašeg cilja. Onda kada takva uvjerenja “prijeđu” iz vašeg nesvjesnog uma u vaš svjesni um, ona više neće predstavljati “mehanizam” koji dominira nad vašim odlukama, već će postati samo opcija o kojoj ćete razmisliti i koju ćete moći kritički preispitati.

Za navedeni proces izdvojite 20-ak minuta tjedno i ponavljajte ga sve dok ne osjetite da stare navike i obrasci ponašanja više nemaju velikog utjecaja na vaše nove odluke.

Još samo nešto…

Klijenti me često pitaju je li nužno imati jasno definirane ciljeve, odnosno je li moguće raditi na oslobađanju od ograničavajućih uvjerenja, a bez jasnih ciljeva. Moj odgovor glasi da je to moguće, ali neka računaju da će im biti potrebno uložiti barem 10 puta više vremena i energije za postizanje jednakog učinka. Zašto? Zato što će im pozornost biti razasuta na sve strane te zbog nedostatka jasnoće smjera u kojem žele ići teško će im uopće biti definirati koja su konkretno njihova ograničavajuća uvjerenja.

Niti jedno uvjerenje samo po sebi nije ograničavajuće. Ono postaje ograničavajuće tek onda kada osjećamo kako nas koči da bismo došli do cilja koji nam je zaista bitan i koji želimo ostvariti.

© Tomislav Tomić – 2019. Sva prava pridržana.



PODIJELI: