Na jednom seminaru čuo sam za drevnu indijsku priču koja kaže da onda kada nekog prosuđujemo, time uzimamo dio njegove loše karme i stavljamo je na sebe.

Možda vam, na prvi pogled, navedeno zvuči previše banalno, ali pokušajmo prosuđivanje istražiti kroz jednu drukčiju prizmu.

Odakle uopće proizlazi naša potreba za prosuđivanjem drugih?

Gledajući iz metafizičke perspektive, ona primarno proizlazi iz našeg vlastitog osjećaja manje vrijednosti kojeg uglavnom nismo svjesni.

Prosuđujući druge, u svojim očima pokušavamo umanjiti njihovu vrijednost kako bismo ublažili bol u sebi prouzročenu aktivacijom osjećaja manje vrijednosti.

Promislite malo, vjerojatno nemate potrebu prosuđivati ljude za koje osjećate da su na neki način gori od vas, već se ona javlja u odnosu na ljude koje doživljavate boljima ili uspješnijima od sebe. Imate je u odnosu na one koji imaju ili su dobili nešto što biste i vi željeli, a nemate.

Naša tendencija za umanjivanjem vrijednosti drugih kako bismo zaštitili sebe od boli koja nam se stvori, u osnovi, prirodna je obrambena reakcija i toga se ne treba sramiti. Na taj način naš mozak pokušava uskladiti preveliki emocionalni disbalans koja se u nama stvori kao posljedica nesklada između naših želja i stvarne situacije.

Međutim, jedno je osjetiti poriv za prosuđivanjem, a nešto je sasvim drugo dopustiti sebi da takav poriv dominira u našem pogledu na svijet.

U redu je imati obrambene reakcije, ali imajte stalno na umu da na Zemlju nismo došli štititi svoje slabosti i tražiti legitimno opravdanje za njihovo postojanje, već smo došli da bismo mogli rasti i razvijati se te maksimizirati svoj potencijal i unutarnju snagu koju imamo na raspolaganju.

Sve dok pristajemo prosuđivati druge, time zasljepljujemo sami sebe i zadržavamo se zatočenima u percepciji koja našoj duši ne dopušta razvoj i rast.

I zato sljedeći put kada osjetite potrebu prosuđivati nekog, prisjetite se priče o preuzimanju loše karme na sebe i upitajte se sljedeća dva pitanja: želite li ostati zatočeni u postojećem načinu razmišljanja ili upravo situaciju koja vam uzrokuje potrebu za prosuđivanjem želite iskoristiti kao poziv na promjenu postojećeg načina razmišljanja i gledanja na svijet.

Izbor je vaš…

PODIJELI: