U ovom postu s vama želim podijeliti vrlo interesantan članak koji govori o novim trendovima koje uvode strane tvrtke. Radi se o tvrtkama koje promoviraju prakticiranje meditacije od strane njihovih zaposlenika…

 

 ***

Izvor: Onlinemba.com

 

Radno mjesto može biti stresno, a kako tvrtke nastoje izvući što više profita te u isto vrijeme poboljšati produktivnost, mnogi će se radnici susretati s više odgovornosti nego ikada prije. I dok ne postoji način za potpuno eliminiranje stresa s radnog mjesta, neke tvrtke čine sve što je u njihovoj moći da bi pomogle zaposlenicima da se opuste. Mnogi se služe meditiranjem na radnom mjestu.

 

Za meditaciju je dokazano da povoljno djeluje na rad mozga kad se prakticira svakodnevno. Proučavanja su pokazala da meditacija stvarno može promijeniti način na koji mozak obrađuje informacije i upravlja učincima stresa, depresije i anksioznosti. Oni koji prakticiraju meditaciju na poslu, istraživanje je pokazalo, sretniji su i smireniji nego oni koji to ne čine, tako da ne iznenađuje što se mnoge tvrtke čiji su djelatnici izloženi povećanom stresu priključuju trendu uvođenja meditacije u svakodnevicu. Na taj način meditacija postaje dijelom korporacijske misije tih tvrtki. Saznajte više o nekim tvrtkama koje su predvodnice u promoviranju meditacije na poslu.

 

1. Apple

Čitatelje koji poznaju život Stevea Jobsa ne bi trebalo iznenaditi da je Apple dugo vremena promovirao meditaciju. Jobs je često sudjelovao u meditacijskim kampovima, vjenčao se uz ceremoniju zena i održavao dugotrajno prijateljstvo sa mnogim monasima. Neki nagađaju da je mentalna kontrola koju je zadobio zahvaljujući meditiranju ono što mu je pomoglo da postane tako uspješan u kreiranju novih, inovativnih proizvoda za Apple. I što god da je bilo u pitanju, Jobs je želio prenijeti svoju ljubav prema meditaciji drugima na radnom mjestu, omogućavajući zaposlenicima tehnološkoga giganta da odvoje pola sata svakoga dana za meditiranje na poslu, pružajući im poduku o meditaciji i jogi na radnom mjestu, te nudeći korištenje prostorije specijalno namijenjene meditaciji.

 

2. Prentice Hall Publishing

Izdavaštvo može biti teško mjesto za zarađivanje plaće, no ova izdavačka kuća djelatnicima omogućuje da se meditacijom oslobode stresa i da ponovno nauče usredotočiti se kako bi obnovili i svoj životni elan. Prentice Hall kreirao je specijalne prostorije za meditiranje u svojim korporacijskim središtima koje nazivaju „tihim sobama“. Zaposlenici mogu otići na pauzu i kliznuti u taj prostor radi meditacije, molitve ili bar tihoga razmišljanja kad osjećaju da su pod stresom.

 

3. Google

Čak i kad radite u tvrtki koja nudi nevjerojatne beneficije kao Google, stvari na poslu katkad mogu postati stresne. Jedan od Googleovih originalnih softverskih inženjera i sada šef za osobni rast Chade-Meng Tan, radio naporno je na uvođenju meditacije na radno mjesto. Tan je predvodio nazvan „Traži unutar sebe“ koji je pomogao da petstotinjak zaposlenika nauči kako disati smirena uma, kako slušati svoje suradnike i čak kako poboljšati emocionalnu inteligenciju. Uobičajeno je da tvrtka također nudi prostor i tečajeve meditacije, vjerujući da meditiranje može poboljšati ne samo mentalno zdravlje i zadovoljstvo zaposlenika, nego i prihode cjelokupne tvrtke.

 

4. Nike

Nikeov moto „Just do it“ (Jednostavno to učini), također, izgleda da se odnosi i na meditaciju. Ta je kompanija jedan od velikih poslodavaca koji uvode praksu meditiranja u radno mjesto. Zaposlenici ovoga giganta sportske odjeće imaju pristup prostorijama za opuštanje koje mogu koristiti da odrijemaju, mole se i naravno meditiraju. Kao dodatak ovim tihim sobama zaposlenici također mogu sudjelovati na satovima meditacije i joge, a da ne moraju otići iz ureda.

 

5. AOL Time Warner

Godine 2000. kompanija AOL Time Warner smanjila je broj osoblja u prodaji i marketingu sa 850 na samo 500 ljudi, ostavljajući svojim zaposlenicima da obave mnogo više posla uz mnogo manje pomoći. Da bi pomogli zaposlenicima da se nose sa stresom njihovih sada dužih i napornijih radnih dana, korporacija je dodala satove meditacije u radni dan. Radnici su mogli pobjeći od onoga što je, u to vrijeme, bio 12-satni dan u razred/učionicu ili jednu tihu sobu da bi se lakše usredotočili, opustili se i osvježili prije vraćanja na svoje duge radne dane.

 

6. McKinsey & Co.

Menadžment i konzultantska tvrtka McKinsey & Co osnovana u Illinoisu, mogla bi biti čudno mjesto za meditaciju, ali kompanija prihvaća meditaciju kao jedan novi dio strategije ljudskih resursa koji cilja na održavanje zaposlenika sretnima i zdravima. McKinseyev partner i ljubitelj meditacije Michael Rennie kaže: „Ono što je dobro za duh dobro je i za profit.“ Kompanija se zdušno posvetila tome cilju razvijajući programe meditacije i samoanalize, ne samo za svoje vlastite zaposlenike, nego i za druge višemilijunske korporacije. Primjerice, program meditacije koji je McKinsey razvio za jednog australijskog klijenta uštedio je 20 milijuna dolara.

 

7. Yahoo!

Yahoo! je još jedna tehnološka tvrtka koja čini sve što može da smanji stres zaposlenika dok su na poslu. Oni se mogu poslužiti sobama za meditaciju ili se sa suradnicima istih interesa mogu upustiti u duhom ispunjeniji radni dan, sudjelujući u tečaju koji se nudi na radnom mjestu.

 

8. Deutsche Bank

Globalna bankarska i financijska tvrtka Deutsche Bank imala je bez sumnje nekoliko teških godina zbog globalne ekonomske krize, no zaposlenici svoj stres mogu otpustiti jednostavnim prolaženjem kroz vrata radnoga mjesta.

Deutsche Bank još je jedna multinacionalna tvrtka koja koji prati trend meditacije na radnom mjestu. Usprkos činjenici da ova tvrtka izgleda suviše tradicionalno da bi prihvatila takvu progresivnu politiku, oni su nudili satove meditacije i tihe prostorije na radnom mjestu tijekom nekoliko godina, nadajući se da će to pomoći reduciranju stresa djelatnika i voditi ih prema uravnoteženijem razmišljanju.

 

9. Procter & Gamble

CEO Procter & Gamble A.G. Lafley posvećen je vlastitoj meditacijskoj praksi i misli da ona ima mnogo toga što može ponuditi i zaposlenicima. On kaže: „Ti ne možeš riješiti problem povećanim i napornijim radom, nego samo meditacijom.“ Tvrtka nudi obilje programa zdravlja i fitnesa koji uključuju satove meditacije i prostor za meditiranje u njihovim većim korporacijskim zgradama.

 

10. HBO

I dok HBO programi mogu svoje gledatelje pretvoriti u trutove, debeljuce i proždrljivce koje ne izlaze iz kreveta i koje ne prestaju jesti, takav trend ne promoviraju kod svojih zaposlenika. Umjesto toga oni nude mnogo mogućnosti kako bi im pomogli da ostanu zdravi i mentalno i fizički – vježbaonice, besplatne satove joge i meditacije na radnom mjestu. Možda je upravo promoviranje oblika budnoga i svjesnoga vježbanja i meditiranja nadahnulo njihov novi hit show Enlightened (Prosvijetljeni).

 

***

Da li biste željeli organizirati tečaj meditacije (koji je posebno prilagođen za poslovne ljude) u sklopu svoje tvrtke ili organizacije? Kliknite OVDJE i saznajte više…

 

 

 

 

PODIJELI: